Hlavní obsah

Bytový dům v centru města připomíná obří strom

Novinky, tnk

V italském Turíně mají působivou stavbu, která připomíná spíš les, než klasický městský bytový dům. Architekti Luciano Pia a Ubaldo Bossolone se při jeho navrhování soustředili na co nejcitlivější skloubení městské zástavby s přírodou, což se jim povedlo.

Foto: Profimedia.cz

Stavba má organické tvary inspirované přírodou.

Článek

Luxusní bytový komplex 25 Verde v Turíně je pětipodlažní kombinací stromů a ocelové konstrukce, která jeho obyvatelům umožňuje cítit se, jako by žili v obrovském stromě.

Architekti nechali vyznít přírodní materiály, tvary domu kopírují stromy. Fasáda má strukturu připomínající kůru a nosníky zase tvary kmenů a větví.

Městský dům připomíná stavby architekta Hundertwassera

Dům nese příznačný název Green House neboli Zelený dům a pro svou nekonvenčnost výrazně připomíná stavby vídeňského architekta Friedensreicha Hundertwassera, jehož architektura také spojovala lidskou a volnou přírodní kreativitu.

I jeho stavby byly často výrazně pokryté volně rostoucími stromy a dodnes se těší velké pozornosti návštěvníků. [celá zpráva]

Foto: Profimedia.cz

Stromy vyrůstají z velkých kovových květináčů.

Zelený dům má především připomenout význam rostlin a stromů ve městě. Fakt, že produkují kyslík a zlepšují ovzduší ve městě je podle architekta Luciana Pii často opomíjen.

Dům funguje jako zajímavý ekosystém a nechybí mu zavlažovací systém se sběrem dešťové vody.

Foto: Profimedia.cz

Na fasádě jsou i výrazné velké květníky z odolného dřeva.

Rostliny jsou vybrány tak, aby tvořily jednotný celek. V létě chrání obyvatele domu zastínění listovím, v zimě opadavé druhy naopak umožňují plný přístup světla.

Stavba má podlahovou plochu 7500 m² a je rozdělena na 63 bytových jednotek. Každá jednotka má celkem prostornou terasu většinou nepravidelného tvaru, na které jsou umístěny květináče se stromy. Těch bylo na budovu vysazeno zhruba 150 kusů.

Foto: Profimedia.cz

Architekt dal kovovým nosníkům tvary stromů. Stavba tak působí jednotně a uceleně.

Křoví a stromy umístěné na stavbě mají rozličné výšky, od 2,5 až do 8 metrů. Střecha domu je pokryta zelení.

V přízemí nechybí menší tůňky v podobě bazénků sloužící k osvěžení obyvatel. Městský dům tak opravdu působí jako celkem zdařilá imitace lesa.

Reklama

Související témata:

Související články

Soutěž Stavba roku zahajuje další ročník

Česká prestižní soutěž Stavba roku zahájila svůj další ročník. Od dubna do 2. června letošního roku lze přihlašovat projekty napříč všemi architektonickými...

Výběr článků

Načítám