Hlavní obsah

Vizionářské návrhy architekta Kaplického jsou k vidění v pražském Veletržním paláci

Novinky, tnk

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Veřejnost má možnost o něco blíž poznat tvorbu zemřelého architekta Jana Kaplického, kterého do povědomí dostaly především spory kolem stavby zvané Chobotnice. Národní galerie vystavuje v pražském Veletržním paláci jeho kresby a koláže i s architektonickou tematikou. Děje se tak v době, kdy se odsouvá realizace jeho návrhu koncertního a kongresového centra v Českých Budějovicích.

Foto: Národní galerie v Praze 2015

Některé kresby mají vizionářský charakter a odhalují architektovu vizi osidlování vesmíru.

Článek

Architekt Jan Kaplický je známý pro svou futuristickou tvorbu, kterou mnozí dodnes nepřijímají.

V Česku zůstal nerealizovaný návrh budovy Národní knihovny přezdívaný „Chobotnice”, který měl být první velkou dokončenou stavbou Kaplického u nás.

Realizace je zatím v nedohlednu i u stavby s přízviskem „Rejnok” - Koncertního a kongresového centra Antonína Dvořáka v Českých Budějovicích. [celá zpráva]

Foto: Národní galerie v Praze 2015

Kaplický navrhl i plošinu pro přistávání vrtulníků.

Národní galerie v Praze představuje veřejnosti projekt s názvem „Jan Kaplický výkresy”, který se do Prahy přesouvá z londýnské Architectural Association Gallery.

Výstava seznamuje diváka s Kaplického kresbami a kolážemi, široké veřejnosti méně známou součástí jeho tvorby, která ale ukazuje na jasnou zálibu architekta ve sci-fi a vesmírné architektuře. Návštěvník si tak lépe představí zdroje inspirace futuristické architektury, které se Kaplický věnoval.

Foto: Národní galerie v Praze 2015

Kaplického zajímala vesmírná architektura, kterou jsou futuristické stavby často inspirovány.

„Jan Kaplický jako jeden z prvních experimentoval s organickými a biomorfními tvary ještě před nástupem počítačového věku, tedy v dobách, kdy narýsování složitých křivek znamenalo pracné opisování křivítek perem,“ uvedl světoznámý architekt Richard Rogers, který se s Kaplickým seznámil během projektu pařížského Centre Pompidou a který je zároveň autorem předmluvy knihy Jan Kaplický výkresy.

Foto: Národní galerie v Praze 2015

Na výstavě jsou k vidění i detailní nákresy staveb.

Nejstarší projekty prezentované v rámci expozice vznikaly na počátku 70. let. Zatímco během dne Kaplický pracoval v kancelářích jiných architektů, večery a víkendy trávil doma kreslením a navrhováním. Architekturou, kterou v té době tvořil, byl nákres a řez vedený do detailu.

Kaplický vytvářel i studii pro NASA

V roce 1979 založil Jan Kaplický spolu s Davidem Nixonem studio Future Systems. Od designových studií, např. pro Mezinárodní vesmírnou stanici NASA, se studio postupně přesunulo k realizaci staveb, s čímž souvisela i proměna způsobu práce.

Lord's Media Centre, oceněné v roce 1999 Stirlingovou cenou, se tak stalo posledním projektem, který Kaplický nakreslil kompletně rukou. Přestože Future Systems od té doby vypracovávalo formální výkresy na počítači, Kaplický svoje návrhy i nadále skicoval.

Výstava je cenným dokladem způsobu práce tohoto architekta. Ve Veletržním paláci v Praze je možné ji navštívit až do 16. 6. Otevřeno je denně mimo pondělí od 10 do 18 hodin.

„Odkaz Jana Kaplického je stále aktuální a inspirující pro mnoho lidí, kteří se zajímají o architekturu a umění vůbec. I proto mě těší, že jeho dílo bude od příštího roku reprezentováno také ve znovuotevřeném Design Muzeu v Londýně,“ uvedla Eliška Kaplický z Nadačního fondu Kaplický Centre.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám