Projekt má vzhledem k charakteru původní stavby ze 60. let minulého století poněkud dickensovský název - Bleak House, tedy Ponurý dům. Jak popisuje architekt, objekt byl v mizerném technickém stavu, byl od počátku špatně navržený, autor ignoroval terén a podmínky pozemku, na němž stál.

Nebylo proto jiného rozumného řešení než jej nechat strhnout a začít stavět od začátku.

Obývací pokoj ve spodním podlaží je propojen volným prostorem s jídelnou a kuchyní v horním podlaží.

Obývací pokoj ve spodním podlaží je propojen volným prostorem s jídelnou a kuchyní v horním podlaží.

Většinu materiálu původní stavby bylo ovšem ke spokojenosti klientů i architekta možné použít na dům nový, ať již to byly například dřevěné podlahy, nebo obklady na fasádě. Jiné části pak posloužily při terénování pozemku.

Na zmar nepřišlo ani dřevo dubu, který bylo nutné kvůli stavbě nového domu porazit. Architekt jej nechal rozřezat a rodina z něj má kuchyňskou linku.

Dům je tvořen dvěma částmi, mezi něž je vložen dvorek.

Dům je tvořen dvěma částmi, mezi něž je vložen dvorek.

Majitelé pozemku si přáli dům, kde by mohli bydlet spolu se svými dvěma už dospělými dětmi. Ačkoli lákadlo postavit dům někde u okraje útesu bylo veliké, architekti spolu se svými klienty této možnosti nakonec odolali.

Tím by totiž zopakovali jednu z chyb předchozího stavitele a opět by svým výtvorem přehradili výhled od silnice na moře.

Zatímco regulérní kuchyň je umístěna v horním podlaží, obývák doplňuje pouze menší bar.

Zatímco regulérní kuchyň je umístěna v horním podlaží, obývák doplňuje pouze menší bar.

Dům tedy nakonec umístili blíže k silnici a využili svažitosti pozemku k tomu, aby mohli vytvořit sice dvoupodlažní budovu, ale přitom ji nemuseli nijak dramaticky vytyčit do výšky.

Navíc, na rozdíl od autorů přechozího domu, architekt Marshall do návrhu nové stavby zakomponoval i přirozený spád vody, která stéká terénem pozemku směrem od silnice k moři.

Vstup do domu je na straně směrem k silnici, na úrovni horního podlaží.

Vstup do domu je na straně směrem k silnici, na úrovni horního podlaží.

Zatímco původní dům jí stal v cestě, což se také později projevilo na jeho stavu, nový dům je jakoby rozkročen nad korytem, které si voda pravidelně vytváří. Dům je proto tvořen dvěma částmi, které mezi sebou mají nezastřešený dvorek.

Dům nabízí nádherný výhled na zátoku Hauraki s ostrovy v ní.

Dům nabízí nádherný výhled na zátoku Hauraki s ostrovy.

Prostor, kde býval původně sklep strženého domu, zabírá zčásti nádrž na sběr dešťové vody. Má objem 3500 litrů. K ohřevu teplé vody slouží solární systém.

Pro truhlářské prvky architekt použil nejmodernější německé profily ze dřeva borovice paprsčité, které nebylo nijak chemicky ošetřeno.

Spodní podlaží: 01 ložnice, 02 koupelna, 03 ložnice, 04 trávník, 05 dvorek, 06 zásobník na vodu, 07 obývací pokoj.

Spodní podlaží: 01 ložnice, 02 koupelna, 03 ložnice, 04 trávník, 05 dvorek, 06 zásobník na vodu, 07 obývací pokoj

Horní podlaží: 01 garáž, 02 dílna, 03 koupelna, 04 šatna, 05 hlavní ložnice, 06 prádelna, 07 studovna, 08 dvorek, 09 vstup, 10 přístupová cesta, 11 hala, 12 jídelna, 13 kuchyň, 14 volný prostor nad obývacím pokojem.

Horní podlaží: 01 garáž, 02 dílna, 03 koupelna, 04 šatna, 05 hlavní ložnice, 06 prádelna, 07 studovna, 08 dvorek, 09 vstup, 10 přístupová cesta, 11 hala, 12 jídelna, 13 kuchyň, 14 volný prostor nad obývacím pokojem