Ačkoli takto popsán může znít nápad architektů zvláštně, v praxi spojení cihel a dřeva funguje velmi hezky. Neošetřené dřevo se svou barvou velmi blíží odstínu léty ošlehaných cihel.

Aby však zůstal jasně zachovaný rozdíl mezi novým a starým, odpověděli architekti na vodorovné linie cihlových zdí vertikálně orientovanými prkny a latěmi na fasádě přístavby i domku.

Dřevěná přístavba hezky barevně ladí s původní cihlovou zástavbou.

Dřevěná přístavba barevně ladí s původní cihlovou zástavbou.

FOTO: Simon Kennedy

Architekti zvolili pro fasádu přístavby neoštřené dřevo.

Architekti zvolili pro fasádu přístavby neošetřené dřevo.

FOTO: Simon Kennedy

Navíc, jak sami architekti poznamenávají, mistrovství předků a jejich zálibě v každém detailu přesně odpovídá dovednost a um současných řemeslníků, kteří měli pro detailní zpracování stejné zaujetí.

Na rozdíl od dřívějších stavitelů si však architekti mohli dovolit navrhnout nový prostor v mnohem otevřenější podobě, a to díky moderním stavitelským metodám. Místo menších oken propouštějících jen nejnutnější množství světla mohli přístavbu i domek obdařit velkými okny sahajícími od podlahy téměř až ke stropu.

Žebrovitý vertikálně orientovaný vzor je odpovědí na vodorovné linie cihlových fasád původního domu.

Žebrovitý vertikálně orientovaný vzor je odpovědí na vodorovné linie cihlových fasád původního domu.

FOTO: Simon Kennedy

Nově přistavená část má díky moderním stavebním postupům velká okna a je proto neustále zaléváná spoustou světla.

Nově přistavená část má díky moderním stavebním postupům velká okna a je proto neustále zalévaná spoustou světla.

FOTO: Simon Kennedy

Právě velké otevření stěn přístavby umožňuje původně dosti uzavřený dům téměř neviditelně propojit s jeho zahradou.

V teplých letních dnech, kdy je možné velká okna pootevírat, mohou obyvatelé zcela přirozeně přecházet mezi domem, zahradou a zadním domkem na konci zahrady.

V přístavbě je nově kuchyň s jídelnou.

V přístavbě je nově kuchyň s jídelnou.

FOTO: Simon Kennedy

Nad kuchyňským prostorem je kvůli maximálnímu zisku denního světla dvojice světlíků.

Nad kuchyňským prostorem je kvůli maximálnímu zisku denního světla dvojice světlíků.

FOTO: Simon Kennedy

V nově přistavěné části navazující na obývací pokoj v původním domě je umístěna moderní kuchyň s jídelnou, posezením, krbem a komorou. Zmiňovaný domek v zahradě slouží pak jako hostinský dům pro návštěvy.

V době bez návštěv funguje jednoduše jako další volný prostor pro hlavní budovu.

V chladných dnech je v přístavbě možné roztopit krb.

V chladných dnech je možné roztopit krb.

FOTO: Simon Kennedy

Do přístavby se vešlo i příjemné posezení.

Do přístavby se vešlo i příjemné posezení.

FOTO: Simon Kennedy