Hlavní obsah

Zimní zahrada je skvělým prostorem pro květiny i relaxaci

Právo, Sylva Svobodová

Zimní zahradu můžeme využívat buď celoročně jako další obytnou místnost, nebo jako sezónní prostor pro přezimování květin a náš letní relax. Konstrukce a nároky na vybavení se podle toho výrazně liší.

Foto: Kajánek, Zimnizahrada.sk (3x)

Japonský styl je charakteristický vlastní nosnou konstrukcí, která tvoří podporu střechy a zároveň vytváří boční stěny.

Článek

Realizace zimní zahrady si vyžaduje práci zkušené firmy s dobrou referencí a servisem. Taková firma zpravidla spolupracuje s architekty, kromě modulárních typů dokáže realizovat atypická řešení, nabídne klientovi zdarma poradenství, jednoduchý 3D náhled, nabídne stavební přípravu, ale i kompletní instalaci doplňků: ventilační jednotku, stínicí techniku, osvětlení – zkrátka vše od A po Z.

Cena zimní zahrady záleží na velikosti, tvaru, členění, typu obvodových prvků, prosklení, také na vnitřním vybavení a použitém materiálu. Obecně lze počítat, že se začíná na částce 200 000 Kč.

Foto: Dafe-Plast

Hliníková zimní zahrada nepotřebuje zvláštní údržbu, ale pohyblivé díly udržujeme v čistotě a chráníme je před hrubým znečištěním.

Příprava před stavbou

Zimní zahrada má být postavena na betonovém základu (proloženém armovací sítí), v přední části jsou pak betonové pásy s hydroizolací a tepelnou izolací široké cca 40 cm, hluboké podle typu podkladu 80–110 cm. Vyztužená přední část desky je přitom cílená, protože střešní konstrukce má určitou hmotnost a přední díl je více zatěžován.

Platí: čím je větší úhel sklonu střechy, tím je zatížení větší.

„Zákazníci mají někdy zkreslené představy ohledně stavební přípravy. Opravdu je důležité mít kvalitní základy. Zimní zahrada musí být stabilní, aby nevznikaly úniky tepla,“ vysvětluje Peter Kajánek ze slovenské firmy Drevovýroba – Kajánek.

Foto: Kajánek, Zimnizahrada.sk

Nejoblíbenější je tzv. eurostyl, který nabízí prosklenou střechu a co nejbližší kontakt s okolní přírodou.

Také je dobré v ruce držet vypracovaný statický výpočet, a to nejen kvůli zatížení střešní konstrukce vlastním sklem, ale také z důvodu vnějších vlivů (sníh).

Ohledně stavebního povolení platí u lokálních úřadů často něco jiného. Někde zimní zahradu berou jako stavbu, jinde ne. V každém případě je nutné stavební ohlášení.

Hliníková konstrukce

Konstrukce zimních zahrad sestavené z hliníku mají štíhlé linie a přitom dobře tepelně izolují, lze u nich zvolit různý odstín i funkční provedení. Ale hlavně, jsou bezúdržbové, s dlouhou životností.

Hliníkové konstrukce zimních zahrad přirozeně rozšiřují nabídku hliníkových oken a dveří. Díky modulárnímu provedení není problém kombinovat jednotlivé prvky podle přání, vyřešit jedno- i dvoupatrové konstrukce apod.

Foto: Schüco

Hliníkové konstrukce mají štíhlé linie, propouštějí dostatek denního světla, jsou odolné a téměř bezúdržbové.

Jistým komfortem jsou i hliníková větrací okna či možnost instalace krokví s vestavěným osvětlením. Profily jsou odolné proti vloupání, mají bezpečnostní typy kování, možné je i bezpečnostní sklo.

Zimní zahrady lze vyrobit i v ekonomické variantě, kdy střecha a přední statické nohy jsou z hliníku, jelikož jsou samonosné, ale boční výplně mohou být i plastové.

Dřevěné zimní zahrady

Dřevo přináší do prostoru útulnost, pohodu a příjemné klima: dřevo propouští vlhkost, přirozeně dýchá, je to živý materiál. Na výrobu se často používá měkčí smrk, borovice, tvrdší dub nebo exotické dřevo meranti. Vše v různé povrchové úpravě a barevném odstínu. Tvary dřevěných konstrukcí jsou neomezené.

Foto: Kajánek, Zimnizahrada.sk

Italský styl je charakteristický tím, že celou nosnou část střechy tvoří podpůrná konstrukce. Boční stěny často tvoří buď stěny, nebo mají europrofil, který má pouze izolační funkci, nikoliv nosnou. Střecha je prosklená.

Zimní zahrady se obvykle realizují ze tří- nebo čtyřvrstvých jehličnatých lepených hranolů. Ošetřeny jsou již z výroby speciálními ekologickými barvami se zvýšenou odolností proti povětrnostním vlivům. Nátěr je trojvrstvý, k dispozici je až 30 základních odstínů lazur, krycí barva se vybírá podle vzorníku barev RAL.

Údržba zimní zahrady s dřevěnými prvky je závislá na barvě nátěru. Velmi světlé lazury obsahují málo pigmentu, je nutné nátěr častěji obnovovat. Na trhu jsou i bezúdržbové lazury na principu nanotechnologie, kdy první údržba stačí až na 10 let.

Střední a tmavší lazury a všechny barvy RAL stačí renovovat po šesti letech. Pokud chceme, můžeme jednou ročně dřevo přetřít ošetřujícím roztokem, který prodlouží jeho životnost a dá dřevu svěží vzhled.

Zastínění, větrání, vytápění

Zimní slunce zahradu vyhřeje, ale v létě ji může nepříjemně přehřát. Proto je nutné zastínění a vhodná ventilační technika. Použít lze různé látkové markýzy, rolety, screenové stínicí prvky (ovládají se elektricky nebo mechanicky zevnitř).

Foto: Azeko

Abychom předešli přehřívání, myslíme na dostatečné množství otvíratelných prvků – minimálně 30 % svislých stěn. V případě orientace na jih se vyplatí zabudovat nucené větrání.

U moderních látek lze zvolit intenzitu propustnosti světla a různé zbarvení tkaniny. Vylepšit vnitřní klima dokážou tónovaná skla s vysokým reflexním stupněm. Pro co největší komfort můžeme ovládání napojit na centrální řízení rodinného domu.

Zvláště pro celoroční užívání je podstatné mít zajištěnou výměnu vzduchu. To zvládnou vhodně osazené otvíravé výplně (ručně nebo motoricky ovládané) a větrací mřížky.

Systém inteligentního větrání řeší řetězové elektromotory ve střešních oknech, které lze napojit na centrální řídicí jednotku. Některé sofistikované zimní zahrady samy regulují vnitřní klima, teplotu i výměnu vzduchu.

Foto: Inoutic

Zimní zahrada přirozeně rozšiřuje obytný prostor. K celoročnímu užívání je třeba vytápění, nejlépe podlahové.

Vytápění je nutné u obytných zimních zahrad, které jsou součástí domu. Obvykle se řeší podlahovým systémem, k výrazné úspoře tepla dojde i při použití šikovného prosklení.

Zasklení zimní zahrady může být ze standardních dvojskel, trojskel, vyplatí se i kombinace s bezpečnostním sklem. Jestliže je zahrada orientovaná na jih, je dobré použít protisluneční sklo z důvodu přehřívání prostoru v letních měsících (sklo je průhledné, čiré).

Foto: Dafe-Plast

Zalamovací dveře v zimní zahradě nabízí maximální otevření křídel směrem ven nebo dovnitř.

Osvětlení

Nejlepším řešením jsou bodová světla zabudovaná přímo do střešní konstrukce. V nosníku je skrytá veškerá kabeláž, vidět je jen nerezová bodovka. Počet, rozmístění a způsob ovládání osvětlení záleží na velikosti a tvaru zimní zahrady.

Foto: Dafe-Plast

Posuvné dveře umožní zajíždění jednoho křídla do druhého. Tím se výrazně šetří obytný prostor.

Napište nám

Postavili jste nový dům, rekonstruovali byt anebo máte hezky zařízenou zahradu a rádi byste se ostatním čtenářům pochlubili a inspirovali je?

Napište nám do redakce na adresu bydleni@novinky.cz, připojte pár průvodních vět a několik snímků vašeho díla.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám