Hlavní obsah

Manželé rekonstruovali cihlový domek. Na jeho vytápění nyní ušetří

Novinky, nes

Manželé na začátku 80. let minulého století koupili dům v menší obci na Královéhradecku. Objekt byl ovšem v tak špatném stavu, že jej bylo třeba celý zbourat a na jeho základech vystavěli nový dům. V něm vychovali trojici synů a před nedávnem se rozhodli domek rekonstruovat. Náš čtenář Václav jej vybavil tak, aby za vytápění a provoz nemusel vynakládat žádné zbytečné peníze.

Foto: Archiv čtenáře (10x)

Kuchyň je umístěna v přízemí domu.

Článek

V porovnání s původní stavbou měl nově vybudovaný dům přistavěné navíc jedno patro. Majitelé rovněž vyhloubili sklep, který používali jako uhelnou kotelnu a kde byla umístěna akumulační nádrž.

Samotný dům postavili sendvičovým stylem z cihel, tj. mezi dvěma vrstvami cihel je izolace z rohoží ze skelné vaty. Po celém domku pak rovnou rozvedli podlahové topení z ocelových trubek, které funguje dodnes, a proto je nebylo třeba měnit. V koupelnách instalovali topné žebříky.

Foto: Archiv čtenáře

Na kuchyň navazuje jídelna a na ni pak obývací pokoj.

Foto: Archiv čtenáře

V přízemí domu je na podlaze položena dlažba, pod ní je rozvedeno topení.

„Rekonstruovali jsme koupelny, vodoinstalace i kanalizaci. Bylo třeba vyměnit okna, udělat nový balkón a verandu. Současně jsme nově zařídili kotelnu se solárem a regulací ve sklepě. Ušetřené místo využíváme jako rekreační místnost,“ popisuje Václav, jenž k úpravám využil dotace z programu zelená úsporám.

Foto: Archiv čtenáře

Přitápět lze krobovými kamny Werner, která jsou obezděná pískovcem a doplněna výměníkem.

„Máme akumulační nádobu trivalentní - topení, TUV, solární panely sestavené z kapalinových vakuových trubic Brilon a elektrické patrony jako záložní zdroj. TUV a topení zásobujeme ze solárních vakuových trubic a přitápíme krbovými kamny na dřevo s výměníkem. Celkové náklady na vytápění za rok jsou do 15 000 Kč při zachování tepelné pohody,“ doplňuje čtenář informace o systému, který si sám navrhl.

Foto: Archiv čtenáře

Jeden z pokojíků, které nyní slouží rodinám synů, když přijedou na návštěvu.

Foto: Archiv čtenáře

Schodiště v přízemí

Rodinný dům má příjemnou, tradiční dispozici: v přízemí jsou propojené do jednoho společenského prostoru kuchyň, jídelna a obývací pokoj. Ten je ještě doplněn koupelnou s toaletou.

První poschodí zabírá čtveřice ložnic a další koupelna. V již zmiňovaném sklepě je technické zázemí domu a také relaxační prostor se saunou, bazénkem a posezením.

Foto: Archiv čtenáře

V suterénu vznikla místnost se saunou, bazénkem a posezením u stolku.

Dům manželé původně obývali se svými třemi syny. Ti však vyrostli a založili si své vlastní rodiny. V domě proto nyní trvale bydlí jen Václav se svou paní. Rodiny synů je však pravidelně navštěvují o víkendech a dovolených.

Vnoučata si pohodlí jejich domova podle čtenářových slov neskutečně užívají. Každá z mladých rodin během návštěvy pobývá ve svém, původně dětském pokoji.

Foto: Archiv čtenáře

Trivalentní zásobník s příslušenstvím

Foto: Archiv čtenáře

Strojovna topení

„Náš dům skrývá ještě další vychytávky. Je to například obnovená a vyčištěná studna, venkovní podzemní sklep na brambory a zeleninu, zahradní chatka pro děti, kruhový bazén dotápěný tepelným čerpadlem a solárem, zahradní chata s grilem, udírnou a výčepem. Pro případ nouze máme i třífázovou elektrocentrálu s výkonem 3kW,“ uzavírá svůj dopis Václav.

Foto: Archiv čtenáře

Solární kolektor se sedmi desítkami vakuových trubic.

Napište nám

Postavili jste nový dům, rekonstruovali byt anebo máte hezky zařízenou zahradu a rádi byste se ostatním čtenářům pochlubili a inspirovali je?

Napište nám do redakce na adresu bydleni@novinky.cz, připojte pár průvodních vět a několik snímků vašeho díla.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám