V porovnání s původní stavbou měl nově vybudovaný dům přistavěné navíc jedno patro. Majitelé rovněž vyhloubili sklep, který používali jako uhelnou kotelnu a kde byla umístěna akumulační nádrž.

Samotný dům postavili sendvičovým stylem z cihel, tj. mezi dvěma vrstvami cihel je izolace z rohoží ze skelné vaty. Po celém domku pak rovnou rozvedli podlahové topení z ocelových trubek, které funguje dodnes, a proto je nebylo třeba měnit. V koupelnách instalovali topné žebříky.

Na kuchyň navazuje jídelna a na ni pak obývací pokoj.

Na kuchyň navazuje jídelna a na ni pak obývací pokoj.

V přízemí domu je na podlaze položena dlažba, pod ní je rozvedeno topení.

V přízemí domu je na podlaze položena dlažba, pod ní je rozvedeno topení.

„Rekonstruovali jsme koupelny, vodoinstalace i kanalizaci. Bylo třeba vyměnit okna, udělat nový balkón a verandu. Současně jsme nově zařídili kotelnu se solárem a regulací ve sklepě. Ušetřené místo využíváme jako rekreační místnost,“ popisuje Václav, jenž k úpravám využil dotace z programu zelená úsporám.

Přitápět lze krobovými kamny Werner, která jsou obezděná pískovcem a doplněna výměníkem.

Přitápět lze krbovými kamny Werner, která jsou obezděna pískovcem a doplněna výměníkem.

„Máme akumulační nádobu trivalentní - topení, TUV, solární panely sestavené z kapalinových vakuových trubic Brilon a elektrické patrony jako záložní zdroj. TUV a topení zásobujeme ze solárních vakuových trubic a přitápíme krbovými kamny na dřevo s výměníkem. Celkové náklady na vytápění za rok jsou do 15 000 Kč při zachování tepelné pohody,“ doplňuje čtenář informace o systému, který si sám navrhl.

Jeden z pokojíků, které nyní slouží rodinám synů, když přijedou na návštěvu.

Jeden z pokojíků, které nyní slouží rodinám synů, když přijedou na návštěvu.

Schodiště v přízemí

Schodiště v přízemí

Rodinný dům má příjemnou, tradiční dispozici: v přízemí jsou propojené do jednoho společenského prostoru kuchyň, jídelna a obývací pokoj. Ten je ještě doplněn koupelnou s toaletou.

První poschodí zabírá čtveřice ložnic a další koupelna. V již zmiňovaném sklepě je technické zázemí domu a také relaxační prostor se saunou, bazénkem a posezením.

V suterénu vznikla místnost se saunou, bazénkem a posezením u stolku.

V suterénu vznikla místnost se saunou, bazénkem a posezením u stolku.

Dům manželé původně obývali se svými třemi syny. Ti však vyrostli a založili si své vlastní rodiny. V domě proto nyní trvale bydlí jen Václav se svou paní. Rodiny synů je však pravidelně navštěvují o víkendech a dovolených.

Vnoučata si pohodlí jejich domova podle čtenářových slov neskutečně užívají. Každá z mladých rodin během návštěvy pobývá ve svém, původně dětském pokoji.

Trivalentní zásobník s příslušenstvím

Trivalentní zásobník s příslušenstvím

Strojovna topení

Strojovna topení

„Náš dům skrývá ještě další vychytávky. Je to například obnovená a vyčištěná studna, venkovní podzemní sklep na brambory a zeleninu, zahradní chatka pro děti, kruhový bazén dotápěný tepelným čerpadlem a solárem, zahradní chata s grilem, udírnou a výčepem. Pro případ nouze máme i třífázovou elektrocentrálu s výkonem 3kW,“ uzavírá svůj dopis Václav.

Solární kolektor se sedmi desítkami vakuových trubic.

Solární kolektor se sedmi desítkami vakuových trubic