Hlavní obsah

Obchodník Miroslav Vyskočil měl jednu z nejluxusnějších vil v České Třebové

Novinky, Text: Pavel Panoch, editace: tnk

Česká Třebová patřila na konci první poloviny 20. století díky průmyslovému rozvoji k dynamicky se rozrůstajícím městům. Z nových architektonicky vytříbených privátních vil usilovala o pomyslné první místo ta v Mlýnské ulici. Jejím stavebníkem byl císařský rada a obchodník s obilím a vápnem Miroslav Vyskočil.

Foto: autorský tým Slavné vily Pardubického kraje

Vila s adresou: Česká Třebová, Mlýnská čp. 900

Článek

Žádost o povolení stavby, postavené v blízkosti rodinného mlýna, si Vyskočil podal koncem dubna 1908. Od května tohoto roku ji pak realizoval českotřebovský stavitel František Plašil, který vilu dokončil v roce 1910.

Dílo pražského architekta Aloise Dryáka už má prvky geometrické secese a moderny. Exteriér jednopatrového domu zaujme harmonií kamenného soklu se žlutavými omítkami s jemným geometrizujícím dekorem, jemně vyklenutým výstupkem s podstřešním balkónem a také vstupem se zahloubenou předsíní a zasklenou dřevěnou lodžií v patře.

Foto: autorský tým Slavné vily Pardubického kraje

Schodiště je decentně dekorováno v secesním stylu.

V přízemí vily doplňoval vzdušný interiér haly s dřevěným schodištěm vedoucím do patra sled tří místností (salónu, pracovny a komornější zimní zahrady), jejichž okna se otevírala k ulici.

Foto: autorský tým Slavné vily Pardubického kraje

Dřevěný obklad dodává hale na útulnosti.

Severovýchodní kout přízemní části vily zabíraly jídelna a kuchyň, v patře domu byly umístěny ložnice a hostinské pokoje a vedlo z něj točité schodiště do podkroví. Tam  bylo v menších místnůstkách ubytováno služebnictvo a rodina zahradníka.

Foto: autorský tým Slavné vily Pardubického kraje

Stavba byla zasazena do rozsáhlého zahradního komplexu.

Noblesní řešení vnitřků domu dokládají dodnes z velké části zachované původní podlahy, obklady stěn, lustry, dveře s broušenými skly a drobné detaily kování.

Miroslav Vyskočil přišel transakcemi na burze o celý majetek a v roce 1930 spáchal sebevraždu. Vilu pak koupila Církev československá husitská a zřídila v ní Husův sbor.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám