Hlavní obsah

O komfortu mytí rozhodne i velikost a umístění umyvadla

Právo, Sylva Svobodová

Nejen vzhled, ale funkčnost a praktičnost jsou hlavním kritériem výběru umyvadla. Zajímá nás jeho velikost, zda má odkládací plochu a kolik prostoru nám poskytne, abychom se v koupelně mohli volně pohybovat.

Foto: SAPHO (5x)

Hezké kamenné umyvadlo s texturou, barva béžová, mat, provedení oválné. Velikost 70 x 40 cm, cena 14 990 Kč.

Článek

Lze pořídit klasické závěsné umyvadlo na stěnu, umyvadlo usazené na desku, zapuštěné do koupelnové skříňky, velké dvojumyvadlo pro početnou rodinu, nebo menší rohové do garsonky, v níž bydlí singl osoba.

Naddimenzované umyvadlo nás omezuje v pohybu, u malého se špatně myje.

Foto: SAPHO

Keramické umyvadlo Inka od italské firmy Kerasan lze pořídit v černé i bílé barvě, oceníme odkládací plochu. Umyvadla se prodávají v pěti různých velikostech a lze je kombinovat s deskami. Cena 5590 Kč.

Dobře zvolené umyvadlo je tak velké, aby se do něho vešly obě ruce, pohodlně jsme se opláchli až po lokty a voda přitom necákala ven.

Trocha ergonomie

Před umyvadlem má být 90 cm volného prostoru, kolem něho alespoň 20 cm. Standardně se umyvadlo usazuje do výšky 85 až 90 cm, dlouhánům či menším postavám vyhovuje i jiné umístění.

Standardní umyvadlo má šířku 50-65 cm, hloubku 42-50 cm.

Do malých koupelen volíme umyvadla s šířkou 50-55 cm, do velké rodinné koupelny si můžeme dovolit modely s šíří 80-100 cm.

Typy umyvadel

Umyvadla na desku

Efektní řešení, protože tato umyvadla nabízejí velký prostor na odkládání. Jsou stylově usazena na desku, která musí být velmi odolná: osvědčilo se exotické dřevo, umělý či přírodní kámen.

Jistou nevýhodou tohoto provedení je, že v místě kontaktu umyvadla s deskou se usazuje špína, kterou lze hůře odstraňovat.

Foto: SAPHO

Kulaté umyvadlo Thin s instalací na desku, materiál Rockstone, průměr umyvadla 400 mm, cena 4990 Kč.

Zapuštěná umyvadla

Praktické řešení - sanita ve skříňce vyplní jinak hluché místo pod umyvadlem. Zapuštění může být buď úplné, nebo částečné (v tomto případě získáme více úložného místa).

Zkontrolujeme, zda jsou kvalitní spoje a hrany, vše těsní. Spodní hrana skříňky má být alespoň 25 cm od podlahy kvůli pohodlnému úklidu.

Závěsná umyvadla

Klasické řešení - umyvadlo visí na stěně, takže se prostor kolem něho dobře udržuje v čistotě, také nezabírá mnoho místa. K výběru je opravdu hodně velikostí a tvarů, které by vždy měly ladit se stylem koupelny.

U závěsného umyvadla nejlépe vynikne jeho tvar, ale také jsme bez větší odkládací plochy.

Foto: SIKO

Hranaté umyvadlo Strada s minimalistickými detaily a moderním nádechem má rozměr 60 x 42 cm. Lze ho instalovat na stěnu nebo použít s koupelnovým nábytkem. Cena 5862 Kč.

Rodinná umyvadla

Provoz ve čtyřčlenné a větší rodině ráno připomíná dostihy. Dvě samostatná umyvadla, nebo přímo spojená dvojumyvadla jsou v takovém případě výhrou. Provoz se urychlí, navíc získáme i dostatek odkládacího prostoru. Postačí velikost 120 x 60 cm.

Foto: ELITE BATH

Atypické skleněné umyvadlo patří do moderní koupelny.

Umyvadlo pro jednoho

Do menších koupelen nebo v domácnosti s jedním členem zakoupíme menší umyvadlo. Pečlivě zvážíme jeho rozměry, především se zaměříme na hloubku. Praktické je třeba hlubší rohové provedení, které skvěle šetří místo.

Foto: KORADO

Při instalaci umyvadla myslíme i na ergonomické zásady. Před umyvadlem má být asi 90 cm volného prostoru, kolem něho asi 20 cm. V blízkosti se může objevit třeba topný žebřík, který rychle usuší ručníky.

Přehled materiálů

Keramika je klasika

Když se řekne umyvadlo, každý si představí bílou glazovanou keramiku. Je to skvělý materiál - odolný, pevný, hladký, snadno se čistí, nic ho neodře, zvládne kdejakou chemikálii, a pokud nám nespadne na zem, vydrží roky.

Výrobci dnes nabízejí umyvadla i s antibakteriální úpravou, zabraňující usazování vodního kamene. Za tradiční se považuje keramika v bílém provedení, ale možné jsou i jiné pastelové odstíny.

Foto: RAVAK

Rohové umyvadlo 10° (nese název podle celého koupelnového konceptu) je výjimečné svým natočením o deset stupňů, a to směrem do koupelny. Jeho mycí prostor je pootočen k uživateli tak, že se už nemusí nepříjemně tísnit lokty u zdí v rohu.

Mramor a sklo pro estéty

Oblíbené je i umyvadlo z litého mramoru, který v porovnání s keramikou dovoluje designérům větší variabilitu tvarů (finální povrchovou úpravu tvoří probarvená pryskyřice, která chrání povrch proti oděru, poškrábání).

Foto: SANITEC

Dvojumyvadlo Traffic, rozměr 120 x 48 cm. Vhodné k instalaci do spodní skříňky se dvěma zásuvkami. Cena od 6394 Kč.

Pořídit si lze i umyvadlo z tvrzeného bezpečnostního skla, nejčastěji v mléčné barvě. Vhodné je do minimalistické koupelny, pro větší pocit útulnosti se doporučuje kombinovat s dřevěnými prvky, teplými odstíny dlažby a obkladů.

Foto: SAPHO

Keramické dvojumyvadlo Losanga o velikosti 120 x 48 cm, lze ho použít jako závěsné, na desku nebo polozapuštěné. Cena 17 190 Kč.

Varianty pro náročné

Pro umyvadla lze použít i akrylát, nerez, smaltovanou ocel, přírodní kámen (mramor, travertin, žula), umělý kámen, exotické dřevo, dokonce i beton.

I tvary umyvadel jsou pestré: obdélník, kruh a čtverec v různých velikostech a zaobleních.

Foto: SAPHO

Krásné retro umyvadlo Waldorf je z klasické bílé keramiky, má hranatý tvar se zaoblenými rohy. Cena 6890 Kč.

Může se Vám hodit na službě Zboží.cz:

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám