Hlavní obsah

Šetřit vodu v koupelně lze i bez ztráty komfortu

Právo, Karolina Černá

Nároky na osobní hygienu stoupají. Není divu, že většinu vody spotřebujeme v koupelně, a to nejméně 60 litrů denně na osobu. Úsporné funkce WC, vodovodních baterií a sprch omezují spotřebu naštěstí bez ztráty komfortu.

Foto: JIKA (3x)

Elektronická baterie Sensor Inox šetří vodu i energii - průtok 6 l/min, teplotu vody lze přednastavit. Na přítomnost rukou do vzdálenosti 30 cm reaguje senzor spuštěním vody. K vypnutí dojde po vyjmutí rukou po uplynutí doby 0,25-7,75 s. Cena 7316 Kč

Článek

Rezervy v šetření vodou najdeme nejen ve svém chování, ale také v zastaralém zařízení domácnosti.

Mytí rukou je snad nejčastějším úkonem, při kterém otáčíme kohoutkem - a uděláme lépe, když se spolehneme na vodovodní baterii s pákou, která studenou a teplou vodu namixuje podstatně rychleji.

Osobní hygiena

Perlátor už většinou mají umyvadlové baterie zabudovaný. Mísením vzduchu s vodou sníží průtok až o polovinu. Přitom zachová postačující proud.

Foto: JIKA

Perlátor můžeme koupit a našroubovat i dodatečně, stojí od 50 Kč. Lze také omezit tlak vody pouštěný přímo do baterie, takže při plném otevření teče méně, ale stále dostatečně. Totéž provedeme u sprchy.

Pákové baterie s tzv. dvoustupňovým mechanismem rozdělují průtok vody na úsporný a maximální. Zvedneme-li páku k maximálnímu průtoku, ucítíme lehký odpor, který upozorňuje na přechod mezi režimy.

Jiné sprchové baterie mají tlačítka umožňující podobný ekonomický provoz nebo senzor, který zastaví vodu, jakmile oddálíme ruce od kohoutku.

Foto: RAVAK

Během sprchování spotřebujeme zhruba 42 litrů vody, do vany napouštíme od 80 litrů výše.

Úsporné sprchové hlavice (od 300 Kč) nastavíme do různých režimů průtoku vody pootočením části s tryskami. Funkce Stop ventil umožňuje zastavit vodu na okamžik, kdy se mydlíme, voda tak neprotéká nadarmo.

Foto: JIKA

Teleskopický sprchový kout s nástěnnou baterií. Ruční sprcha nabízí jemný rozstřik vody, střední proud nebo masážní proud vody. Talířovou hlavici lze pořídit s průtokem 9 litrů/min. Cena 5672 Kč.

Přimícháním vzduchu v tryskách hlavice se sníží průtok teplé vody až na 9 l/minutu, takže kromě vody šetříme i energii na její ohřev.

Foto: RAVAK

Sprchová hlavice s technologií Soft Rain má tři funkce od nejjemnějšího průtoku po prudší. Cena 599 Kč.

Mytí nádobí

Tzv. singles, kteří myjí nepatrné množství nádobí, postačí při srovnání celkových nákladů (pořízení myčky, spotřeba energie) mýt nádobí ve dřezu. Ten by měl být hlubší, s menší plochou dna, aby v něm nádobí pohodlně umyli a opláchli.

Dřezovou baterii opatříme výsuvnou sprchou, jejíž cílený proud rychleji zbaví nádobí větších nečistot.

Podle údajů Pražských vodovodů a kanalizací spotřebuje rodina na ruční mytí nádobí 2x denně až 70 l vody. Naplníme-li myčku na její plnou kapacitu 1x denně, využijeme přibližně 20 l vody.

Myčka je ekonomická, pokud ji plníme celou a vybereme-li spotřebič, který má na energetickém štítku označení alespoň A+.

Praní

Totéž platí pro pračky - při praní se řídíme pokyny výrobce, jenž v návodu doporučuje kroky pro úsporné praní. U značkových praček a myček je dnes běžné, že v pracím/mycím cyklu využijí jen tolik vody, kolik potřebují na konkrétní množství prádla/nádobí.

Foto: INDESIT

Pračka Hotpoint Futura WMD 1044BX EU má kapacitu 10 kg prádla a dosahuje energetické úspory v třídě A+++ -10 %. Pohotovostní režim uvede pračku po 30 minutách nečinnosti do Stand By režimu a spotřebovává o 70 % méně energie. Cena od 13 990 Kč.

Máme-li pračku starší než deset let, patrně spotřebuje 80 až 90 l a elektřiny kolem 2 kWh na cyklus. Pereme-li 2x týdně, za pět let zaplatíme za energii a vodu o 3500 Kč více, než bychom spotřebovali s novým úspornějším typem. Investice do nového zařízení se tedy vyplatí.

Úsporné WC

Většina splachovacích nádržek má objem kolem 10 l, které ale málokdy po použití WC plně využijeme. Proto mají moderní toalety úsporné splachovací ventily. Systém Start stop umožňuje držet tlačítko splachování, dokud je třeba. Opětovným stlačením ho zastavíme.

Foto: RAVAK

Menší tlačítko dvojitého systému splachování redukuje množství vody spotřebované na WC až o polovinu.

Dual flush má dvojité tlačítko ventilu. Spotřeba vody je standardně 3 l na malé spláchnutí - menší tlačítko a 6 l velké spláchnutí - velké tlačítko. Existují nádržky i se třemi úrovněmi splachování: 3 l, 7 l a 10-12 l.

Změna chování

Při čištění zubů nenechte téct vodu, k vyplachování úst použijte vodu z kelímku.

V ledničce uchovávejte zejména v letních měsících nádobu s pitnou vodou. Když máte žízeň, nemusíte nechávat dlouho odtékat vodu, aby byla studená.

Protékající kohoutky a WC opravte co nejdříve. Před odjezdem na dovolenou raději uzavřete hlavní uzávěr vody. Silně kapající kohoutek totiž propustí až 54 l za den, slabě protékající splachovač na WC nejméně 100 l za den.

Při úklidu napusťte vodu do kbelíku, hadr nemáchejte pod tekoucí vodou.

Trávník zalévejte ráno nebo večer, zabráníte tak vypařování vody. Jedna větší dávka vody týdně je prospěšnější než několik krátkých postřiků.

Sbírejte dešťovou vodu do zásobníků. Pořiďte si zvláštní vodoměr na vodu pro zahrádku, ať neplatíte zbytečně stočné, tedy zhruba polovinu celkové ceny za vodu.

Úspory budoucnosti

Po sprchování voda nezmizí v kanalizaci, ale pohlcuje ji tzv. Low-tech kolektor, který leží na podlaze pod sprchou.

Foto: ALBERTO VASQUEZ/IGENDESIGN
Foto: ALBERTO VASQUEZ/IGENDESIGN

Čtyři na sebe navazující kolektory složené z propojených buněk se plní vodou samostatně, takže je-li jedna část plná, odebereme ji a vodu z ní použijeme na zalévání rostlin (v případě, že nepoužíváme chemickou kosmetiku), nebo ke splachování záchodu. Jedna část kolektoru pojme 10 l vody.

Projekt Roca W+W spojuje umyvadlo, klozet a baterii. Voda z umyvadla prochází odtokovým čisticím systémem, ve kterém jsou odstraněny nečistoty. Nádržka s vyčištěnou vodou je propojena s WC nádrží, kam voda přitéká čistá a připravená ke spláchnutí toalety. Komplet doplňuje baterie s omezeným průtokem vody, která šetří vodu i energii.

Foto: ROCA

Dvojité praní šetří čas, vodu i energii: pračka je rozdělena na část hlavní s velkým bubnem a malou s bubnem ve spodní části. Přídavná mini pračka je ideální především pro jemné prádlo, které vyžaduje zvláštní péči.

Foto: LG

Napište nám

Postavili jste nový dům, rekonstruovali byt anebo máte hezky zařízenou zahradu a rádi byste se ostatním čtenářům pochlubili a inspirovali je?

Napište nám do redakce na adresu bydleni@novinky.cz, připojte pár průvodních vět a několik snímků vašeho díla.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám