Hlavní obsah

Energeticky úsporné bydlení se netýká jen rodinných domů

Novinky, nes

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ekologické a zároveň ekonomicky úsporné bydlení znamená především správné nakládání s energiemi v rodinném, ale i bytovém domě. Toho lze docílit mnoha způsoby, které se u většiny realizovaných staveb vzájemně doplňují.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Základem je kvalitní návrh, volba správných, často přírodních materiálů i stavebních postupů, výběr vhodného pozemku i orientace budovy na něm.

Projekty energeticky úsporných staveb počítají v různé míře s využíváním alternativních zdrojů energie. K nejrozšířenějším patří v současné době fotovoltaické panely, tepelná čerpadla, větrné elektrárny a solární kolektory.

„Se solárním fotovoltaickým systémem, tepelnými čerpadly a solárními termickými panely budete méně závislí na vnějších zdrojích energie a jejich cenách,“ vysvětluje Jitka Jechová z Raiffeisen stavební spořitelny, která si nechala v minulosti udělat průzkum zaměřený právě na zájem Čechů o alternativní zdroje energií.

Podle něj zvažovala využívat alternativní zdroje energie polovina obyvatel ČR. Jedenadvacet procent dotázaných pak přímo cíleně plánovalo přechod k alternativním zdrojům.

Domy nízkoenergetické, pasivní a nulové

Podle toho, jak dobře stavba dokáže s energiemi zacházet, rozdělují se energeticky úsporné domy na nízkoenergetické, pasivní a tzv. nulové. Rozdíl mezi nimi je kromě konstrukčních a dalších vlastností dán potřebou tepla na vytápění jednoho metru čtverečního za rok.

Zatímco většina lidí si pod pojmem energeticky úsporný dům představí pouze rodinný dům, lze v těchto standardech budovat i bytové domy. V nejbližších letech má pak v pražských Malešicích vyrůst první energeticky aktivní bytový dům, tj. stavba, která více energie vyprodukuje, než spotřebuje.

Napište nám

Postavili jste nový dům, rekonstruovali byt anebo máte hezky zařízenou zahradu a rádi byste se ostatním čtenářům pochlubili a inspirovali je?

Napište nám do redakce na adresu bydleni@novinky.cz, připojte pár průvodních vět a několik snímků vašeho díla.

"Environmentálně šetrná výstavba, která klade důraz na ekologii, minimální provozní náklady, a přitom lidem nabízí kvalitní a komfortní byty v architektonicky povedených stavbách, je budoucností rezidenčního developmentu. Protože chceme i nadále udávat směr v této oblasti, rozhodli jsme se opět posunout hranici úsporného bydlení a připravujeme první energeticky aktivní bytový dům," řekl Jan Řežáb, majitel společnosti JRD, která dům bude stavět.

Reklama

Související témata:

Související články

Stavitel proměnil svůj dům v kočičí ráj

Když si kalifornský stavitel Peter Cohen koupil před 27 lety dům, získal spolu s ním dvojici koček, které pozemek obývaly. Nejprve žili všichni ve spokojené...

Výběr článků

Načítám