Hlavní obsah

Tradičně vyhlížející chalupa je postavena z ryze moderních materiálů

Novinky, Jana Nesvadbová

Svou nově postavenou chalupu nám představil čtenář Jiří. Stavení najdeme na Vysočině, na území CHKO. Při návrhu objektu se proto musel řídit mnoha požadavky, které ochranáři na nově vznikající domy v této oblasti mají. Na rozdíl od mnoha stavebníků, kteří se cítí vzhledovými a konstrukčními limity v chráněných oblastech svazováni, Jiří se veškerým nařízením rád přizpůsobil. S důvody ochranářů totiž do puntíku souhlasí.

Foto: Milan Malíček, Právo

Lustry, které jsou v sednici, sháněl majitel velmi dlouho.

Článek

Chalupu postavil o něco větší, protože má širokou rodinu a velké množství přátel, takže dům slouží jako ideální místo pro setkávání. Ani tak se ale pokaždé nevejdou všichni a musejí se v užívání stavení střídat.

Foto: Milan Malíček, Právo

Když se sejde celá rodina, tak tak se všude rozesadí.

„Začal jsem tím, že jsem si nastudoval, jak se dříve stavělo na vesnici, a ten styl jsem se snažil zachovat,“ řekl nám na úvod naší návštěvy.

„Vždycky to bylo stavení, k němu zázemí, plus zemědělské budovy. Nikdy to nebyly řadovky. Nikde také nebyly žádné ploché střechy, ale sedlové a valbové. A to se mi líbí. Když chcete žít na vesnici, nejdete do toho přece s tím, že si tam postavíte kubistický domek?“ vysvětluje svůj přístup.

Foto: Milan Malíček, Právo

Chalupa je postavena z Porothermu na betonové základové desce.

Moderní stavba v rustikálním stylu

Náš hostitel samozřejmě před stavbou zvažoval použití všech původních postupů. Ty se ale ukázaly v dnešní době finančně neúnosně vysoké, a proto se rozhodl pro kompromis.

Postavil chalupu z ryze moderních materiálů a ryze moderními postupy, ovšem tak, aby nenarušil vesnický kolorit okolí. O návrh požádal Ing. Miroslava Šikla, který už několik domků na Vysočině projektoval. Interiér a jeho dispozici si pak ale navrhl a zařídil už sám, s rodinou.

Foto: Milan Malíček, Právo

Veškeré kované prvky, včetně zábradlí na schodech jsou dílem místního kováře.

„Chtěl jsem, abychom měli v přízemí jako hlavní místnost sednici, tak jak to dříve bývalo v chalupách zvykem. Aby byla prostorná a vešla se do ní pěkná velká pec. Chalupa měla na druhé straně splňovat i moderní požadavky na komfort, což v našem případě znamenalo, aby každý z nás měl svůj pokoj se svojí koupelnou. Přece jen, jsme všichni v různých věkových kategoriích a tak je každému příjemné, když se právě o sociální zázemí nemusí s nikým dělit,“ vysvětluje.

Foto: Milan Malíček, Právo

Také okna v sednici zdobí sbírka kafemlýnků.

Pec je magnetem pro děti

Pec si Jiří navrhoval sám. „Vybrali jsme si zelené kachle, které působí teplým dojmem. Standardně se dává dvojice neprůhledných dvířek, ale my jsme zvolili prosklená, aby bylo vidět oheň,“ říká.

Po zatopení v peci lze nastavit, které všechny části budou vyhřívané. Prohřátá může být lavice, na níž se nejen příjemně sedí, ale také v zimě suší boty. Teplo je samozřejmě také nahoře, kde si lebedí zejména děti, pro něž je místo na peci hotovým magnetem. Z pece pak vede průduch do jednoho z pokojů v horním patře, který lze takto vyhřát.

Foto: Milan Malíček, Právo

Kachlová pec už od pohledu slibují příjemné posezení i poležení.

Zařízení interiéru

Zajímavým detailem vybavení interiéru chalupy je nejen sbírka kafemlýnků, která zdobí okna sednice i poličky na chodbě, ale také svítidla. Lustry v sednici sháněl majitel chalupy dlouho.

Lampičky v pokojích si ovšem navrhl sám a nechal si je soukromou českou firmou vyrobit. Stínítko každé z nich lemuje proužek ve stejné barvě, v jaké je ten který pokoj zařízen.

Foto: Milan Malíček, Právo

Podobu lampiček na nočních stolcích a v koupelnách si majitel navrhl sám.

Na zakázku u soukromé firmy byl vyroben také nábytek v pokojích, zařízení sednice je pak dílem truhláře z Vysočiny. Jeho práci doplnil místní kovář, který vytvořil veškeré kovové doplňky, ať to jsou garnýže, kliky, stojan na dřevo nebo zábradlí na schodech.

Roztomilým detailem jsou pak retro vypínače světel s otočným knoflíkem.

Foto: Milan Malíček, Právo

Majitel si dal práci a našel dodavatele na kulaté retrozásuvky a otočné spínače.

Pocity venkovského stavení kromě jiného navozují i bytelně vyhlížející trámy na stropech.

Teprve po upozornění hostitelem si většina návštěv uvědomí, že nejde o konstrukční prvky stavby, ale pouze o dekoraci. Váha železobetonových desek totiž spočívá na nosném zdivu.

Foto: Milan Malíček, Právo

Každý z pokojů má svou vlastní atmosféru.

Střecha z překvapivého materiálu

Chalupa je postavena z Porothermu, na nepodsklepené základové desce z betonu. Také stropy po celém domě jsou z železobetonových desek. Podlaha v přízemí je dlážděná, v patře jsou položeny dřevěné palubky.

Střecha je izolovaná, zvláštností je krytina. Jiří se snažil co nejvíce vyjít vstříc rustikálnímu vzhledu chalupy, k níž se nesmírně hodí šindelová střecha. Tu si ale může dovolit jen málokdo, a proto volil vizuálně velmi přesvědčivý plastový šindel od českého výrobce.

„Je to vyrobené ze zbytků pneumatik a jiných, v podstatě odpadů. Je to velice lehounké a snadno se s tím pracuje,“ pochvaluje si náš hostitel.

Foto: Milan Malíček, Právo

Detail umělého šindele

O teplo v chalupě se stará podlahové topení připojené k tepelnému čerpadlu vzduch-voda, pro něž a další součásti technického zázemí je vyhrazena komůrka hned naproti vstupním dveřím.

Čerpadlo má vnitřní jednotku pro nasávání vzduchu zvenčí. Důvodem této volby byla opět snaha ponechat vzhled chalupy co nejvíce nepoznamenaný moderními technologiemi.

Foto: Milan Malíček, Právo

Technické zázemí domu je v komůrce naproti vstupním dveřím.

Stavba chalupy zabrala dohromady dva roky. Majitelé koupili pozemek, na kterém na jaře začali stavět. Na podzim měli hotovou hrubou stavbu.

Další jaro se začalo s dodělávkami a na podzim bylo vše hotovo. Pak už zbývalo „jen” zařídit interiér a obstarat nábytek.

Foto: Milan Malíček, Právo

Přístřešek pod schody slouží jako úložný prostor.

Technické údaje:
Projektant: ing. Miroslav Šikl
Zastavěná plocha: 177,35 m2
Užitková plocha celkem: 210,08 + 33,16 m2 (kůlna, terasa, zástřeší)
Obytná plocha: 136,74 m2
Stavební materiál: Porotherm na betonové základové desce s železobetonovými stropy
Střešní krytina: Drlíkův šindel
Vytápění: Tepelné čerpadlo vzduch/voda
Doba stavby: 2 roky

Napište nám

Postavili jste nový dům, rekonstruovali byt anebo máte hezky zařízenou zahradu a rádi byste se ostatním čtenářům pochlubili a inspirovali je?

Napište nám do redakce na adresu bydleni@novinky.cz, připojte pár průvodních vět a několik snímků vašeho díla.

Reklama

Výběr článků

Načítám