Hlavní obsah

Garážová vrata lze vybírat z celé řady typů, každý má své přednosti

Právo, Gisela Růžičková

Máte v plánu pořídit si nová garážová vrata, abyste konečně zabezpečili svůj vůz, a nevíte, pro jaký typ se rozhodnout? Každý má své přednosti i nedostatky.

Foto: TRIDO (2x)

Posuvná vrata, design Mistral, imitace dřeva, jsou jedinečným řešením – umožňují částečné otevření vrat pro průchod osob, průjezd kola či vozíku.

Článek

Naštěstí už si nemusíme vybírat jen mezi plechovými či dřevěnými vraty. Na trhu jsou kvalitní materiály i různá konstrukční a technická řešení vrat, která jejich nabídku rozšířila.

I proto se na výsledném řešení garáže, které má být funkční a praktické, podílí i správný typ garážových vrat.

Kritéria výběru

Rozměr

Řídí se velikostí garáže a počtem zaparkovaných aut. Jinak velká budou vrata u garáže na jeden vůz, jiná na dva vozy. Současně bereme v úvahu prostor uvnitř garáže a před ní.

Foto: LOMAX

Novinkou jsou garážová vrata Excellent vyrobená z vysoce kvalitních komponentů a se zárukou 10 let.

Stavíme-li novou garáž, můžeme vybírat z typizovaných velikostí garážových vrat, při rekonstrukci stávající garáže to budou pravděpodobně vrata na míru.

Materiál a povrchová úprava

Kromě funkčnosti a životnosti je důležitý také vzhled garážových vrat. Na výběr máme celou škálu barevných odstínů, případně fólií imitujících různé druhy dřeva nebo jiných materiálů.

Vrata se obvykle vyrábějí z kvalitní oceli s povrchovou úpravou proti korozi a poškrábání, ale k dostání jsou i kvalitní dřevěná garážová vrata.

Foto: UNIVERS

Sekční vrata se využívají také při výstavbě řadových domků, kde se podílejí na celkovém vzhledu domu.

Zateplení

Lze vybírat z několika stupňů zateplení, které odpovídají tloušťce izolačního materiálu.

Ovládání

Volit můžeme mezi automatickým nebo manuálním otvíráním a zavíráním. Rozhodne nejspíš cena a také míra využití vrat. S automatickým pohonem ušetříme více času, zejména tehdy, využíváme-li garáž denně.

Foto: Somfy

Pro pravidelně používanou garáž se vyplatí vrata s automatickým otevíráním, obsluhovaná pomocí dálkového ovladače, například Keytis 4 io.

Foto: UNIVERS

Další možností je samostatná dvojgaráž s montáží sekčních garážových vrat v obou částech.

Typy vrat

Výklopná

Mají jednoduchou konstrukci, jsou spolehlivá a šetří vnitřní prostor garáže. Při otevírání zajíždějí po kolejnicích pod strop, a zabírají tak minimum místa. Naproti tomu mají vyšší nároky na místo před garáží.

Problematické je tedy otevírání. Výklopné křídlo se otevírá do vnějšího prostoru. Nemáme-li před garáží dost místa, dáme přednost jinému typu vrat.

Foto: WWW.ROLLO.CZ

Do sekčních garážových vrat lze zabudovat i integrované dveře pro snadné procházení.

Přesto jsou výklopná vrata oblíbená jak s mechanickým, tak i s elektrickým pohonem, který usnadňuje manipulaci. Vrata se montují většinou do otvoru nebo za otvor garáže.

Rolovací

Jsou univerzální a uspoří místo. To je hlavní důvod, proč jsou žádaná. Dají se umístit za otvor i do otvoru.

V malých garážích, kde není uvnitř dost místa, lze namontovat vrata i před otvor. Tato varianta se využívá u řadových garáží, určených pouze pro jeden vůz.

Foto: TRIDO

Moderní garážová vrata Exklusiv dokonale zapadají do celkového moderního rázu domu a vystihují záměr architekta.

Vrata se vyrábějí na míru a jdou přizpůsobit jakémukoli tvaru a typu garážového otvoru. Vrata obvykle tvoří hliníkové lamely vyplněné PUR pěnou, které se rolují na válec uchycený u stropu garáže. Rolovací vrata se ovládají většinou na elektrický pohon.

Ve srovnání s jinými typy vrat, a to hlavně při zavírání, kdy lamely dosedají na podlahu, je manipulace s nimi trochu hlučnější. Při výpadku elektřiny jsou vrata vybavena systémem manuálního otevírání.

V porovnání s výklopnými vraty mají lepší izolační vlastnosti a nevyžadují pravidelný odborný servis, mazání, utahování apod.

Sekční

Tvoří je panely pohybující se po bočních kolejnicích. Ovládají se také manuálně nebo na elektrický pohon. Nabízejí nejlepší tepelné a izolační vlastnosti.

Sekční panely, vyplněné PUR pěnou, zabraňují úniku tepla z garáže. Proto se využívají v garážích, které jsou součástí pasivních nebo nízkoenergetických domů.

Foto: HÖRMANN

Sekční garážová vrata LPU 40 v provedení L-drážka s povrchem Decograin Titan Metalic CH 703 (cena od 23 884 Kč bez DPH).

Foto: BAUHAUS

Sekční garážová vrata AGS s pohonem. Dvoustěnné panely silné 20 mm, vyplněné speciální PU pěnou pro kvalitní zateplení. Bezpečnostní prvky. Jeden dálkový ovladač v ceně. Vodorovné drážkování, povrch woodgrain imitující strukturu dřeva.

Montáž sekčních vrat je složitější kvůli kolejnicím umístěným na stropě garáže. Náročnější je také jejich servis. Jednou do roka je třeba promazat kolečka, po kterých se vrata pohybují, dotáhnout lanka a vrata kompletně seřídit.

I přes problematickou montáž a následný pravidelný servis je o tato vrata zájem.

Foto: HÖRMANN

Sekční garážová vrata LPU 40 v provedení L-drážka s povrchem Winchester (od 23 884 Kč bez DPH).

Foto: LOMAX

Sekční garážová vrata Delta zajíždějí na vodicích kolejnicích pod strop. Na vratových sekcích je aplikován nerezový prvek vyrobený dle přání zákazníka, který tak podtrhl jedinečnost svého domova.

Dvojitá XXL

Pořídíme si je tehdy, když plánujeme výstavbu dvojgaráže. Tak jako téměř všechna garážová vrata se vyrábějí na zakázku bez ohledu na zvolený typ vrat. Osazují se kvalitními a výkonnými elektromotory. Provoz dvojitých vrat je stejný jako u vrat standardních rozměrů.

Foto: UNIVERS

Více jak jeden vůz v rodině vyžaduje dvojgaráž, proto jsou vhodným řešením garážová vrata typu XXL.

Může se vám hodit na službě Firmy.cz:

Cenu ovlivní doplňky

Jde především o barevné provedení, materiál vrat a také typ ovládání. Výrobci nabízejí širokou škálu ovládacích prvků.

Klasické dálkové ovladače, možnost otevírání vrat čipem, kódovou klávesnicí, snímačem otisku prstů, mobilním telefonem, lze použít systém ovládání zabudovaný přímo ve voze, nebo se spokojit s manuálním otvíráním.

Garážová vrata se vyrábějí obvykle na míru. Na cenu má vliv i rozměr, design i barva. Cenu mohou snížit různé akce během roku. Přesnou kalkulaci na garážová vrata včetně celkového řešení zpracuje každá seriózní firma.  

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám