Hlavní obsah

Dřevěná housenka naláká pozornost a nabídne prostor ke schůzkám

Novinky, nes

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Na pomezí stockholmské čtvrti Vasastaden a velké, nově rozvíjené oblasti Hagastaden vyroste v příštím roce zajímavý objekt, který svým tvarem nápadně připomíná housenku anebo také letištní chobot sloužící k nastupování do letadla. Návrh stavby, jež má podpořit společenský život v okolí bydlících a pracujících obyvatel, je dílem známého týmu švédských architektů Belatchew Arkitekter AB.

Foto: Belatchew Arkitekter AB (3x)

Nová budova na pomezí dvou stockholmských čtvrtí je určena k podpoře denního i nočního společenského ruchu v oblasti.

Článek

Název stavby HagaTwist vyjadřuje její základní charakteristický rys, kterým je zdánlivé přetočení zhruba v polovině délky. Objekt s celkovou plochou 700 m2 začíná jako přízemní, ovšem právě v místě přetočení se zvyšuje na jednoposchoďový.

Foto: Belatchew Arkitekter AB

Pro fasádu nové stavby bude charakteristické bohaté využití dřeva, čímž se výrazně odliší od okolní zástavby.

Návrh, pro nějž je typické použití dřevěných latí po celé fasádě a velmi lehká konstrukce, vzešel jako jediný vítěz ze soutěže vypsané společností Atrium Ljungberg pro oslovené architekty.

Porota ocenila především symbolické vyznění a skulpturální charakter stavby. Zároveň vyzdvihla skutečnost, že funkce objektu, jeho tvar i materiály jsou v přímém kontrastu s okolní zástavbou a dané prostředí zajímavým způsobem obohatí.

Stručně řečeno, podle názoru poroty se HagaTwist stane místem, které kolemjdoucí bude lákat k návštěvě a zároveň v nich bude vzbuzovat zvědavost.

Foto: Belatchew Arkitekter AB

Výrazným prvkem interiéru bude velké multifunknční schodiště.

Nová budova bude primárně sloužit jako místo k setkávání. V jejím nitru proto bude umístěna restaurace. Ke schůzkám však návštěvníci budou moci využít i velkou střešní terasu nebo rozměrné multifunkční schodiště.

Anketa

Co vám připomíná tato stavba?
Housenku
2,3 %
Letištní chobot
37,4 %
Šroubovici DNA
6,5 %
Hada
1,8 %
Nic
52 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 682 čtenářů.

Napište nám

Postavili jste nový dům, rekonstruovali byt anebo máte hezky zařízenou zahradu a rádi byste se ostatním čtenářům pochlubili a inspirovali je?

Napište nám do redakce na adresu bydleni@novinky.cz, připojte pár průvodních vět a několik snímků vašeho díla.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám