Hlavní obsah

Porcelán pro sváteční i běžné stolování

Právo, Sylva Svobodová

Porcelánový servis je cenný kousek, který se dědí z jedné generace na druhou. Kromě toho svátečního si ale každá hospodyňka ráda pořídí i soupravu, ze které se bude těšit každý den.

Foto: LEANDER (2x)

Porcelánová souprava Sabina je nadčasová, decentní a elegantní. Linie v kombinaci s květovým dekorem a výraznější okrajovou linkou nezklame žádnou ženu.

Článek

V Čechách jsou porcelánky na světové úrovni, proto logicky dáváme přednost tuzemské nabídce. Vybírejme známou značku, která je skutečně kvalitní (vyrábí se ručně).

Zakoupený servis bude stejně tak oblíbený, jako ten po babičce.

Kompletujte ve stejném designu

Klasický jídelní servis má zhruba 40 kusů, ale pořídit si můžeme mnohem menší soupravy.

Foto: LEANDER

Kolekce Sonata v sobě nese lehké rozmarné křivky rokoka s výrazným i decentním dekorem. Růžové květy doplňují zlaté linie, které připomínají slunce.

Jídelní sety pro šest osob obsahující dezertní talířky, misky na polévku a mělké talíře na hlavní chod patří k nejžádanějším. Takovou soupravu se určitě vyplatí doplnit i kávovým setem ve stejném designu.

Pestrý výběr vzorů

Porcelánové servisy mají rozmanitý design a vybere si opravdu každý: slečna, která chce servis jako svatební dar, i dáma, která miluje klasický luxus.

Kolekce mají různé tvary (inspirují se rokokem, kubismem i současným minimalismem) i dekor.

Foto: CONCEPT STORE POTTEN&PANNEN - STANĚK

Jemný květinový vzorek na kostním porcelánu s lehce smetanovým zabarvením dokonale vynikne.

Mezi nejoblíbenější stále patří květinové motivy, jemné zlaté zdobení a geometrické linie.

Co je kostní porcelán

Dobrým tipem je i tzv. kostní porcelán, který není čistě bílý, ale má teplý smetanový nádech. Je také lesklejší, jemnější a lehce průsvitný. Sluší mu stříbrný lem a drobný vzorek.

Klasikou, která se zabydlela v našich domácnostech, je i tzv. Cibulák s modrým dekorem.

Víte, proč nese oblíbený porcelán právě tento název? Vznikl vlastně omylem, protože vyobrazená granátová jablíčka na okraji dekorace připomínala běžnou cibuli.

Foto: CONCEPT STORE POTTEN&PANNEN - STANĚK

Subtilní kostní porcelán se snadno udržuje a prospívá mu časté používání. Kolekce Curve respektuje klasickou konzervativní formu a přináší do kuchyně jaro.

A jak je to s údržbou? K porcelánu se chovejte šetrně. Myčka je sice dobrá pomocnice, ale je agresivnější než ruční mytí. Broušené skleničky i porcelánový servis v ní lze mýt, ale některé výrobky to hůře snáší. Třeba zlacený porcelán do ní raději nedávejte!

Porcelánový servis, který má dekor vtavený do glazury, se může mýt v myčce a používat v mikrovlnce bez obav.

Ceny porcelánových jídelních souprav se liší, ale kvalitní značky nabízejí jídelní soupravy např. pro šest osob zhruba od 10 000 Kč.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám