Mladí manželé s malým dítětem bydleli ve větším domě, ale nevyhovoval jim ani dispozicí, ani stylem, a proto se rozhodli vybudovat si nový domov.

„Původní dům byl zbytečně velký, navíc jsme chtěli bydlet pohodlně v jednom podlaží, bez běhání po schodech,“ vysvětluje projektantka, stavitelka a majitelka dřevostavby v jedné osobě.

Stavba se přizpůsobuje svažitému terénu, a proto spočívá na soklu. Toto řešení přispívá k lepšímu provětrávání fasády z dřevěných palubek.

Stavba se přizpůsobuje svažitému terénu, a proto spočívá na soklu. Toto řešení přispívá k lepšímu provětrávání fasády z dřevěných palubek.

FOTO: www.mujdum.cz

Štěrbina mezi dvojgaráží a samotným domem plní funkci krytého závětří, odkud vedou hlavní vchodové dveře.

Štěrbina mezi dvojgaráží a samotným domem plní funkci krytého závětří, odkud vedou hlavní vchodové dveře.

FOTO: www.mujdum.cz

„Líbí se mi moderní stavby, ale architektura krychlových tvarů se sem nehodí. Snažila jsem se, aby náš dům spolu s naší rodinou srostl s tímto krásným místem, z něhož vyzařuje rekreační až lázeňská pohoda. Původně jsme bydleli ve velmi moderním domě, ale časem jsme zjistili, že s minimalistickým designem se necítíme dobře, chybělo nám útulné prostředí. Navíc jsme chtěli bydlet rychle a stavět úsporně a bez mokrých procesů, a tak jsme dospěli k dřevostavbě, ale nikoliv ve stylu roubenky či alpské chaloupky.“

FOTO: www.mujdum.cz

FOTO: www.mujdum.cz

Rohový pozemek v jihovýchodním svahu, klidné zákoutí s výhledem na městečko u jezera, obklopené lesy, to bylo velkou inspirací. Právě charakter místa a umístění domu tak, aby jeho orientace ke světovým stranám a výhledy ze všech místností byly co nejlepší, ovlivnily dispozici domu.

Budoucí majitelka nejen sama navrhla celý projekt, ale přímo na místě ověřovala osazení domu do terénu a přesné umístění každého okna a koordinovala celý průběh stavby.

Kuchyňskou linku vyrobil pán domu ve své truhlářské dílně z lakovaných a laminovaných MDF desek. Dezén ořechu je sladěn se zemitými odstíny mozaiky a dlažby.

Kuchyňskou linku vyrobil pán domu ve své truhlářské dílně z lakovaných a laminovaných MDF desek. Dezén ořechu je sladěn se zemitými odstíny mozaiky a dlažby.

FOTO: www.mujdum.cz

Dispozice vychází z kříže, jehož centrem je společná obývací část. Severní „rameno“, kde se nachází dvojgaráž a vstup, se odlišuje plochou střechou, ostatní části domu kryjí přesahující sedlové střechy s výraznými štíty.

Na jih vybíhá společný obývací prostor s částečně odhalenou konstrukcí krovu.

FOTO: www.mujdum.cz

Velké prosklené průčelí tvoří architektonickou dominantu domu, odlehčuje stavbu, přivádí do interiéru světlo a slunce a vyvolává pocit sounáležitosti s okolní krajinou.

Z východu na něj navazuje kuchyň, zázemí a terasa krytá přesahující střechou, na západ, do klidové zadní části zahrady směřuje ložnicový trakt, oddělený dveřmi. Všechny obytné místnosti mají jižní orientaci.

Hlavním akcentem obývací části domu je výhled proskleným štítem do okolí. Aby interiér nevyzněl „selsky“, je krov odhalen jen částečně a obložení stěn opatřeno neutrálně bílou lazurou, která nepotlačuje kresbu dřeva, ale eliminuje jeho žlutavé zbarvení.

Hlavním akcentem obývací části domu je výhled proskleným štítem do okolí. Aby interiér nevyzněl „selsky“, je krov odhalen jen částečně a obložení stěn opatřeno neutrálně bílou lazurou, která nepotlačuje kresbu dřeva, ale eliminuje jeho žlutavé zbarvení.

FOTO: www.mujdum.cz

Dřevostavba s rámovou konstrukcí, sendvičovým pláštěm a dřevěným krovem vyrostla velmi rychle.

„Dlouhá a pečlivá příprava projektu až do detailu se vyplatila, montáž trvala asi 100 dní. Jediným zdlouhavým mokrým procesem byly lité anhydritové podlahy,“ říká majitelka.

Z obývacího pokoje vedou tři schůdky na krytou terasu s jídelním stolem. Jihovýchodní nároží domu je příjemné místo s nejlepším výhledem, stíněné přesahem střechy a skryté před prudkým západním sluncem.

Z obývacího pokoje vedou tři schůdky na krytou terasu s jídelním stolem. Jihovýchodní nároží domu je příjemné místo s nejlepším výhledem, stíněné přesahem střechy a skryté před prudkým západním sluncem.

FOTO: www.mujdum.cz

„Také interiér jsme dlouho promýšleli. Jednak jsme hledali kvalitní trvanlivé materiály s vhodným poměrem kvality a ceny, jednak jsme si představovali nadčasový vzhled a teplé barevné vyznění a zároveň jsme se chtěli vyvarovat rázu horské chalupy nebo selského stavení,“ říká majitelka.

Vybavení interiéru je symbiózou věcí starých a nových, běžných i designových.

Vybavení interiéru je symbiózou věcí starých a nových, běžných i designových.

FOTO: www.mujdum.cz

V domě převažují dubové třívrstvé podlahy, v koupelnách keramické obklady a dlažby tuzemské výroby. Barevná škála sahá od zemité tmavě hnědé až po tóny béžové a bílé kávy.

Na dveře a okenní rámy zvolili majitelé matný bílý nátěr s teplým nádechem. Základní atmosféru interiéru udává dřevěné obložení stěn, proto dlouho hledali správný odstín lazury, až objevili „tu pravou“ bílou na pomezí chladných a teplých odstínů.

Koupelnový nábytek byl vyroben na míru z desek s dubovou dýhou.

Koupelnový nábytek byl vyroben na míru z desek s dubovou dýhou.

FOTO: www.mujdum.cz

FOTO: www.mujdum.cz

Harmonické bydlení dokresluje zahrada, v níž se uplatnily kameny vykopané při zakládání domu na skalnatém pozemku. Časem tu přibude ještě bazén v přírodním stylu.

Zaujalo nás - ženský smysl pro detail

Dům je navržen s typicky ženským smyslem pro detail, s ohledem na praktické fungování v každodenním životě.

Komunikace v domě jsou krátké a přímé, vše na sebe logicky navazuje. Úspora zastavěné plochy snižuje cenu domu i provozní náklady.

Z kuchyně vede velké okno na terasu – tudy se podává pohoštění ven na jídelní stůl.

Dětské pokoje jsou nyní spojeny v jeden prostor, až děti povyrostou, bude možné je rozdělit příčkou na dvě samostatné místnosti a v každé z nich odstranit podhled a vybudovat patro na spaní.

Dětské pokoje jsou zatím spojené v jeden prostor, kde hraje hlavní roli hrací plocha.

Dětské pokoje jsou zatím spojeny v jeden prostor, kde hraje hlavní roli hrací plocha.

FOTO: www.mujdum.cz

Do nového domu majitelé zakomponovali i vybavení z původního bytu a citlivě zkombinovali standardní nábytek s několika designovými solitéry. Tím ušetřili finanční prostředky a vytvořili originální interiér za přijatelnou cenu.

Autor: Nikola Tomková (1981)

Vystudovala Střední průmyslovou školu stavební Josefa Gočára, pracovala v projekční kanceláři Bomart, od r. 2006 působí jako samostatný projektant, od r. 2008 jako autorizovaný technik pro pozemní stavby.

Napište nám
Postavili jste dům nebo rekonstruovali byt a rádi byste se pochlubili?
Napište nám do redakce na adresu: bydleni@novinky.cz.

www.mujdum.cz

Prohlédněte si aktuální dřevostavby na Sreality.cz