Proč se i přes nepříjemné zážitky rodina pustila do další výstavby, má hned několik důvodů.

Většina z nich se točí kolem nevyhovující parcely a velikosti domu, které už nestačily rostoucím nárokům rodiny s dětmi.

Částečně zahloubené spodní podlaží obložené kamenem skrývá technické zázemí, sklad, užitkovou koupelnu a garáž.

Částečně zahloubené spodní podlaží obložené kamenem skrývá technické zázemí, sklad, užitkovou koupelnu a garáž.

FOTO: www.mujdum.cz

Zaoblený plot z pohledového betonu vizuálně koresponduje s šedobílou hmotou rodinného domu.

Zaoblený plot z pohledového betonu vizuálně koresponduje s šedobílou hmotou rodinného domu.

FOTO: www.mujdum.cz

„Bydleli jsme původně v menším domečku ve staré zástavbě, což přinášelo komplikace mimo jiné také s příjezdovou cestou. Později přišly děti a rozměry domu nám přestaly stačit. Chtěli jsme po deseti letech problematického bydlení najít jiné vhodnější místo,“ vysvětluje paní domu.

„Na současnou parcelu jsme narazili náhodou na internetu. Líbila se nám její poloha nedaleko lesoparku, kam můžeme s dětmi na procházky.“

Přístupovou cestu kryje z jedné strany stěna garáže, vstup chrání před nepřízní počasí zespodu osvětlená stříška.

Přístupovou cestu kryje z jedné strany stěna garáže, vstup chrání před nepřízní počasí zespodu osvětlená stříška.

FOTO: www.mujdum.cz

FOTO: www.mujdum.cz

Jasná vize a péče věnovaná projektu se vyplatila během stavby. Vše probíhalo v souladu a bez zbytečných improvizací. Během konzultací s investory vznikl architektonický projekt se zajímavým dispozičním řešením.

Na míru vyrobený jídelní stůl ladí s druhem dřeva použitým i na ostatní truhlářské prvky v domě. Efektní nasvícení kuchyně dodává prostoru příjemnou atmosféru.

Na míru vyrobený jídelní stůl ladí s druhem dřeva použitým i na ostatní truhlářské prvky v domě. Efektní nasvícení kuchyně dodává prostoru příjemnou atmosféru.

FOTO: www.mujdum.cz

Architekt Jaroslav Kačer navrhl objekt složený z několika hmot poskládaných přes sebe s různě výraznými přesahy. Vizuálně jej rozčlenil na dvě základní složky – zvýšené nadzemní podlaží s bílou fasádou posadil na přízemní část obloženou přírodním kamenem.

Za kuchyňskou stěnou z bílých lakovaných MDF desek s vysokým leskem se skrývá úložný prostor pro potraviny a šikovná prádelna.

Za kuchyňskou stěnou z bílých lakovaných MDF desek s vysokým leskem se skrývá úložný prostor pro potraviny a šikovná prádelna.

FOTO: www.mujdum.cz

Vnitřní dispozice skrývají pět různých úrovní, vždy výškově posunutých o polovinu běžného patra. Již vstupní zádveří je řešeno netradičně – z klasické předsíně vedou schody do otevřené šatny se sezónním oblečením.

Za zrcadlem na dveřích je pak skryto další schodiště, které vede do dvou podzemních podlaží s technickým zázemím, zahradní koupelnou, skladem, dvougaráží a kuřáckou místností pána domu.

Vše je zorganizováno účelně tak, aby každá činnost domácnosti měla svůj vlastní prostor. Prosklenou stěnou vstupujeme ze zádveří do království volného prostoru a světla.

Kuchyň s deskou z černé žuly odděluje od obývacího pokoje schodiště směřující na galerii. Zábradlí z čirého tvrzeného skla zajišťuje bezpečnost i vzdušnost interiéru.

Kuchyň s deskou z černé žuly odděluje od obývacího pokoje schodiště směřující na galerii. Zábradlí z čirého tvrzeného skla zajišťuje bezpečnost i vzdušnost interiéru.

FOTO: www.mujdum.cz

Hlavní obytná místnost zaujímající téměř celou délku stavby je volně členěna na kuchyňské zázemí, jídelnu a obývací část s krbem. Řada francouzských oken opticky propojuje vnitřní prostor se zahradou a venkovní terasou.

FOTO: www.mujdum.cz

Nosný sloup pomyslně rozděluje prostor na oblast jídelny a obývacího pokoje a zároveň slouží k zavěšení schodiště vedoucího na galerii s intimní zónou.

Ložnici s velkou šatnou, koupelnu a dva dětské pokoje odděluje od hlavního prostoru stěna z čirého skla, jež tvoří zvukovou bariéru, zároveň však nepotlačuje otevřený charakter interiéru.

Světlý prostor hlavní obytné místnosti je orientován na jih do zahrady. Kolem krbu stoupá schodiště z dubového masivu do zóny určené pro návštěvy.

Světlý prostor hlavní obytné místnosti je orientován na jih do zahrady. Kolem krbu stoupá schodiště z dubového masivu do zóny určené pro návštěvy.

FOTO: www.mujdum.cz

Z galerie je výhled na posezení u krbu. Stěna z čirého skla nebrání výhledu, a přitom tvoří zvukovou bariéru mezi intimní a společenskou zónou.

Z galerie je výhled na posezení u krbu. Stěna z čirého skla nebrání výhledu, a přitom tvoří zvukovou bariéru mezi intimní a společenskou zónou.

FOTO: www.mujdum.cz

Návštěvám je určena vyvýšená úroveň druhé galerie, pokoj pro hosty doplňuje koupelna připravená na instalaci sauny.

Část domu je určena návštěvám. Ložnice s rozkládacím sofa a velká koupelna poskytují dokonalý komfort. Nízký parapet dává více světla a lepší výhled do zahrady. Zdroj:

Část domu je určena návštěvám. Ložnice s rozkládacím sofa a velká koupelna poskytují dokonalý komfort. Nízký parapet dává více světla a lepší výhled do zahrady.

FOTO: www.mujdum.cz

Rozlehlý členitý prostor by nebyl příjemný bez dobře zvládnutých technologií. Příjemné klima mu dodává kombinace podlahového a teplovzdušného vytápění s rekuperací vzduchu.

„Zpočátku jsem váhala nad rekuperací, kterou nám dodavatelé doporučili. Původní návrh ji totiž neobsahoval. Dnes jsem ale jednoznačně přesvědčena, že to bylo dobré rozhodnutí, což potvrzuje i naše hospodyně, která si nemůže vynachválit bezprašné prostředí,“ vypráví majitelka.

FOTO: www.mujdum.cz

Společně s tímto technickým řešením doporučila firma i centrální vysavač – kombinaci, která eliminuje prašnost na minimum. Přes svoji rozlohu 350 m2 užitné plochy tak dům spadá do kategorie nízkoenergetických staveb, a navíc splňuje i nadstandardní kritéria snadné údržby.

Důkladně promyšlená kompozice domu koresponduje s jednotným provázáním materiálů a precizním zpracováním detailů. Mnoho stavebních prvků realizační firma vyrobila ručně přímo pro tento interiér tak, aby s ním dokonale ladily.

Koupelna vybavená nábytkem na míru doplňuje trojici ložnic v soukromé zóně.

Koupelna vybavená nábytkem na míru doplňuje trojici ložnic v soukromé zóně.

FOTO: www.mujdum.cz

Stejné filozofii odpovídá i vybavení domu – světle šedá dlažba pokrývající povrch celého přízemí barevně koresponduje s jednoduchostí koupelen a fasády, dřevěná podlaha z ořechu přesně odpovídá masivnímu dřevu schodiště, dýze vnitřních dveří i nábytku vyrobenému na míru v rámci realizace interiéru.

Ačkoli vzdušnému interiéru chybí poslední doteky úprav, dokonale zvládnutý rámec tvoří skvělý základ pro útulný domov:

„Teprve užíváním si dům řekne sám, co potřebuje. Proto nemáme pocit, že je nutné zařídit vše hned. Především chci dům proteplit barevně, udělat z něj domov, a to vyžaduje čas,“ říká majitelka.

Poučení ze zkušenosti

Zkušenost s první stavbou nepřinesla jen negativní výsledky. Posloužila k ujasnění představ o ideálním bydlení, vytřídila nezbytné od nepotřebného a vnesla do nového domova konkrétní záměr:

„Chtěli jsme, aby dům vypadal jako funkcionalistická stavba. Manžel toužil po vyhlídkové galerii a členitém vnitřním prostoru. Vše, co nám vyhovovalo z původního bydlení, jsme ponechali, ostatní upravili. Věděli jsme přesně, jak velké chceme místnosti a k jakému využití budou sloužit.

Venkovní posezení pod předsazenou hmotou nadzemního podlaží je umístěno na terase z dřevoplastu.

Venkovní posezení pod předsazenou hmotou nadzemního podlaží je umístěno na terase z dřevoplastu.

FOTO: www.mujdum.cz

Od začátku jsme s architektem ladili podrobnosti a logické vazby pohybu kvůli dispozici. Na závěr jsme dolaďovali technologie a technické detaily, s nimiž nám radila realizační firma DSK. Její dlouholeté zkušenosti se stavbami tohoto typu pro nás byly velkým přínosem.“

Slovo majitelky

„Šli jsme do nové zkušenosti s velkým sebezapřením, žádné problémy ale nenastaly. Došlo nám, že stavba domu může být také pohoda. Musím vyzdvihnout celkový soulad mezi námi, architektem a realizátorem stavby, nikdy nevznikly vzájemné třenice, šlo o profesně vyzrálé vztahy. Vzájemný respekt k pravidlům jednotlivých profesí přispěl i k celkové atmosféře pohody během stavby.“

Zaujalo nás - teplovzdušné vytápění

„Je to trend, který v současné době preferujeme. Systém podlahového vytápění může fungovat nezávisle na teplovzdušném topení (chlazení) a obráceně. Lze je ale také využívat v různých kombinacích: například vytápět pouze podlahou a vzduchotechnicky větrat, nebo vytápět pouze vzduchotechnicky a využít samostatně k topení (chlazení).

Nucené větrání má tu výhodu, že dům dýchá a zároveň se zamezuje zbytečným ztrátám,“ říká Tomáš Moravec, zástupce dodavatelské společnosti.

Napište nám
Postavili jste dům nebo rekonstruovali byt a rádi byste se pochlubili?
Napište nám do redakce na adresu: bydleni@novinky.cz.

  www.mujdum.cz