Hlavní obsah

Rodina kvůli koním vyměnila nový dům za starší venkovskou usedlost

Novinky, nes

Rodině čtenáře Zdeňka zdánlivě nic nescházelo. Společně s dětmi a ženou žil v nově postaveném rodinném domě, kterému chyběla jen veliká zahrada. A to byl kámen úrazu, protože Zdeňkova paní miluje koně a v tu dobu vlastnila hned dva. Neustálé hledání kvalitního ustájení bylo tedy nakonec důvodem koupě a rekonstrukce venkovské usedlosti. S výsledkem se nám manželé rozhodli pochlubit.

Foto: Archiv čtenáře (17x)

Střecha usedlosti je nově pokryta starými bobrovkami. Díky tomu vypadá stavba starobyle.

Článek

Nové bydlení začali hledat v nabídce realitních kanceláří, ale nic z toho neodpovídalo jejich potřebám. Nakonec se na ně usmálo štěstí jinak.

Ve vinařské vesnici na Znojemsku, odkud pochází Zdeňkova paní, dostali nabídku na vypásání veliké zahrady, která patřila ke staré, opuštěné venkovské usedlosti, o níž nikdo nepochyboval, že dříve nebo později skončí pod buldozerem.

Foto: Archiv čtenáře

Usedlost vyhlíží do ulice zase čistou bílou fasádou s bledě modrými detaily.

Foto: Archiv čtenáře

Za dřevěným plotem, který zdobí desítky plecháčků, stojí nově omítnuté zemědělské stavení.

Slovo dalo slovo a majitel zahrady s usedlostí Zdeňkovi nakonec prodal zahradu i dvůr obklopený trojicí chátrajících budov. Rodina se tedy pustila do důkladné a kompletní rekonstrukce. Tam, kde to jen trochu bylo možné, snažili se manželé zachovat původní rustikální styl.

Foto: Archiv čtenáře

Manželé si vytvořili sbírku původních zemědělských nástrojů a nářadí, které mají na různých místech vystavené.

Foto: Archiv čtenáře

Usedlost má tradiční tvar do U, trojice budov obklopuje společný dvůr.

„Naše rekonstrukce probíhala obráceně,“ poukazuje čtenář na skutečnost, že vše zahájili úpravou podlah, pak přešli na zdivo a teprve jako poslední řešili střechy.

Jako první začali opravovat obytnou budovu, aby se mohli co nejdříve nastěhovat a ve volném čase pak pokračovat na zbývajících dvou objektech, tedy na chalupě a stodole.

Foto: Archiv čtenáře
Foto: Archiv čtenáře

Usedlost neztrácí na svém romantickém vzhledu ani když napadne sníh.

„Dům postavený převážně z nepálených cihel bylo potřeba nejprve tzv. stáhnout, aby se v něm nerozšiřovaly praskliny. Poté jsme odstranili hliněné omítky a vyvezli cca 50 cm hlubokou vrstvu hlíny, která byla v podlaze. Nechtěli jsme dům podřezat, jen místo hlíny navézt makadam (nakonec ho bylo k ručnímu navezení zhruba 40 tun) a budoucí podlahy položit na železnou konstrukci,“ vysvětluje Zdeněk.

„S vnitřními omítkami, stropy a obkladačskými pracemi nám pomohla firma našeho známého. Elektrikář s jedním řemeslníkem pak zvládli elektrické rozvody, vodu, odpady a topení,“ pokračuje. V obytném domě se topí krbovými kamny s výměníkem, rodina je využívá i k ohřevu vody pro vytápění.

Foto: Archiv čtenáře

Jádrem obytné budovy je kuchyně s kachlovými kamny a dubovým nábytkem.

Foto: Archiv čtenáře

V obýváku je moderní nábytek, který se manželům líbí a vyhovuje jim.

Shrnuto a podtrženo, pět měsíců od zakoupení usedlosti byla první z budov obyvatelná. Na hlavní budově zbývala k rekonstrukci ještě střecha, z níž bylo možné uchovat původní krov.

Vyměnit potřebovaly střešní latě a jako krytinu zvolil Zdeněk staré použité bobrovky, aby dodržel ráz starobylého stavení.

Foto: Archiv čtenáře

Historicky laděný interiér zpestřuje sbírka mlýnků.

Foto: Archiv čtenáře

Rustikální zákoutí s kamny

„Naše bydlení mělo být ve stylu, jenž se hodí k venkovu, ale s moderním základem, v němž se dá plnohodnotně celoročně žít. Jádrem domu je kuchyně s kamny. Nábytek kuchyně je masivní, ale použitý. Za směšnou sumu tak máme dubovou kuchyň, která se i s kvalitními spotřebiči a novou deskou vešla bez problémů do padesáti tisíc. Bylo jen nutné pečlivě vybírat, aby byla v dobrém stavu a hodila se do prostoru,“ píše čtenář.

V hlavní budově je také ložnice rodičů, dětský pokoj, koupelna, spíž a komora, kde je umístěna pračka a bojler.

Foto: Archiv čtenáře

Staré postele bylo třeba prodloužit, aby se v nich dalo spát.

Foto: Archiv čtenáře

Ve stodole je malinká hospůdka.

„Druhé stavení, tedy chalupu, jsme zařídili co nejvíce jako návrat do starých časů. Nábytek je starožitný, jen upravený pro dnešní využití (prodloužené postele oproti původní délce apod.). Nově je k ní přistavená část s toaletami, koupelna a krytá terasa. Součástí chalupy je i maličká hospůdka s vlastním vchodem ze dvora.”

Foto: Archiv čtenáře

Původní stav usedlosti

Ve stodole, která je poslední stavbou usedlosti, jsou ustájení koně, kvůli nimž se rodina stěhovala. A nejsou zdaleka jedinými zvířaty, jež rodina chová.

Napište nám

Postavili jste nový dům, rekonstruovali byt anebo máte hezky zařízenou zahradu a rádi byste se ostatním čtenářům pochlubili a inspirovali je?

Napište nám do redakce na adresu bydleni@novinky.cz, připojte pár průvodních vět a několik snímků vašeho díla.

„Máme ještě zakrslé kozy a prasátka a u mlýnského náhonu, který je na okraji pozemku, i malý rybníček,“ uzavírá svůj dopis Zdeněk.

Reklama

Související témata:

Související články

Nenápadný dům se spoustou nápadů

Do útulného domu nás pozvali manželé Martina a Radek z jihočeských Ledenic. Jejich domácnosti vládne vkusná kombinace tří základních materiálů – dřeva, skla...

Výběr článků

Načítám