Hlavní obsah

Nezbytnou součástí domácí pracovny je variabilní nábytek

Právo, Gisela Růžičková

Práce z domova je dnes zcela běžná. Vytvořit si maximálně funkční pracovní prostředí a domácí pracovnu zařídit tak, abychom se v ní cítili dobře a pohodlně, je nutností. Vsadit bychom měli hlavně na co největší variabilitu vybavení.

Foto: GSERVIS

Pohodlné rodinné bydlení, kde se pokoj v přízemí přístupný ze zádveří využívá jako samostatná pracovna.

Článek

Není výjimkou, že se s rodinnými příslušníky dělíme nejen o místnost, ale i o pracovní stůl. Právě maximálně variabilní vybavení pracovny nám dovolí se snadno a rychle přesunout podle potřeby.

Rozhodne prostor

Zařídit samostatnou místnost jako pracovnu (konferenční sezení, skříně, stěny, svítidla) bývá snadnější, než vybudovat multifunkční pracovní kout, který má na minimu prostoru poskytnout maximální servis.

Foto: ASKO

Variabilní program Soft plus nabízí různé sestavy nábytku – od kanceláře, obýváku, dětského pokoje až po technické místnosti. Na výběr je osm dekorů (Javor, Bílá, Dub, Buk, Ořech, Dub stříbrný, Dub – bílá vysoký lesk, Dub stříbrný – bílá vysoký lesk).

Ve velkých pracovnách vyniknou stoly a skříně s ušlechtilým povrchem nebo moderní nábytek vyrobený částečně ze skla a chromu.

Foto: IKEA

Máme-li k dispozici jen malý koutek, vybavení domácí kanceláře sladíme s ostatními prvky v interiéru tak, aby vše spolu ladilo. Zásuvkový díl na kolečkách ALEX (2790 Kč).

Moderní pracovna má mít oddělené místo pro obchodní i soukromé schůzky s klienty či přáteli. Určitě se nehodí jednat v pracovně plné papírů.

Proto si vytvoříme v rámci pracovny odpočinkovou zónu, která nabízí prostor pro jednání i chvilkovou relaxaci během pracovní doby. To působí pozitivně na psychiku i na pracovní výkon.

Foto: IKEA

Otočná židle Roberget (1790 Kč) je výsledkem vhodného propojení barev, tvarů a povrchových úprav. Vypadá skvěle u psacího stolu, ale i kdekoli jinde v interiéru.

Pracovny na pětníku

Většinou ale máme nedostatek místa. Domácí pracovní kouty tak bývají součástí obýváků, ložnic, vstupních hal nebo dokonce kuchyní. Proto by vybavení mělo být nadčasové, estetické, ale i technicky dokonalé.

Můžeme vybírat z množství multifunkčních skříněk s dostatečným úložným prostorem a sladit je s již existujícím zařízením bytu.

Foto: BONAMI.CZ

Pracovní stůl Woodman Farringdon (6699 Kč) je z dubového dřeva, které pochází z obnovovaných a certifikovaných lesů určených pro nábytkové zpracování. Má nastavitelnou hloubku desky, a tak ji lze posouvat dopředu nebo dozadu.

Pracovní kout se dá vybavit i levnějším modulovým nábytkem, který nám dovolí při sestavování realizovat vlastní představy.

Vyhneme se příliš levným výrobkům s omezenou funkčností a životností, ať už to budou židle nebo stoly. Ty by měly především splňovat základní ergonomické požadavky.

Foto: ASKO

Domácí pracovnu Markus tvoří sestava rohového psacího stolu v kombinaci dekoru dub Sonoma a bílé, rozměr 203 x 71 x 176 cm a tři další segmenty: nízký regál, vysoká skříň a vysoký regál.

Abychom se v pracovně cítili příjemně a její zařízení nám vyhovovalo, volíme raději nábytek ze světlého dřeva, který působí klidným dojmem.

Foto: KIKA

Psací stůl Skyline (1499 Kč), podstavec – kov, bílá barva, deska – bezpečnostní sklo, černá barva + skyline potisk, š/v/h: 7/80/50 cm.

Pamatujeme i na osvětlení. Čím víc přirozeného světla máme k dispozici, tím lépe! Vše záleží na orientaci oken tak, aby nám při práci nesvítilo slunce do očí.

Současné trendy

Tak jako u ostatních druhů nábytku i v domácích pracovnách vládnou hladké plochy. Velmi často se kombinují se dřevem. Velkou roli hraje cena – v dřevěných dekorech je výrazně levnější než u modelů plných chromu a tvrzeného skla.

Foto: IKEA

Psací stůl Micke (1790 Kč) zabere minimum místa. Díky vývodu na kabely v zadní části udržíme snadno zásuvky a kabely mimo náš zrak. Velikost 73 x 50 cm. Úložný díl lze připevnit podle možností prostoru.

Správný stůl

Co nejhlubší stůl nám poskytne dostatek prostoru. Máme-li v pracovně osobní počítač s velkou obrazovkou, stůl nám musí umožnit, abychom se na obrazovku dívali ze vzdálenosti nejméně 50–60 cm, lépe však 70–90 cm.

Foto: KIKA

Psací stůl Indo (8999 Kč) z masivního dýhovaného pravého dřeva Seesham, se dvěma zaoblenými zásuvkami, š/v/h: 115/77/60 cm.

Horní třetina obrazovky by měla být ve výšce očí. Takové umístění je ideální pro snadný pohyb očí mezi obrazovkou a klávesnicí a zároveň umožňuje zdravé držení krční páteře. Odpovídající výška stolu zase může zabránit problémům se zády.

Foto: KIKA

Pracovní stůl Space (6499 Kč) ze stejnojmenné pracovní sestavy ve vysokém bílém lesku, je posunovací, š/v/h: 140/74/65 cm, má regál, 3 zásuvky a 4 otevřené police, š/v/h: 140/64/35 cm, roh, rozměr 140 x 140 cm, v. 74 cm.

Která židle je správná

Když sedíme u stolu, mají kolena a lokty svírat pravý úhel, abychom si při sezení u stolu nekřivili záda. S ohledem na úsporu místa si lze vytvořit místo stolu pouze pracovní desku prodloužením nějakého regálu či police. V tomto případě dbáme alespoň na to, aby židle splňovala parametry na výšku sezení.

Foto: VITRA

Legendární Organic Chair, židle s nadčasovým designem ve tvaru mušle na sebe upoutala pozornost již před 75 lety. Kromě klasické varianty je dostupná také s prodlouženou opěrnou částí a většími loketními opěrkami.

Budeme-li trávit v domácí kanceláři více času, kvalitní židle je nutnost. Výběr kancelářských křesel a židlí z různých materiálů je ohromný. Židle musí být pohodlná, proto ji před nákupem pečlivě osobně vyzkoušíme.

Foto: IKEA

Otočná židle Skalberg/Sporren (799 Kč) – kolečka pokrytá gumou se hladce posouvají po jakémkoli typu podlahy. Pokud na židli nikdo nesedí, kolečka jsou zabrzděna a zabrání tomu, aby pod vámi židle při sedání nebo zvedání podjela.

Foto: KIKA

Otočná židle Finning (3999Kč), barva červená/černá, textilní kůže, nosnost max. 120 kg, š/v/h: 51/122–132/68 cm.

Úložné prostory

Domácí kancelář je naší vizitkou pro klienty a obchodní partnery, proto při výběru různých polic a skříněk pamatujeme na to, jak ladí se stylem interiéru.

Ideální je nábytek skladebný, který se dá různě kombinovat.

Může se Vám hodit na službě Zboží.cz:

Napište nám

Postavili jste nový dům, rekonstruovali byt anebo máte hezky zařízenou zahradu a rádi byste se ostatním čtenářům pochlubili a inspirovali je?

Napište nám do redakce na adresu bydleni@novinky.cz, připojte pár průvodních vět a několik snímků vašeho díla.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám