Hlavní obsah

O byty s předzahrádkami je velký zájem

Novinky, nes

Ve velké oblibě při prodeji jednotek v bytových domech jsou tzv. předzahrádky. Jde o byty v přízemí, k nimž developeři klientovi přidávají i parcelu před nimi. Výhody jsou oboustranné - klient získá o něco více prostoru pro sebe, a to navíc venkovního, majitel nemovitosti se tak na oplátku nemusí starat o parcelu přináležející k domu.

Foto: Bemett a. s.

Podle zkušeností developerů jsou byty s předzahrádkami jedněmi z prvních, které se v nově postavených domech rozprodají.

Článek

"Jednoznačnou výhodou je komfort srovnatelný s bydlením v rodinném domě, který byt s předzahrádkou představuje," říká RNDr. Evžen Korec, generální ředitel společnosti Ekospol a. s. Jeho slova potvrzují i ostatní prodejci nemovitostí.

"Můžete zde v teplých dnech trávit čas s rodinou, bez obav vypustit malé děti i domácího mazlíčka anebo si třeba pozvat přátele na zahradní párty," doplňuje Jan Koubík, manažer developerské společnosti Bemett a.s. Zájemci o přízemní bydlení s předzahrádkami oceňují rovněž skutečnost, že mají v porovnání s ostatními byty v domě k dispozici větší plochu.

Na druhé straně jsou předzahrádky i zdrojem jistých nevýhod. Na rozdíl od zahrady před rodinným domem, kde si lze zajistit naprosté soukromí, dění na předzahrádce není pro sousedy bydlící ve vyšších patrech žádným tajemstvím.

Navíc, někteří lidé mají nepěkný zvyk odhazovat z balkónu nejrůznější věci, například nedopalky od cigaret. Dalším neduhem, který zájemci o byty s předzahrádkami vnímají, je snížená bezpečnost takto umístěných bytů.

Foto: YIT Stavo

Zahrádky jsou ideálním místem pro letní grilovačky v rodinném kruhu nebo s přáteli.

"To lze ovšem řešit bezpečnostními roletami nebo zabezpečovacím zařízením. Přípravy na ně jsou proto již ve standardu," ubezpečuje Martin Vachek, ředitel prodeje a marketingu Daramis Group.

Někdo může považovat za nevýhodu i nutnost starat se o předzahrádky, tj. sekat na nich trávu a podobně, ovšem podle zkušeností developerů většina majitelů předzahrádek si právě tyto venkovní práce naopak užívá. Předzahrádky si rádi osazují keříky, někteří na nich pěstují i bylinky.

Odlišné cenové podmínky

Tím, čím se prodej předzahrádek liší od prodejce k prodejci, je jejich ocenění.

"Záleží na způsobu prodeje předzahrádky. Například v případě, že pod pozemkem není vybudovaný suterén domu, je možné jej samostatně oddělit a prodat spolu s bytem. Vlastník bytu se tak stává i 100% vlastníkem pozemku/zahrádky se všemi právy a povinnostmi. Zde je cena pozemku stanovena dle cenové mapy v dané lokalitě," vysvětluje Dana Bartoňová ze společnosti YIT Stavo.

Foto: JRD

Za určitou nevýhodu mohou někteří lidé považovat nutnost starat se o předzahrádku, například sekat na ní trávu. Zájemci, kteří si takový byt zvolí, ale právě tyto práce vítají jako příjemnou formu odpočinku.

"Celková cena bytů s předzahrádkami je obvykle srovnatelná s cenami bytů v posledních podlažích. Navýšení ceny proti bytům v nižších podlažích se pohybuje v řádu několika set tisíc korun," uvádí obchodní ředitel JRD Jiří Kučera.

Ovšem v některých případech se předzahrádka do ceny bytu promítnout vůbec nemusí.

"Předzahrádka cenu bytu nenavýší, dražší jsou byty ve vyšších patrech," uvádí Elena Pisotchi, obchodní a marketingová manažerka společnosti AFI Europe.

Reklama

Výběr článků

Načítám