Hlavní obsah

Víkendový dům šálí návštěvy svým vzhledem

Novinky, nes

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Villa Escargot, jak se víkendový dům v japonské prefektuře Čiba jmenuje, není tak úplně běžnou stavbou svého druhu. Minimálně na japonské poměry ne. Divák by si ji snadno dokázal v duchu zasadit například do prostředí evropských Alp anebo třeba českých Brd. Ovšem jakmile návštěvník překročí práh vily, iluze evropského původu stavby zmizí.

Foto: Koichi Torimura

Dům na první pohled vypadá, jako by byl odněkud z Alp.

Článek

Projekt domu je dílem studia Takeshi Hirobe Architects a jak jeho šéf Takeshi Hirobe poznamenává, byl pro něj tento úkol od počátku velmi zajímavý. Dosud totiž projektoval hlavně domy v hustě zastavěných rezidenčních čtvrtích. Nyní ale dostal k dispozici parcelu o rozloze 1860,82 m2, v níž měl vytvořit obydlí pro své klienty.

Parcela je jedním slovem nádherná, vybíhá do kopce, na jehož vrchu jsou skály a stromy, zatímco druhým směrem je zhruba ve vzdálenosti 200 metrů mořské pobřeží.

Foto: Koichi Torimura

Víkendový dům je na kopci, odkud se otevírá nádherný výhled.

Architekt usoudil, že dům by měl v daném prostředí působit robustním a nezávislým dojmem. Klient jeho představu pak doplnil požadavkem, že by chtěl mít z druhého podlaží nádherný výhled na Tokijskou zátoku. A tak bylo zřejmé, že se bude stavět nejen do šířky, ale i do výšky. (Zastavěná plocha je 99 m2, součet podlah činí 116,43 m2.)

Výsledkem je dvoupodlažní dům, jehož střecha krytá plechem z galvanizované oceli je rozdělena na trojúhelníkové plochy. I stěna, která chrání vstup, má trojúhelníkový tvar.

Foto: Koichi Torimura

Fasády a střechu domu pokrývá falcovaný plech z galvanizované oceli.

Foto: Koichi Torimura

Plocha střechy je rozdělena na samé trojúhelníky.

V interiéru proto návštěvníka možná trochu překvapí dvě půlkruhová zákoutí, která pocit jisté „hranatosti“ stavby nabourávají.

V jednom z nich je uložena kuchyň směřující svým ústím k obývací zóně. Ve druhém půlkruhu je pak koupelna s nádherným výhledem na moře.

Foto: Koichi Torimura

Jedním z míst s půlkruhovým tvarem je kuchyně orientovaná svým ústím do obývací zóny.

Foto: Koichi Torimura

Rovné linie jsou v interiéru doplněny oblými křivkami půlkruhových zákoutí.

Naproti vchodovým dveřím začíná schodiště. Příchozí se tak může hned rozhodnout, kam zamíří. Zda do společensky pojatého přízemí, anebo vystoupá po schodech vzhůru, do horního patra, kde je klidová soukromá zóna, odkud se otevírají ty nejhezčí výhledy na okolní krajinu i zátoku.

Foto: Koichi Torimura

Jednotlivé prostory v domě se proplétají ve společné harmonii.

Foto: Koichi Torimura

Výhled na moře se otevírá i z koupelny.

Jak architekt sám upozorňuje, jednotlivé společenské prostory nejsou samostatné, ale jsou pojaty jako melodie, které propojeny dohromady zaznívají v lahodné harmonii.

Vizuálně spojujícím prvkem interiéru je pak povrchový materiál. Architekt zvolil lipovou překližku, neboť předpokládá, že ta nejlépe zdůrazní množství volného prostoru, který dům svým majitelům nabízí. Navíc hezky ladí s dřevěnou podlahou, která je rovněž z lípy.

Foto: Koichi Torimura

Interiér domu je obložen lipovou překližkou.

Foto: Koichi Torimura

Jedním z požadavků klienta byl i hezky orámovaný výhled na Tokijskou zátoku.

Napište nám

Postavili jste nový dům, rekonstruovali byt anebo máte hezky zařízenou zahradu a rádi byste se ostatním čtenářům pochlubili a inspirovali je?

Napište nám do redakce na adresu bydleni@novinky.cz, připojte pár průvodních vět a několik snímků vašeho díla.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám