Hlavní obsah

Na krkolomném svahu vyrostl estetický dům s víceúrovňovou zahradou

Ve strmém svahu nejprve uvidíte sad, pak zahradu v podkově a postupně se vynořují tvary domu, které byste z dálky nečekali. Pojí se zde estetika a funkčnost v jedno. Majitelé chtěli využít každý centimetr plochy, který mu dali při jeho zrodu do vínku. A s šikovným architektem se dobré dílo podařilo.

Foto: www.mujdum.cz

Architekt říká, že od prvopočátku počítal s moderními francouzskými okny umožňujícími krásný výhled, která navíc budou dávat pokojům vzdušnost jako balkóny (jež zde obyvatelé díky obrovské terase nepotřebují).

Článek

Manželé pozvali svého architekta na jižní krkolomný svah, osazený trnkovým sadem. Jeho výhodou byla dobrá přírodní lokalita blízko centra města. Pozemek se jim moc líbil, jen se obávali, zda se tam dá postavit dům se zahradou.

Foto: www.mujdum.cz

Díky přesahujícímu hornímu podlaží se dolní francouzská okna v létě nepřehřívají a v zimě je naopak nízké slunce vyhřívá. To je v našich podmínkách nejlepší řešení na ničím nezastíněnou jižní stranu domu.

„Mé dlouholeté zkušenosti mi ale říkaly, že to nejen půjde, ale bude to i velmi zajímavé. A klienti na mne ‚dali‘ a koupili si ho,“ říká architekt Milan Navara.

Foto: www.mujdum.cz

Trojúrovňová zahrada

Dům leží na nejvyšším bodu kopce, takže má krásné výhledy.

„Jižní svah většinu dne vyhřívá sluníčko, a proto jsme zde chtěli mít svou obytnou část s terasou krytou horním patrem a přístupem na zahradu ze všech spodních pokojů. Ale horní patro našich dětí má daný hlavní přístup od příjezdové komunikace. Architekt proto musel pozici domu v terénu a jeho vnitřní členění oproti běžnému obrátit.

Foto: www.mujdum.cz

Prosklené vchodové dveře osvětlují nejenom vstupní schodišťovou halu v horním podlaží, ale i schodiště do obytné části domu.

Foto: www.mujdum.cz

Několik „vychytávek“ nabízí železobetonové monolitické schodiště. Jeho spodní část v sobě skrývá zásuvky fungující na dotykový „push efekt“. Na první dotyk zásuvce jen povyjede okraj a na druhý se pak vysune celá.

Dům tak má severní a jižní vchod – příjezd do dvojgaráže s hlavním vstupem je nahoře na svahu a spodní dole pěšinou. Světle šedou barvou fasády pak architekt oddělil spodní část domu s dílnou od bílé horní části,“ vysvětluje majitelka domu.

Foto: www.mujdum.cz

Horní část domu byla původně projektována jako dřevostavba, se zděnou podzemní částí. Stavební firma, kterou si investoři vybrali, nakonec stavbu provedla kompletně celou zděnou. Důvodem bylo zjednodušení výstavby a snížení ceny.

Foto: www.mujdum.cz

Terasa v přízemí se rychle stala nejoblíbenějším místem domu. Aby byla chráněná, jak majitelé domu toužili, použili projektanti stavební řešení na způsob konzoly.

Horní část jižní fasády (horní podlaží) je předsazeno přes spodní, zde o 1,20 m. Zastřešuje tak část venkovní terasy a současně má termoregulační efekt na dolní velká francouzská okna.

Foto: www.mujdum.cz

Nevšední atmosféru vytváří světelná čelní stěna barového pultíku spolu se zajímavým „perličkovým“ svítidlem nad jídelním stolem. Rohy kuchyně si paní domu zútulnila svými oblíbenými předměty.

Dalším přáním majitelů byla pergola nad posezením s udírnou a venkovním krbem. Ten uvnitř domu přechází ve vnitřní krb. Architekt vymyslel, že je prostě nejjednodušší udělat jedno komínové těleso se dvěma komíny z obou stran.

Foto: www.mujdum.cz

Velká francouzská okna v přízemí jsou dělená na polovinu, z toho v obývací části je 3 m dlouhý posuv. Stínění navíc zajišťují také elektricky ovládané venkovní žaluzie, které zajíždějí do pouzdra nad oknem a barevně souzní s obkladem venkovního krbu.

Teplý vzduch z krbu se dále, skrze vzduchotechniku teplovzdušného vytápění, rozvádí do všech místností domu. Ale hlavním zdrojem tepla je elektrické odporové podlahové vytápění, což umožnilo použít praktickou dlažbu i do obývacího pokoje.

Je otevřený a pouze opticky členěný. Schodiště a těleso krbu vytváří chráněné kouty jídelní a obývací části. Architekt vysvětluje koncepci.

Foto: www.mujdum.cz

Krb je obložen keramickými obklady imitujícími nerezový plech. A když si na jeho kamennou lavičku dáte polštářek, můžete se tam i chvíli vyhřívat.

„Vycházím z toho, že po celá staletí je jídelní prostor středem domu, proto jsem ho tak také umístil. Když se návštěva posadí do sedačky a paní domu jim připravuje pohoštění, tak se jim dívá do očí a může s nimi komunikovat. Interiér domu jsme řešili jen dispozičně a materiálově. A pak díky diskusi s majiteli došlo k radostnému souznění názorů a postupů. Samotný nábytek domu si následně zařizovali majitelé sami.“

Foto: www.mujdum.cz

Elegantně a čistě řešená koupelna, jen bílá, světle modrá a sklo.

Zaujalo nás - trojúrovňová zahrada

„Chtěli jsme pod terasou co největší prostor, ale tento svažitý terén to moc neumožňoval. Tak se pod sebou zrodily skalková podkova, zatravněná laguna, zahradní svahová část a sad. Laguna se od boků „domu“ zužuje směrem k dolní pěší cestě, se kterou jsme původně počítali jako s jedinou možnou přístupovou cestou.

Foto: www.mujdum.cz

Klienti si přáli pergolu, která neměla moc stínit, ani se přehřívat. Projektanti navrhli pravoúhlou vodorovnou pozinkovanou konstrukci o délce 3 metry. Nyní je pod pergolou příjemné klima, světlo proniká až do jídelny.

Pan architekt nám to nicméně rozmluvil, protože pak by celé řešení domu s horní dvojgaráží a spodní otevřenou terasou ztratilo smysl. Později jsme získali přístup k hornímu příjezdu a spodní pěšinou si nyní pouze zkracujeme trasu z města do domu,“ popisuje situaci pan majitel.

Foto: www.mujdum.cz

Takto dům vznikal: jedna z prvních architektonických studií naznačuje hmotu domu a její zapojení do terénu včetně návrhu terénních úprav, teras a jejich zastřešení.

Slovo architekta

„Často se mi stává, že se na mne klienti obrátí ještě před zamýšlenou stavbou s žádostí o pomoc při výběru pozemku. Tedy zda je vhodný nejen z hlediska dopravní dostupnosti, existence inženýrských sítí, stability podloží, ale také z hlediska architektonického návrhu a následné stavby. Někdy je složitý terén jako zde, ale dá se vyřešit, jindy se na pozemku nedá stavět, protože je tam například vedení vysokého napětí, plynovod, ochranné pásmo či jiné překážky.“

Může se Vám hodit na službě Zboží.cz:

Technické údaje

Zastavěná plocha: 140 m2

Užitná plocha domu: 226 m2

Obestavěný prostor domu: 650 m3

Konstrukce: železobetonové základové pasy, zdicí systém Porotherm, železobetonové monolitické stropy, střecha z PVC fólie, terasa vytvořená s pomocí opěrné zdi

Výplně otvorů: okna plastová pětikomorová, zasklená izolačním dvojsklem; zábradlí z nerez oceli broušené; vstupní stěna prosklená plastová, vnitřní dveře dýhované do obložkových zárubní

Vytápění: odporové elektrické podlahové vytápění a krb s teplovzdušným rozvodem

Autor projektu: Akad. arch. Milan Navara (1960)

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám