Hlavní obsah

Zvlněná fasáda se zrcadly proměnila stavbu v unikát

Novinky, tnk

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V australském Sydney po letech plánování a výstavby otevřeli velkolepou budovu od slavného architekta Franka O. Gehryho. Jedenáctipatrová budova podnikatelské školy University of Technology s názvem Dr. Chau Chak Wing Building má z jedné strany zvlněnou cihlovou fasádu, která dodává unikátní stavbě na dynamice.

Foto: Profimedia.cz

Fasáda má mnoho různých prvků. Investora vyšla draho, stavba má ale i díky ní originální vzhled.

Článek

Stavba nese jméno australsko-čínského obchodního magnáta a filantropa Dr. Chau Chaka Winga, který daroval mnohamiliónový dar pro jednotlivé univerzity v Austrálii.

Jde o vůbec první stavbu slavného americko-kanadského architekta v Austrálii. Gehryho díla jsou rozseta po celém světě, jako spoluautor Tančícího domu v Praze je známý i v Čechách. I tomu je podobně jako většině jeho staveb vlastní dynamika a nepravidelné tvary.

Foto: Profimedia.cz

Budova se stala jednou z architektonických dominant Sydney.

Gehry je držitelem významné Pritzkerovy ceny za architekturu. Dá se tak očekávat, že i tato stavba získá světový věhlas. Slavný architekt byl vybrán za autora, protože má bohaté zkušenosti s návrhy prostor, včetně muzeí a školských zařízení, jako je například Weatherhead School of Management, Massachusetts Institute of Technology (MIT) aj.

Stavba v Sydney by měla symbolizovat spojení, ve kterém studenti mohou s učiteli sdílet inovativní myšlenky a nenechají se svazovat běžnými postupy, ale naopak se snaží být vynalézaví a originální.

Budova by mohla pomoci škole stát se předním světovým technickým učením. Gehry ji popisuje jako dům na stromě, stavbu, která představuje růst znalostí jako košatění stromu.

Foto: Profimedia.cz

Fasáda stavby je originálním uměleckým dílem.

Budova se jednoznačně stala dominantou celého rozsáhlého univerzitního kampusu. Začnou v ní probíhat specializované přednášky, firemní akce, fóra i běžná výuka. Bude určena hlavně pro školení vedoucích pracovníků a studentů postgraduálního studia.

Největší sál má 240 míst k sezení a je vybaven pokročilým audio-vizuálním systémem a videokonferenčním zařízením.

Foto: Profimedia.cz

Organické tvary má i interiérové zařízení, nábytek na míru nebo osvětlení.

Celková podlahová plocha budovy přesahuje 16 tisíc metrů čtverečních. Stavbu krášlí zvlněná cihlová fasáda v barvě pískovce i skleněná část odrážející okolní prostor.

Foto: Profimedia.cz

Okna mají zrcadlovou úpravu a odrážejí okolní prostředí.

Atelier Gehry Partners se začal zabývat řešením stavby už v roce 2009. Návrh vznikl ve spolupráci se studiem Daryl Jackson Robin Dyke Architects.

Stavba budovy byla zahájena před třemi lety, dokončena byla na sklonku loňského roku a letos v únoru se dočkala slavnostního otevření.

Investor, Dr. Chau Chak Wing, věnoval zároveň sumu ve výši pět miliónů dolarů na stipendia pro čínské studenty, kteří budou mít ambici studovat v Austrálii.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám