Hlavní obsah

Moderní prázdninový dům, který má ke stereotypu daleko

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Moderní prázdninový dům postavený nedaleko italského města Bologna má od pohledu daleko do typické středomořské vily. Téměř transparentní budova však nabízí vedle nejmodernějšího komfortu i pocit soukromí a pohostinnou náruč plnou slunce.

Foto: www.mujdum.cz

Prosklené stěny obývacího pokoje s masivními dřevěnými rámy vytvářejí zajímavý architektonický prvek. Z ustupujícího druhého podlaží spadá směrem k jihu šikmé prosklené zastřešení.

Článek

Řešení domu vychází ze dvou základních požadavků majitelů: najít originální řešení vzdálené běžným stereotypům a využít nejmodernější technologie, které zajistí pohodlné užívání a nízkonákladový provoz domácnosti.

Architekti přidali další aspekt, a to poetickou světelnou scénu.

Foto: www.mujdum.cz

Jižní stranu domu a bazén lemuje dlážděná terasa z kamene z místních lomů.

Nejdříve kolem pozemku navrhli bariéru zeleně, která jej odděluje od okolí a vytváří chráněné útulné prostředí vhodné pro rodinné bydlení.

V tomto zákoutí pak bylo možné navrhnout bohatě prosklenou architekturu s otevřenými prostory, které jsou naplněny světlem a udržují interiér a zahradu v neustálém spojení.

Foto: www.mujdum.cz

Od vstupu na pozemek vede ke vchodu dřevěný chodníček. Předsazená kamenná zeď vtahuje příchozí dovnitř. Zároveň tvoří optickou clonu a ochranu proti povětrnosti.

Foto: www.mujdum.cz

Když se řekne moderní architektura, mnozí si vybaví prosklenou krychli či kvádr, uvnitř rozčleněný na jednotlivé místnosti podle více méně ustáleného dispozičního schématu a potřeb rodiny.

Tento dům však vznikal spíše opačným způsobem, adicí, a nikoliv dělením. Jednotlivé celky na sebe navzájem navazují a jejich spojováním se zrodila výsledná kompozice.

Foto: www.mujdum.cz

Kuchyň oddělují od obývacího pokoje posuvné dveře z čirého skla se závěsným mechanismem na stěně.

Foto: www.mujdum.cz

Vybavení obývacího pokoje tvoří jen sezení, nízké komody a pracovní stůl.

Vstup vede přes stíněné závětří zapuštěné do západní fasády. Zádveří splývá v jednolitý celek se schodišťovou halou a hlavním obývacím prostorem, ze dvou stran plně proskleným, otevřeným na jih na terasu s bazénem.

Tento prostor se prolíná také směrem vzhůru do druhého podlaží a je zastřešen šikmou prosklenou střešní plochou.

Foto: www.mujdum.cz

Z galerie, která slouží jako knihovna, je krásný výhled jak do přízemí, tak do nebes.

Cesta domem vede dále do kuchyně s jídelnou a pokračuje na krytou terasu s venkovním stolováním. Severní ložnicová část obsahuje ložnici rodičů, na niž se váže šatna, koupelna a domácí fitness.

Schodiště, umístěné blízko vstupu do domu, nás přivádí do horního podlaží s halou, velkým pokojem a koupelnou. Na galerii u schodiště architekti umístili knihovnu s impozantním výhledem do obývacího pokoje a také ven k bazénu. Téměř polovinu horního podlaží zaujímá zelená střecha a střešní terasa.

Foto: www.mujdum.cz

Téměř ze všech částí domu je vidět na prosklené nároží v přízemí, jemuž dominuje atypický pracovní stůl vyrobený na míru.

Jednotlivé místnosti, které navzájem provozně souvisejí, nejsou odděleny standardními dveřmi, ale posuvnými prosklenými dveřmi (kuchyň s obývacím pokojem, ložnice s koupelnou, ložnice s šatnou apod.), jinde architekti jako optický předěl a spojení zároveň navrhli dřevěné žaluziové prvky.

Foto: www.mujdum.cz

Světlo jako neviditelný, ale všudypřítomný host volně plyne z jednoho prostoru do druhého, odráží se od bílých stěn a světlých podlah a násobí tak svůj účinek. Sluneční paprsky míří ráno z kuchyně do obýváku, přes ložnici do koupelny a dále až do tělocvičny.

Foto: www.mujdum.cz

Velké prosklené plochy si vyžádaly poměrně masivní okenní rámy a sloupky. Přírodní dřevo s hnědou lazurou elegantně kontrastuje se světlým kamenem v teplých odstínech a zeleným trávníkem.

K večeru zapadající slunce vrhá dlouhé stíny opačným směrem. Od bazénu se odlesky vodní hladiny „přelévají“ do domu téměř po celý den, stejně jako světlo přicházející shora prosklenou střechou.

Foto: www.mujdum.cz

Venkovní stolování s plastovými židlemi od Philippa Starcka je kryto stříškou z nerez oceli a tropického dřeva.

Podobně jako hudba, také světlo dokáže vytvořit v prostoru jedinečnou „symfonii“, působící na každého neopakovatelným dojmem. Světelná scéna se mění v průběhu dne i s ročním obdobím a tvoří jeden ze „stavebních kamenů“ kompozice domu.

Neviditelnou, prozaickou, ale důležitou základnu tohoto poetického domova představuje systém inteligentní domácnosti, který kontroluje a ovládá veškeré technické vybavení – vytápění a chlazení, osvětlení, zabezpečení, vyhřívání bazénu, zavlažování zahrady atd.

Foto: www.mujdum.cz

Venkovní sprcha, integrovaná v přesahující střeše, s proudem spadajícím přímo do bazénu, patří k praktickým a velmi působivým architektonickým detailům.

Autor: Arch. Duilio Damilano

Vystudoval architekturu na Polytechnické univerzitě v Turíně a v Miláně, kde absolvoval workshopy architekta Daniela Liebeskinda. Pochází z rodiny sochařů, což ovlivnilo jeho smysl pro hmotu a pojetí architektury. V r. 1990 založil vlastní ateliér, zabývá se především návrhy obytných budov, administrativních a komerčních staveb v Itálii i v zahraničí.

Slovo autora

„Světlo bylo vždy důležitou součástí mého přístupu k architektuře a prochází celým projektem. Mám tím na mysli osvětlení, které přesahuje fyzikální aspekty svítidel a stává se nedílnou součásti architektury. Je to intuitivní pocit, který pramení v hloubi duše a až poté se pojí s racionálním myšlením. Dům si nelze představit ani navrhnout bez denního světla.“

Technické údaje

Užitná plocha: 250 m2

Konstrukce: betonové základové pasy a základová deska, zdivo z pórobetonových tvárnic, stropy železobetonové monolitické, sádrové omítky, obvodový plášť: pórobeton. zdivo 200 mm, tepelněizolační vrstva ze skelné vlny 80 mm, větraná vzduch. mezera, vnější přizdívka z cihel tl. 120 mm

Výplně otvorů: okna a prosklené stěny s dřevěnými rámy a izolačními dvojskly, dveře dřevěné do obložkových zárubní, atypické skleněné

a dřevěné posuvné

Vytápění: podlahové teplovodní vytápění, kondenzační plynový kotel, ohřev teplé vody zajišťují vakuové solární kolektory

Technické vybavení: centrální zabezpečení, automatické zavlažování zahrady, klimatizace, systém inteligentního řízení domácnosti

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám