Dům, který stojí u města Castellón de la Plana na pobřeží Středozemního moře ve španělské Valencii, je energeticky úsporná dřevostavba, jejíž fasáda každého okamžitě zaujme velkým bílým kovovým rámečkem s charakteristickými oblými rohy. Právě ten je ústředním prvkem vytvářejícím reminiscenci k současným tzv. chytrým telefonům.

Dům ze strany svým vzhledem připomíná chytrý telefon.

Dům ze strany svým vzhledem připomíná chytrý telefon.

FOTO: Meritxell Arjalaguer

K netypickému domu přiléhá bazén, k jehož obsluze je určen chytrý telefon.

K netypickému domu přiléhá bazén, k jehož obsluze je určen chytrý telefon.

FOTO: Meritxell Arjalaguer

Interiér působí příjemným, až uklidňujícím dojmem.

Interiér působí příjemným, až uklidňujícím dojmem.

FOTO: Meritxell Arjalaguer

Po sejmutí vrchní desky se jídelní stůl promění v kulečníkový.

Po sejmutí vrchní desky se jídelní stůl promění v kulečníkový.

FOTO: Meritxell Arjalaguer

Plocha domu činí 96 m2. Jeho interiér je navržen v příjemné, uklidňující kombinaci světlých odstínů dřeva a bílé barvy. Stěny jsou bohatě otevřeny, díky čemuž si obyvatelé užijí spousty světla. Všechna okna jsou ovšem zároveň stíněna, aby se v teplých dnech zabránilo přílišnému přehřívání vnitřku stavby.

Dům je, technicky vzato, tvořen dvěma dřevěnými moduly a na jih směřující verandou, kterou zakrývá markýza. Ve větším modulu je pohodlný velký obývací pokoj sloužící zároveň jako jídelna. Do předělové stěny je pak zakomponovaná kuchyňská linka.

Kuchyňská část je v čisté bílé barvě.

Kuchyňská část je v čisté bílé barvě.

FOTO: Meritxell Arjalaguer

Prostor mezi ložnicí a studovnou zaujímá koupelna.

Prostor mezi ložnicí a studovnou zaujímá koupelna.

FOTO: Meritxell Arjalaguer

Druhý modul stavby nesoucí označení Ekologický dům 3.0 (The Ecological House 3.0), anebo prostě jen Inteligentní útočiště (El Refugio Inteligente), zahrnuje ložnici koupelnu a studovnu. Obálka domu je tvořena panely z laminovaného dřeva, pod nimiž se ukrývá izolační 16 mm silná vrstva z dřevovláknitých panelů.

Do stěny, kde se oba moduly propojují, je implementovaná kuchyňská linka. Nejzazší místností menšího modulu je pak studovna.

Do stěny, kde se oba moduly propojují, je implementovaná kuchyňská linka. Nejzazší místností menšího modulu je pak studovna.

FOTO: Meritxell Arjalaguer

Dům na místo usazoval jeřáb.

Dům na místo usazoval jeřáb.

FOTO: Meritxell Arjalaguer

Výroba domu byla od samého počátku plně digitalizovaná, od přípravy návrhu po obrábění jednotlivých dílů, což umožnilo jeho sestavení během osmi týdnů v továrně. Usazení stavby na místě a zprovoznění zabralo zbývajících 14 dní.

Architekti nechali celý dům postavit v továrně a hotový jej pak dovezli a pozemek.

Architekti nechali celý dům postavit v továrně a hotový jej pak dovezli na pozemek.

FOTO: Meritxell Arjalaguer

Charakteristickým rysem domu je bílým kovový rámeček s oblými rohy.

Charakteristickým rysem domu je bílý kovový rámeček s oblými rohy.

FOTO: Meritxell Arjalaguer

Veškeré systémy zajišťující a řídící spotřebu elektrické energie, vody, vytápění, zavlažování a další funkce jsou plně ovladatelné a především programovatelné pomocí chytrého telefonu.

Architekti dům navrhli tak, aby jeho roční spotřeba energie činila 4500 KWh, přičemž 80 procent si vyprodukuje sám pomocí fotovoltaických panelů na střeše. Majitelé uspoří ve svém rekreačním objektu až 60 procent pitné vody, a to především využitím vody dešťové.

Dispozice domku

Dispozice domku

FOTO: Noem (2x)

Prostorový nákres

Prostorový nákres