Rodina se do starého kamenného domu s původní dispozicí 2+1 nastěhovala v prosinci roku 2008. Od té doby se jej snaží krok za krokem rekonstruovat. Její členové museli vyřešit spoustu problémů, které v něm byly, vlhko, plísně, tmavé malé místnosti.

Znamenalo to mj. odstranit tepelné mosty, nově zaizolovat podlahu, kvůli dětem se rozhodli položit podlahové topení atd. „S prostorem se nedalo nic moc vymýšlet, proto volíme přístavbu do strany, ne nahoru, neboť jsou zde povalové stropy,“ popisuje čtenářka.

Čtenářka si přála hodně světlou kuchyň s převládající bílou, která působí čistým dojmem.

Čtenářka si přála hodně světlou kuchyň s převládající bílou, která působí čistým dojmem.

Speciálně v kuchyni, která sloužila již 35 let a v poslední době byla udržovaná spíše provizorně, chtěla Petra zvětšit jídelní prostor, do nějž se měl vejít stůl pro čtyřčlennou rodinu, a také chtěla schovat bojler, který v místnosti nepůsobil hezky.

Mladí manželé se rovněž rozhodli vyměnit stará plastová okna za nová, moderní, s mikroventilací a snadnou údržbou.

Evetuální jednolitý vzhled kuchyňské linky majitelé šikovně rozbily černým segmentem tvořeným vestavnou troubou, varnou plochou a digestoří v černé barvě.

Jednolitý vzhled kuchyňské linky majitelé šikovně rozbili černým segmentem tvořeným vestavnou troubou, varnou plochou a digestoří v černé barvě.

„Kuchyň jsem chtěla dřevěnou a světlou, aby byla jasnější. Navíc, bílá kuchyň vypadá čistě,“ objasňuje své záměry Petra. Kuchyň si nakonec nechali vyrobit na míru, při jejím návrhu se však inspirovali sériově vyráběným nábytkem.

Rám na fotografie je vyroben za starého okna.

Rám na fotografie je vyroben za starého okna.

V jídelní části na první pohled zaujme dřevěný stůl s lavicemi, který - jak prozrazuje Petra - pochází ze staré hospody. Dřevěný rámeček na fotografie nad pracovní plochou je vyroben ze starého okna.

Kuchyňský stůl s lavicemi pocházejí ze staré hospody.

Kuchyňský stůl s lavicemi pochází ze staré hospody.

Rekonstrukcí kuchyně práce na domě samozřejmě ani zdaleka nekončí.

„Do budoucna chceme stavět kachlová krbová kamna v obývacím pokoji, který zatím slouží jako obývací ložnice. Dále přistavujeme dva pokoje a malou druhou koupelnu pro děti, plus vestavěnou infrasaunu se vstupem na zahradu, kde bude na terase venkovní kuchyň pro přátele a sezení s krbem,“ plánuje čtenářka.

Jedním z cílů rekonstrukce bylo uschování bojleru.

Jedním z cílů rekonstrukce bylo uschování bojleru.

V kuchyni majitelé vyměnili podlahu, po níž položili podlahové topení.

V kuchyni majitelé vyměnili podlahu, pod kterou položili podlahové topení.