Hlavní obsah

Dřevěný rekreační dům v moderním stylu

Navštívili jsme dřevěný rekreační dům navržený v pasivně energetickém standardu, který vznikl na místě staré chaty. Díky fotovoltaickým a solárně termickým panelům jde ve výsledku o dům plusový, tedy o stavbu, která vyrobí víc energie, než spotřebuje.

Foto: www.mujdum.cz

Dům je umístěn na obdélníkové parcele s převahou volného prostoru a zelených ploch.

Článek

Na půvabné podlouhlé parcele v lesnaté krajině v blízkosti západočeské metropole vyrostla dřevostavba, která díky použitým moderním technologiím umožňuje život v pohodlí, zároveň je vše navrženo tak, aby byla obsluha těchto systémů naprosto nenáročná.

Dřevostavba vznikla na místě malé chatičky, kterou rodina stavitele využívala přes 50 let, takže si k místu vytvořila silnou citovou vazbu.

Foto: www.mujdum.cz

„Bydlení tady je nádherné, ale když se původní chata bourala, tak jsem to oplakala,“ zavzpomínala jedna z obyvatelek domku na počátky výstavby.

Na druhé straně si nemůže dost vynachválit každodenní probuzení sluncem i výhled do krajiny: „Dům je prostě skvěle situován vůči světovým stranám a imponuje mi hlavně tím, že je vše vzdušné a prostor je otevřený a plný světla.“

Foto: www.mujdum.cz

Klíčovou roli pro plusovou energetiku domu hrají fotovoltaické panely na střeše.

Dřevostavba obdélníkového půdorysu je zastřešena sedlovou střechou, pokrytou vláknocementovými tvarovkami. Dům není podsklepen a jeho obytnou část tvoří přízemí a podkroví se dvěma pokoji, ložnicí a sociálním zázemím.

Foto: www.mujdum.cz

Nezateplená, nejvýše položená část podkroví je přístupná po skládacích schodech a slouží jako půda či sklad sezónních věcí. Povrch fasády je obložen horizontálními dřevěnými palubkami.

Foto: www.mujdum.cz

Severovýchodně od domu stojí menší dřevěná hospodářská stavba, která slouží jako sklad pro zahradní nábytek a nářadí. Tento malý domek je rovněž obložen modřínovými palubkami a pozornost upoutá i jeho plochá ozeleněná střecha.

Foto: www.mujdum.cz

Interiér lze z obou stran jednoduše zprůchodnit, takže v letním období projdete domem z jedné terasy na druhou.

Rekreační rodinný dům je postaven jako moderní dřevostavba skeletového typu, konkrétně byl navržen lehký dřevěný skelet s doplňkovými stěnovými žebříky.

Aby bylo dosaženo energeticky pasivního standardu domu, bylo třeba stěny zateplit, což bylo provedeno foukanou celulózovou izolací. Na vnější opláštění domu i hospodářského domku byl použit horizontální palubkový obklad ze sibiřského modřínu.

Foto: www.mujdum.cz

Dům je vytápěn teplovzdušně, vzduchotechnickou jednotkou, která zároveň zabezpečuje větrání objektu se zpětnou rekuperací tepla, tepelným čerpadlem se zakopaným zemním kolektorem a krbovou vložkou na dřevo s teplovodním výměníkem (70 % tepla jde do vody a 30 % do místnosti).

Krbová vložka zároveň slouží jako záložní zdroj tepla, pomáhá šetřit elektřinu a v neposlední řadě vytváří nezapomenutelnou atmosféru. Krbová vložka je napojena sopouchem o průměru 180 mm na tříplášťový ocelový nerezový komín.

Foto: www.mujdum.cz

Vše je navrženo tak, aby obyvatelé domu nemuseli nic složitě nastavovat a v domě bylo vždy příjemně.

Tuto bezobslužnost si obyvatelé domu nemohou vynachválit, protože v porovnání se sousedy nemusí pracně zatápět v kamnech a čekat, až se dům alespoň trochu ohřeje.

Foto: www.mujdum.cz

Podkrovní ložnice v čistém „švédském“ stylu je od rána vystavena slunci.

„Život v našem domě bych přirovnala k životu v městském bytě, kde se také o nic nemusíte starat, ale s tím podstatným rozdílem, že zde máte k dispozici nádhernou přírodu, zahradu a čistý vzduch. Já si také občas ráda zatopím v krbu, ale jen pro atmosféru, protože teplo je v domě udržováno a hlídáno automaticky a ten krb máme místo televize,“ chválí paní domu pohodlný provoz domácnosti prošpikované sofistikovanými technologiemi.

Foto: www.mujdum.cz

V podkrovní koupelně s vanou pod střešní šikminou stísněností netrpíte.

Dům byl původně navržen v pasivně energetickém standardu, ale ve výsledku vychází jako plusový. To je způsobeno zejména celou soustavou solárních fotovoltaických panelů, které spolu se solárně termickými panely pokryly jednu polovinu sedlové střechy.

Foto: www.mujdum.cz

Malý, ale útulný pokoj v prvním patře slouží jako ložnice paní domu – vášnivé cestovatelky a fotografky – a jeho výzdoba je nesena v africkém duchu.

Dům v ročním součtu vyrobí zhruba o 50 % energie více, než sám spotřebuje. Prakticky jde o jeden z vůbec prvních takových příkladů v České republice, což mimo jiné ocenili také porotci prestižní soutěže E.ON Energy Globe Award ČR 2013.

Technické údaje

Celková zastavěná plocha: 98,92 m2

Obestavěný prostor: 556,70 m3

Užitná vytápěná plocha: 132,16 m2

Obvodový plášť: dřevovláknité desky s provětrávanou fasádou z modřínu

Tepelná izolace: foukaná celulóza

Základy: dům je založen na železobetonových základových pasech tvořených betonovými tvárnicemi ztraceného bednění šířky 300 mm s výztuží. Vnější strany základových pasů jsou zatepleny deskami Rigips Perimetr tloušťky 50 mm

Nosná konstrukce: skelet z dřevěných profilů Jafholz

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám