Cílem architektů bylo navrhnout jednoduchý a udržitelný dvoupodlažní dům, který nenápadně zapadne do okolního lesa.

Bylo nemyslitelné navrhnout stavbu, která by nekomunikovala se svým nádherným přírodním okolím. Všechny její stěny jsou proto v maximální míře otevřené a obyvatelé rodinného domu mají hned několik cest, kudy mohou do svého domova vstupovat a zase odcházet ven.

Dům Che stojí uprostřed vzrostlého městského lesa.

Dům Che stojí uprostřed vzrostlého městského lesa.

Architekti maximálně otevřeli všechny stěny domu tak, aby jeho obyvatelé mohli maximálně těžit z přirozeného světla a slunečního tepla, které okny dopadá do interiéru.

Architekti maximálně otevřeli všechny stěny domu tak, aby jeho obyvatelé mohli maximálně těžit z přirozeného světla a slunečního tepla, které okny dopadá do interiéru.

Hlavním, a také velmi poutavým prvkem objektu s celkovou plochou podlah 250 m2 je jeho prosklené jádro. Zde je uloženo schodiště, chodba a rekreační zóna. Člověk se tam cítí, jako kdyby byl venku, přestože je stále uvnitř domu.

Cílem architektů bylo mj. včlenit dům do okolního lesa tak, aby působil co nejnenápadněji.

Cílem architektů bylo mj. včlenit dům do okolního lesa tak, aby působil nenápadně.

Dům, i když to třeba ze země není zatím úplně vidět, připomíná lesní porost okolo. Jeho boky jsou dřevěné a hnědé, jako kmeny stromů, jeho střecha je porostlá zelení, jako zelené koruny stromů.

Dům, i když to třeba ze země není zatím úplně vidět, připomíná lesní porost okolo. Jeho boky jsou dřevěné a hnědé jako kmeny stromů, střecha je porostlá zelení, stejně jako zelené koruny stromů.

Přízemí domu architekti pojali jako otevřený prostor, který - samozřejmě s výjimkou toalety a technického zázemí - nezná dveře. Je zde kuchyňská zóna, jídelní kout a část sloužící jako obývací pokoj.

Po schodech se vystupuje do patra, jehož zajímavým ústředním prvkem je rozměrná síť zastřešující prostor travnatého dvorku v přízemí. Síť není jen atypickou dekorací, je určena k odpočinku. V patře je dvojice ložnic (každá s vlastní koupelnou), šatna a knihovna.

Zajímavým prvkem interiéru je velká síť určená k relaxaci rodiny.

Zajímavým prvkem interiéru je velká síť určená k relaxaci rodiny.

Středovou část domu tvoří zastřešený dvorek.

Středovou část domu tvoří zastřešený dvorek.

Architekti pro dům volili v maximální míře přírodní materiály. Je to nejen cedrové dřevo bohatě zastoupené na jeho fasádách, ale i izolační materiály jsou přírodního původu.

Dům má zelenou střechu a okna určená pro pasivní domy. Otevření jednotlivých stěn a tvar střechy umožňují až čtyřikrát větší příjem slunečního tepla, než je u obdobných domů obvyklé.

Architekti při stavbě používali maximum přírodních materiálů.

Architekti při stavbě používali maximum přírodních materiálů.

Vstup do druhé ložnice

Vstup do druhé ložnice

Protože byl dům dostaven teprve před časem, veškerá definitivní posuzování, zda jej skutečně lze považovat za pasivní, jsou stále ještě v běhu.

Faktem ovšem zůstává, že ač stojí v části země s chladnějším podnebím, podle původních výpočtů by jeho spotřeba energií na topení a ohřev teplé vody neměla přesáhnout hodnotu 14 kWh na čtvereční metr a rok.

Každá z ložnic v horním patře má svou vlastní koupelnu.

Každá z ložnic v horním patře má svou vlastní koupelnu.

Energetickým srdcem domu je čerpadlo země/voda, jež v následujících měsících, po dokončení všech propočtů a vyhodnocení skutečných potřeb domu, doplní ještě fotovoltaické panely na střeše.

Koncept domu

Koncept domu

Uspořádání přízemí

Uspořádání přízemí

Uspořádání patra

Uspořádání patra