Hlavní obsah

Moderní podlahy uspokojí milovníky klasiky i nových trendů

Právo, Karolina Černá

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V chodbě či v kuchyni má být podlaha odolná, vzdorující vlhkosti, oděru a snadno omyvatelná. V obývacích místnostech pak toužíme po materiálu měkkém a teplém. U moderní podlahové krytiny vyžadujeme dlouhou životnost při zachování původních barev i vlastností a minimální nároky na péči.

Foto: ESCO GROUP (4x)

Moravia je opticky trojrozměrný výrobek, a to díky kombinaci rustikálního dubu a kartáčované povrchové úpravy. Suky a trhliny jsou hlouběji v prkně, kytované ekologickým kytem.

Článek

Bez ohledu na možnou instalaci podlahového vytápění pocitově rozlišujeme podlahy teplé, měkčí (dřevěné podlahy, korkové, linoleum) a studené, tvrdší (umělé PVC, keramika). Co od nich můžeme očekávat?

Voňavé dřevo

Masivní i dýhované dřevo, palubky, parkety patří mezi oblíbené podlahové krytiny, ale také mezi nejdražší a nejnáročnější na údržbu.

Foto: ESCO GROUP

Pelgrim propůjčuje podlaze atmosféru 100 let staré a používané podlahy. Je ošetřená velmi odolným tvrdým voskovým olejem včetně ochranné vrstvy topcoatingu.

Výrobci upravují povrch dřeva tak, aby odolalo krátkodobé vlhkosti (vlhkost absorbuje i vydává) či oděru. Je ošetřené proti kroucení, přesto při výběru konkrétního typu zvažujeme podklad i typ místnosti, v němž dřevěnou krytinu chceme mít.

Foto: ESCO GROUP

Texturu dřeva zachováme po několik generací každoročním ošetřením vosky a oleji.

Údržba: Počítáme s barevnou nestálostí, s léty dřevo tmavne. Postačí suché vysávání, podle typu povrchové úpravy i stírání vlhkým mopem, leštění, impregnace jednou ročně. Při správné údržbě vydrží i několik generací, můžeme ho renovovat, zbrousit.

Foto: ESCO GROUP

Cena: Přibližně 800 Kč/m² až 3000 Kč/m² podle druhu dřeva, typu zpracování a provedení (prkno, vlysy).

Příjemný korek

Tento přírodní materiál hřeje a jako dřevo odpuzuje prach, dobře izoluje hluk a teplo.

Korek je měkký, pružný a velmi teplý materiál. Hodí se pro domácnosti s alergiky, protože se na jeho povrchu nemnoží bakterie a plísně. Do jisté míry je voděodolný.

Foto: KOREK JELÍNEK

Korková plovoucí podlaha s plastickou texturou.

Při nákupu se zajímáme o tloušťku materiálu a zpracování jeho povrchu. Neošetřený korek je totiž velmi měkký, drolivý materiál. Korek na podlahu má být minimálně 4 mm silný s adekvátní hustotou 400 až 420 kg/m².

Odolnost materiálu zvýší také povrchová úprava speciálními laky, úprava povrchu vinylem nebo polyuretanovou pastou zvyšuje snášenlivost zatížení materiálu.

Foto: KOREK JELÍNEK

Korek patří mezi nejhřejivější přírodní materiály.

Údržba: Rovnoměrně ošetřovaný povrch vydrží až dvacet let. Stačí suché čištění, povrch lze zbrousit. Jednou ročně ošetříme olejem na vodní bázi, a to hlavně na frekventovaných místech kvůli prošlapání.

Cena: Nejlevnější typy podle zpracování okolo 500 Kč/m², kvalitnější až 1600 Kč/m².

Pestré linoleum

Linoleum je ryze přírodní podlahová krytina, vyrobená z podkladové juty, dále směsi lněného oleje, korku, dřevité moučky, vápence a pryskyřice. Výborně izoluje teplo. Hodí se do obývacích a dětských pokojů.

Foto: FORBO

Měkčený vinyl v rolích Novilon Viva v dubovém dekoru.

Moderní linoleum se vyznačuje barevností a různými vzory. Patří sem např. artoleum a marmoleum, které má mramorový vzhled, drobné nečistoty na něm snadno zanikají.

Povrch této podlahové krytiny je odolný proti poškození, přirozeně antistatický, nemnoží se na něm bakterie. Hodí se pro domácnost s alergiky a astmatiky.

Foto: FORBO

Marmoleum Home - přírodní linoleum v rolích ve svěžím zeleném odstínu H34.

Údržba: Čistit ho můžeme vlhkým prachovým mopem nebo vysát prach vysavačem.

Cena: Záleží na typu, kvalitnější zhruba od 800 Kč/m².

Umělé PVC a vinyl

Klasické PVC odolává vodě a hrubší zátěži. Komfortnější měkčený vinyl svým vzhledem imituje dřevo, kámen, keramické dlaždice.

Foto: QUICK-STEP

Kolekce vinylových podlah s názvem Livyn nabízí 15 vzorů prken ve vzhledu dřeva.

Základem vinylu je skelné rouno. Na vrstvě rouna je PVC jako podklad pro tisk vzoru. Pro trvanlivost a ochranu proti otěru se na natištěný motiv aplikuje čirá nášlapná vrstva. Mechanická pěna na rubu izoluje teplo i hluk, navíc má tvarovou paměť. Po zmáčknutí se vrátí zpět, komfortní měkký došlap zajistí už tloušťka 2 mm.

U měkčených produktů počítáme s kratší životností, tzv. tvrzené homogenní PVC vydrží déle, je také dražší. Hodí se do chladnějších, méně exponovaných místností.

Foto: BAUHAUS

Vinylové podlahové krytiny jsou 100% vodotěsné. Postačí obyčejný mop a podlaha je opět jako nová.

Údržba: Stačí stírat vlhkým mopem.

Cena: Nejlevnější obyčejnou PVC krytinu pořídíme od 90 Kč/m². Kvalitní tvrzené PVC stojí 600 Kč/m², komfortní vinyl i kolem 1000 Kč/m².

Laminát má mnoho podob

Nejpoužívanější kompozitní materiál (pro nádoby, židle, části vozidel) nabízí jako podlahová krytina vzhled dřeva, přírodního kamene a keramiky, odolnost a snadnou údržbu. Patří mezi chladnější materiály, ale je teplejší než klasická dlažba.

Existuje řada typů laminátových podlah, vybíráme mezi nimi podle vlastností. Např. vysokotlaký laminát (HLP) tvoří tři vrstvy: melaminová pryskyřice s texturou dřeva, vrstva s fototapetou, film zvyšující tvrdost. Vrstvy zaručují odolnost podlahové krytiny.

Foto: QUICK-STEP

Romantická podlaha je inspirovaná dubem s jemnou patinou, malými trhlinami a texturou dřeva. Technologie Scratch Guard poskytuje naleštěné podlaze silnou ochranu a zajišťuje, že si udrží svůj matný vzhled.

Údržba: Vyžaduje suché či vlhké čištění. Při zvýšené vlhkosti bobtná a černá.

Cena: Podle typu zpracování a skladby kompozita od 140 Kč/m².

Chladnější keramika

Dlažba patří stejně jako kámen mezi chladivé materiály, ale absorbované teplo, např. z podlahového vytápění, propouští nejlépe ze všech podlahových krytin.

Foto: KERAMIKA SOUKUP

Mramor, nebo keramika? Velkoformátové série Onice, výrobce: Ariostea, rozměr: 45 x 45 až po 300 x 150 cm.

Keramický povrch umí být vzhledově variabilní, při nákupu se ptáme na jeho nasákavost, jinak jde o materiál velmi odolný.

Foto: KERAMIKA SOUKUP

Motiv kamene na keramické dlažbě série Mystone. Dlažba Pietra di Vals či Gris Fleury.

Údržba: Naprosto snadná, stačí přetřít vlhkým mopem, pro vylepšení vzhledu lze použít speciální leštidla.

Cena: Přibližně od 150 Kč/m²

Foto: KERAMIKA SOUKUP

Keramická dlažba Newspaper, výrobce Peronda, rozměr: 44 x 44 cm.

Kamenný koberec na desítky let
Neuvěřitelně pevným a také odolným typem podlahy je tzv. kamenný koberec, který lze využít nejen v interiéru, ale také v exteriéru. Je tvořen směsí přírodního kameniva (mramorových či křemičitých oblázků) a speciální pryskyřice. Typ a velikost oblázků určují barvu a vzhled koberce. Mohou tak být i stovky variant. Koberec se vyrábí přímo na tvar a rozměr každé konkrétní plochy, takže na jeho povrchu není nikde žádná spára a stejně tak není třeba při jeho objednávání připočítávat tzv. prořez. Díky velké odolnosti kamenné koberce vydrží i několik desítek let. Pokládku koberce zvládne podle prodejců i zručný laik, lze si však při koupi přiobjednat techniky, kteří za poplatek odvíjející se od velikosti pokládané plochy koberec klientovi položí.Údržba: Podlahy s kamenným kobercem lze zametat, vysávat, vytírat, případně je lze ošetřit i wapem.Cena: Kamenné koberce v interiéru se aplikují v různých tloušťkách (od 0,6 cm do 1,2 cm), kde cena může činit 454 Kč/m² u nejtenčí vrstvy a 832 Kč/m² u vrstvy nejtlustší. Zákazník při koupi obdrží pytle s potřebným množstvím oblázků a k nim příslušné balení pryskyřice ve dvou složkách.(nes)

Napište nám

Postavili jste nový dům, rekonstruovali byt anebo máte hezky zařízenou zahradu a rádi byste se ostatním čtenářům pochlubili a inspirovali je?

Napište nám do redakce na adresu bydleni@novinky.cz, připojte pár průvodních vět a několik snímků vašeho díla.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám