Hlavní obsah

Po odchodu dětí rodiče změnili uspořádání bytu. Z nové podoby jsou nadšeni

Novinky, nes

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Když manželům ve středním věku odrostly děti a opustily domov, nastal čas pozměnit byt pro novou etapu společného života. Zpočátku ani sami netušili, jak moc jej lze proměnit, ale ve spolupráci s designérkou Kateřinou Tomčíkovou šlo nakonec vše jako na drátkách. Výsledkem je nádherně řešený interiér, z nějž mají oba majitelé velikou radost.

Foto: Archiv brunetti.cz (9x)

Vybouráním stěny mezi obývacím pokojem a ložnicí designérka oba prostory propojila do multifunkčního celku.

Článek

Manželé měli rámcovou představu, jak by jejich byt v jednom starším pražském cihlovém domě s původní dispozicí 2+1 mohl po proměně vypadat.

V době, kdy žila rodina pohromadě, okupovaly volný pokoj děti, zatímco rodiče se uskromnili na rozkládacím gauči v obýváku. Vlastní ložnice s plnohodnotným spaním byla proto hlavním cílem všech úprav, které zamýšleli.

Foto: Archiv brunetti.cz

Kuchyň se přesunula do společenského prostoru.

Foto: Archiv brunetti.cz

Na zadní stěně obývací části zůstaly obnažené cihly, na nichž zajímavě vyniká dvojice hodin.

„Původně se jednalo o byt 2+1, kde s výjimkou obývacího pokoje byly místnosti prostě malé. Například v koupelně chybělo umyvadlo a místnost byla tak úzká, že se kolem vany procházelo opravdu nepohodlně. A takových nedostatků byl byt plný,“ popisuje výchozí situaci designérka, kterou manželé našli přes internet a díky shodě náhod.

Foto: Archiv brunetti.cz

Na kuchyňský ostrůvek navazuje o něco vyšší bar, který zastiňuje varnou desku před pohledy z obývací části.

Foto: Archiv brunetti.cz

V chodbě zmizely všechny vdeře.

Největším oříškem pro návrh nové dispozice se ukázal být komín, který prochází celým domem a bylo nutné jej zachovat. Nešlo také hýbat se stěnami v jeho okolí.

Designérka však přišla s návrhem, který všechny zmiňované potíže vyřešil. Jeho pointou bylo vybourání stěny mezi obývákem a ložnicí. Jejich prostory se spojily do velkého multifunkčního prostoru, kam se přesunula i kuchyň. Její vyprázdněné místo zaujala vysněná ložnice, zatímco koupelna zůstala na své pozici.

Vanu nahradil sprchový kout, a dveře, které původně směřovaly do předsíňky, ji nyní propojují s novou ložnicí. Ani z ložnice se už nevchází do předsíně, ale rovnou do obývací zóny.

Foto: Archiv brunetti.cz

V koupelně přibylo oproti původnímu stavu umyvadlo a vanu nahradil sprchový kout. Pračka se skrývá ve skříni mezi nimi.

Foto: Archiv brunetti.cz

Hezkým detailem nové koupelny je umyvadlo.

Foto: Archiv brunetti.cz

Jedním z cílů proměny bytu bylo plnohodnotné spaní manželů.

Fakt, že se do koupelny prochází skrz ložnici, majitelům nijak nevadí. V bytě bydlí sami, bez častých návštěv, a tak není nijak narušováno jejich soukromí. Aby však do ložnice nepronikaly ani pachy z kuchyně, ani pára z koupelny, jsou na obou stranách ložnice prosklené dveře se speciální zárubní, která těsní nejen hluk, ale právě i případné pachy, páry apod.

Pračka je v koupelně zabudovaná do skříně mezi sprchový kout a umyvadlo. V koupelně i v ložnici je na stěnách použita efektní perleťová stěrka, která oběma místnostem dodává na zajímavosti a lehkosti. V koupelně je pak chráněna voděodolným lakem.

Foto: Archiv brunetti.cz

Původní stav

Úložný prostor designérka řešila velkou stěnou v obývacím pokoji. Majitelé zde mají místo pro uskladnění všech osobních věcí, každodenního i sezónního šatstva, ale i úklidových potřeb.

Foto: Archiv Kateřiny Tomčíkové

Původní stav

Foto: Archiv Kateřiny Tomčíkové

Nová podoba

Napište nám

Postavili jste nový dům, rekonstruovali byt anebo máte hezky zařízenou zahradu a rádi byste se ostatním čtenářům pochlubili a inspirovali je?

Napište nám do redakce na adresu bydleni@novinky.cz, připojte pár průvodních vět a několik snímků vašeho díla.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám