Manželé s dítětem hledali nové bydlení. Chtěli mít svoje zázemí, nejlépe rodinný dům s prostornou zahradou, kde mohou trávit pěkné dny a kde bude mít dcerka dostatek volného prostoru na bezpečné hraní.

Takto vypadal původní dům ve staré zástavbě, který vznikl ve 30. letech. Pohled ze zahrady.

Takto vypadal původní dům ve staré zástavbě, který vznikl ve 30. letech. Pohled ze zahrady.

FOTO: Jan Handrejch, Právo

Hledali klid, bydlení v zeleni, ale současně místo, z něhož je snadná dostupnost do centra města. Zajímala je starší klidová zástavba, kde jsou vzrostlé stromy, zavedení příjemní sousedé a sociální vybavenost.

Dům má po zdařilé rekonstrukci moderní atypickou nástavbu, díky níž získali majitelé v interiéru více prostoru i světla. Terasa je vyrobena z bezúdržbového kompozitního materiálu a vchází se na ni rovnou z obývacího pokoje.

Dům má po zdařilé rekonstrukci moderní atypickou nástavbu, díky níž získali majitelé v interiéru více prostoru i světla. Terasa je vyrobena z bezúdržbového kompozitního materiálu a vchází se na ni rovnou z obývacího pokoje.

FOTO: Jan Handrejch, Právo

Čekala je rekonstrukce

Mladí manželé pocházejí z menšího krajského města, kde mají práci, přátele a rodinu. Právě tady chtějí žít a bydlet podle svých představ. A to se jim podařilo!

Od starších lidí zakoupili menší domek se zahradou (cca 600 m2) v příjemné čtvrti. Okolní domy jsou od sebe více vzdálené, mají pouze dva sousedy a v zadní části je hřiště, na kterém trénují atleti.

Hlavní obytná část v přízemí, ze které se vchází na venkovní terasu a prostornou zahradu.

Hlavní obytná část v přízemí, ze které se vchází na venkovní terasu a prostornou zahradu.

FOTO: Jan Handrejch, Právo

Původní domek prošel ještě předtím několika rekonstrukcemi, ale ty mu podle slov našich hostitelů spíše uškodily: „Bylo zřejmé, že my žijeme jinak, potřebujeme dostatek úložného prostoru, přejeme si hodně světla, více místností. Tak jsme přizvali na poradu zkušeného architekta,“ vypráví majitel.

Velkorysá kuchyň je vyrobená na míru od místního šikovného truhláře. Praktický je servírovací pult, který hned navazuje na jídelní stůl.

Velkorysá kuchyň je vyrobena na míru od místního šikovného truhláře. Praktický je servírovací pult, který hned navazuje na jídelní stůl.

FOTO: Jan Handrejch, Právo

Vyslechli ho a s jeho nápady souhlasili. Bylo jasné, že mladé manžele čeká rozsáhlá rekonstrukce domu, která ho promění k nepoznání.

„Začalo to vizualizací, ale než jsme se mohli nastěhovat, uběhly dva roky. Díky respektování místních regulativů jsme neměli problém při povolování nástavby,“ vypráví mladá paní.

Rekonstrukce byla opravdu rozsáhlá, vyměnily se všechny vnitřní příčky, zůstaly prakticky jenom schody, které se obložily.

Rekonstrukce byla opravdu rozsáhlá, vyměnily se všechny vnitřní příčky, zůstaly prakticky jenom schody, které se obložily.

FOTO: Jan Handrejch, Právo

V domě se vybouraly všechny původní vnitřní příčky, v podstatě zbyly jen schody do patra.

Nejvíce se změnil tvar domu, protože vznikla atypická nástavba asymetrického tvaru. Dům díky ní získal na dynamičnosti, má dostatek prosklení a světla uvnitř.

Nástavba otevřela podkroví

Dostatek úložného prostoru je alfou a omegou každého bydlení. A u mladých lidí, kteří žijí aktivně, hodně cestují a sportují, to platí dvojnásob. V rámci rekonstrukce a díky nástavbě mohou manželé plně využít podkroví, kde nebylo dříve tolik místa.

V horním patře je klidová zóna, v níž nechybí ložnice majitelů. Rozhodli se pro decentní kombinaci hnědé a bílé barvy.

V horním patře je klidová zóna, v níž nechybí ložnice majitelů. Rozhodli se pro decentní kombinaci hnědé a bílé barvy.

FOTO: Jan Handrejch, Právo

Nyní je zde vytoužená prostorná šatna, do které se vejde i drobné sportovní vybavení. Hostitel si pochvaluje i dílnu na zahradě a sklep pod domem, kam lze uložit brambory, jablka a sezónní zeleninu.

Díky nástavbě se podařilo dokonale využít i podkroví, kde vznikla i praktická šatna.

Díky nástavbě se podařilo dokonale využít i podkroví, kde vznikla i praktická šatna.

FOTO: Jan Handrejch, Právo

Zázemí pro pohodu

V přízemí domu je technické zázemí, toaleta s koupelnou, velký obývací pokoj propojený s jídelnou a kuchyní, která je vyrobená na míru. Z obytného prostoru lze pohodlně vyjít na terasu vyrobenou z kompozitního bezúdržbového materiálu.

V koupelně je dostatek místa na dvě umyvadla a rohovou vanu. Příjemné je denní světlo, které proniká do prostoru stropním světlíkem.

V koupelně je dostatek místa na dvě umyvadla a rohovou vanu. Příjemné je denní světlo, které proniká do prostoru stropním světlíkem.

FOTO: Jan Handrejch, Právo

V horním patře je ložnice, dva pokoje, v jednom z nich má své království malá dcerka. A co mají manželé v plánu na nový rok? Přejí si krbová kamna a samonosný komín a také nový plot kolem pozemku.

V horním patře je také dětský pokoj malé dcerky.

V horním patře je také dětský pokoj malé dcerky.

FOTO: Jan Handrejch, Právo

Slovo architekta
Odpovídá architekt Miroslav Gebas, www.gebasatelier.cz
Co se rekonstrukcí změnilo?
Původně obyčejný dům má po rekonstrukci jasný styl. Přehlédnout nelze nástavbu atypického tvaru, kterou lze obdivovat ze zadní části domu směrem od zahrady. Mladá rodina si atypický tvar chválí, protože díky němu je dům prosvětlený a podařilo se naplno využít podkroví. Mladí manželé se dočkali i vytoužené šatny. 
Napište nám
Postavili jste dům nebo rekonstruovali byt a rádi byste se pochlubili?
Napište nám do redakce na adresu: bydleni@novinky.cz.