Hlavní obsah

Atypická nástavba proměnila starší domek k nepoznání

Právo, Sylva Svobodová

Původní domek ve staré zástavbě ze 30. let prošel rozsáhlou rekonstrukcí a změnil se k nepoznání. Nyní je z něho dynamický dům s atypickou nástavbou a originálními asymetrickými prvky. Rodinný dům je prostě plný života, stejně jako jeho mladí majitelé.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Nízká přístavba u domu poskytuje dostatek úložného prostoru na sportovní vybavení, zahradní náčiní.

Článek

Manželé s dítětem hledali nové bydlení. Chtěli mít svoje zázemí, nejlépe rodinný dům s prostornou zahradou, kde mohou trávit pěkné dny a kde bude mít dcerka dostatek volného prostoru na bezpečné hraní.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Takto vypadal původní dům ve staré zástavbě, který vznikl ve 30. letech. Pohled ze zahrady.

Hledali klid, bydlení v zeleni, ale současně místo, z něhož je snadná dostupnost do centra města. Zajímala je starší klidová zástavba, kde jsou vzrostlé stromy, zavedení příjemní sousedé a sociální vybavenost.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Dům má po zdařilé rekonstrukci moderní atypickou nástavbu, díky níž získali majitelé v interiéru více prostoru i světla. Terasa je vyrobena z bezúdržbového kompozitního materiálu a vchází se na ni rovnou z obývacího pokoje.

Čekala je rekonstrukce

Mladí manželé pocházejí z menšího krajského města, kde mají práci, přátele a rodinu. Právě tady chtějí žít a bydlet podle svých představ. A to se jim podařilo!

Od starších lidí zakoupili menší domek se zahradou (cca 600 m2) v příjemné čtvrti. Okolní domy jsou od sebe více vzdálené, mají pouze dva sousedy a v zadní části je hřiště, na kterém trénují atleti.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Hlavní obytná část v přízemí, ze které se vchází na venkovní terasu a prostornou zahradu.

Původní domek prošel ještě předtím několika rekonstrukcemi, ale ty mu podle slov našich hostitelů spíše uškodily: „Bylo zřejmé, že my žijeme jinak, potřebujeme dostatek úložného prostoru, přejeme si hodně světla, více místností. Tak jsme přizvali na poradu zkušeného architekta,“ vypráví majitel.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Velkorysá kuchyň je vyrobená na míru od místního šikovného truhláře. Praktický je servírovací pult, který hned navazuje na jídelní stůl.

Vyslechli ho a s jeho nápady souhlasili. Bylo jasné, že mladé manžele čeká rozsáhlá rekonstrukce domu, která ho promění k nepoznání.

„Začalo to vizualizací, ale než jsme se mohli nastěhovat, uběhly dva roky. Díky respektování místních regulativů jsme neměli problém při povolování nástavby,“ vypráví mladá paní.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Rekonstrukce byla opravdu rozsáhlá, vyměnily se všechny vnitřní příčky, zůstaly prakticky jenom schody, které se obložily.

V domě se vybouraly všechny původní vnitřní příčky, v podstatě zbyly jen schody do patra.

Nejvíce se změnil tvar domu, protože vznikla atypická nástavba asymetrického tvaru. Dům díky ní získal na dynamičnosti, má dostatek prosklení a světla uvnitř.

Nástavba otevřela podkroví

Dostatek úložného prostoru je alfou a omegou každého bydlení. A u mladých lidí, kteří žijí aktivně, hodně cestují a sportují, to platí dvojnásob. V rámci rekonstrukce a díky nástavbě mohou manželé plně využít podkroví, kde nebylo dříve tolik místa.

Foto: Jan Handrejch, Právo

V horním patře je klidová zóna, v níž nechybí ložnice majitelů. Rozhodli se pro decentní kombinaci hnědé a bílé barvy.

Nyní je zde vytoužená prostorná šatna, do které se vejde i drobné sportovní vybavení. Hostitel si pochvaluje i dílnu na zahradě a sklep pod domem, kam lze uložit brambory, jablka a sezónní zeleninu.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Díky nástavbě se podařilo dokonale využít i podkroví, kde vznikla i praktická šatna.

Zázemí pro pohodu

V přízemí domu je technické zázemí, toaleta s koupelnou, velký obývací pokoj propojený s jídelnou a kuchyní, která je vyrobená na míru. Z obytného prostoru lze pohodlně vyjít na terasu vyrobenou z kompozitního bezúdržbového materiálu.

Foto: Jan Handrejch, Právo

V koupelně je dostatek místa na dvě umyvadla a rohovou vanu. Příjemné je denní světlo, které proniká do prostoru stropním světlíkem.

V horním patře je ložnice, dva pokoje, v jednom z nich má své království malá dcerka. A co mají manželé v plánu na nový rok? Přejí si krbová kamna a samonosný komín a také nový plot kolem pozemku.

Foto: Jan Handrejch, Právo

V horním patře je také dětský pokoj malé dcerky.

Slovo architekta
Odpovídá architekt Miroslav Gebas, www.gebasatelier.cz
Co se rekonstrukcí změnilo?
Původně obyčejný dům má po rekonstrukci jasný styl. Přehlédnout nelze nástavbu atypického tvaru, kterou lze obdivovat ze zadní části domu směrem od zahrady. Mladá rodina si atypický tvar chválí, protože díky němu je dům prosvětlený a podařilo se naplno využít podkroví. Mladí manželé se dočkali i vytoužené šatny.
Napište nám
Postavili jste dům nebo rekonstruovali byt a rádi byste se pochlubili? Napište nám do redakce na adresu: bydleni@novinky.cz.

Technické údaje

Tepelný zdroj: kondenzační plynový kotel, v přízemí podlahové vytápění, radiátory

Zdivo: porotherm, tepelná izolace o síle 12 cm, dřevěné trámy, plastová okna — trojskla

Velikost domu: základ 10 x 10 m, pozemek 600 m2 

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám