Neštěstím mnoha parcel v kopcovitých částech Jižní Koreje je podle architektů nesoulad mezi jejich orientací a sklonem. To bylo hlavním zádrhelem i v případě projektu, který nese název Leaning House čili Naklánějící se dům. Už jeho jméno prozrazuje, jak potíž vyřešili.

Někomu může stavba vzdáleně připomínat hvězdářský dalekohled hledící směrem k nebi.

Někomu může stavba vzdáleně připomínat hvězdářský dalekohled hledící směrem k nebi.

FOTO: Kyungsub Shin

Strany domu i střecha jsou pokryty falcovaným zinkovým plechem.

Strany domu i střecha jsou pokryty falcovaným zinkovým plechem.

FOTO: Kyungsub Shin

Na parcelu, jejíž přirozené směrování je na východní stranu, postavili dům, jehož jižní část pozvedli. Obydlí tím přijímá maximum denního světla z jižní strany, přičemž zůstává orientováno stejně jako pozemek.

Dům stojí v kopcovité krajině.

Dům stojí v kopcovité krajině.

FOTO: Kyungsub Shin

Nejhezčímu výhledu se manželé těší z oken své ložnice.

Nejhezčímu výhledu se manželé těší z oken své ložnice.

FOTO: Kyungsub Shin

Do domu se přichází přes dřevěnou terasu, jíž sám zastřešuje.

Do domu se přichází přes dřevěnou terasu, kterou sám zastřešuje.

FOTO: Kyungsub Shin

Vnitřní uspořádání domu s fasádou a střechou z falcovaného zinkového plechu, jenž je vzpírán proskleným přízemním boxem, není nijak komplikované. Vchází se do předsíňky, z níž se vstupuje do obýváku. Na něj navazuje prostorná společenská místnost s kuchyňským koutem.

Právě zde by podle architektů měli mít manželé možnost ještě čas od času přednášet. Zadní čistě bílá stěna pak může fungovat i jako promítací plátno.

Hlavní místností domu je spoelčenská místnost s kcuhyňským koutem sloužící zároveň i jako jídelna.

Hlavní částí domu je společenská místnost s kuchyňským koutem sloužící zároveň i jako jídelna.

FOTO: Kyungsub Shin

FOTO: Kyungsub Shin

Do dalších prostor v domě se vystupuje po úzkém schodišti při stěně.

Do dalších prostor v domě se vystupuje po úzkém schodišti při stěně.

FOTO: Kyungsub Shin

Po schodišti u stěny se vystupuje do mezaninu, který slouží jako čítárna. Odtud se pak už jen po pár schodech vystupuje do poslední, ryze soukromé místnosti v domě – do ložnice manželů.

K ní je přidružena úzká koupelna se sprchovým koutem a toaletou. Z ložnice se vystupuje na balkón, který vede přes celou šířku domu.

Mezanin nad schodištěm slouží jako čítárna.

Mezanin nad schodištěm slouží jako čítárna.

FOTO: Kyungsub Shin

Z čítárny vede pak ještě několik dalších schodů a následuje poslední místnost domu - ložnice.

Z čítárny vede ještě několik dalších schodů a následuje poslední místnost domu – ložnice.

FOTO: Kyungsub Shin

Nadzvednutím části domu nad okolní úroveň architekti vytvořili nový, napůl venkovní prostor před skleněným boxem, v němž je uložen obývací pokoj. Jeho velkými posuvnými dveřmi lze vycházet na příjemnou dřevěnou terasu, která je tělem domu přirozeně zastřešena a v horkých dnech zároveň i stíněna.

Ložnice je nejvýše umístěnou místností v domě.

Ložnice je nejvýše umístěnou místností v domě.

FOTO: Kyungsub Shin

Dřevo se v domě objevuje jak v interiéru, tak v exteriéru na čelní a zadní fasádě.

Dřevo se v domě objevuje jak v interiéru, tak v exteriéru na čelní a zadní fasádě.

FOTO: Kyungsub Shin

Dům, jenž svým majitelům nabízí užitnou plochu 127 m2, zabírá na pozemku o velikosti 482 m2 prostor 96 m2.

Plán přízemí

Plán přízemí

FOTO: Praud (3x)

Plán mezaninu a horního patra

Plán mezaninu a horního patra

Boční řez budovou

Boční řez budovou