Hlavní obsah

Hravé vánoční stolování zaujme malé i velké

Právo, Karolina Černá

Na Štědrý den se u svátečního stolu scházejí celé rodiny. Ať už společně usednou k velkému či malému stolu, důležité budou tři věci: sváteční atmosféra, krásno a soulad. Nebojme se pojmout vánoční stolování hravě. Uděláme radost dětem a vlastně i sobě.

Foto: Luxury Table (3x)

Při méně formálním stolování v úzkém rodinném kruhu si dovolíme hravější a osobnější dekorace. Čajová i jídelní souprava jsou z jedné kolekce. Podkladové talíře Villeroy & Boch za 1130 Kč.

Článek

Při rodinném svátečním stolování stačí dodržet pár základních pravidel etikety. Ke stolu usedáme ve svátečním oděvu. Starší osoby sedí v čele stolu, děti po levém boku rodičů.

Foto: Kika

Spousta dekorací a sladkostí dětem zpříjemní sváteční stolování.

Foto: Tchibo

Pečicí forma na hvězdičky, z nichž snadno vyrobíme stromky. Forma o velikosti 21 x 30,5 cm je na 24 hvězdiček. Odolá teplotám do +230 °C, dá se mýt v myčce. Cena 249 Kč.

Ubrus přesahuje přes okraj stolu 30 cm. Zakrývá nohy stolovníků, případně se dotýká plátěných ubrousků na jejich klínech. Používáme látkové ubrousky, papírové pouze se svátečním dekorem, a to jako podklad při vrstvení talířů, nebo k otření prstů.

Foto: Kika

Veselé vánoční zvonky na stůl ve tvaru zvířátek. Rozměry 6,5 x] 10 cm. Cena 49 Kč.

Foto: Kika

Adventní vláček z kolekce Začarovaný les. Ve vagónech může být schované překvapení pro děti nebo svíčky. Cena 799 Kč.

Foto: Obi

Červenobílý set pro vánoční dekoraci: aromalampa 85 Kč, zvonek 99 Kč, svícen 65 Kč.

Velké podkladové talíře leží na stole po celou dobu hodování, nejlépe s ubrouskem na povrchu, aby přikládané talíře necinkaly. Na velký talíř umístíme talíře pro jednotlivé chody, menší talířek či miska s předkrmem pro první chod je navrchu.

Foto: Luxury Table

Na velký talíř umístíme talíře pro jednotlivé chody, první je navrchu. Sklenice, maximálně 3 pro jednoho stolovníka, umístíme vpravo od talíře.

Foto: Luxury Table

Intimitu svátečního stolování vytvoří svíce a dekorace ladící s jídelní soupravou i s příborem. Talíře Villeroy & Boch od 980 Kč.

Foto: Bellarose.cz

Sváteční látkový ubrus z kolekce Green Gate. 100% bavlna, rozměr 145 x 250 cm za 1729 Kč.

Sklenice stavíme vpravo od talíře, nejblíže je aperitiv, dále sklenice na vodu. Na stůl nepokládáme více než tři sklenice pro jednoho stolovníka.

Foto: Kika

Ve jménu klasiky: I obyčejný stůl může během několika minut vypadat svátečně. Prostírání za 399 Kč.

Foto: Ikea

Papírové ubrousky, různé vzory zelená, červená. Cena 49 Kč/30 kusů.

Stůl ozdobíme různými aranžemi, třeba větvičkami ve váze, dbáme ale na to, aby hodovníkům nepřekážely ve výhledu na ostatní.

Foto: Tchibo

Adventní věnec by na stole neměl chybět. Svíčky jsou zdobené plstěnými přívěsky s číslicemi 1 až 4; probarvený vosk červené barvy. Cena za sadu 279 Kč.

Foto: Tchibo

Ozdoby vánočního stolu, které jsou k snědku, se stanou hitem. Silikonová forma umožňuje snadné vyjmutí všech dobrot. Každá forma je velká 15 x 25 cm, je odolná vůči teplotám do +230 °C a lze ji mýt v myčce. Cena 299 Kč.

Foto: Tchibo

V dózách je cukroví během večeře v bezpečí. Lze je vkládat jednu do druhé, takže je prázdné snadno uskladníme. Výška 16 cm a 20 cm. V nabídce jsou s motivy srdíček a ledových krystalků nebo s motivy srnek a stromků. Cena za sadu 299 Kč.

K osvětlení použijeme obyčejné svíčky, aromatické by narušovaly požitek z jídla.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám