Hlavní obsah

Když měříme čas

Právo, Gisela Růžičková

Z historie známe hodiny stínové a sluneční, ale i vodní, přesýpací, doutnákové, knotové, kahancové a olejové, také zvonkové a mechanické kolečkové hodiny, natahovací hodiny na péro či kyvadlové. Časomíra zkrátka patří k našemu lidskému údělu. Kolik hodin máte doma? A jsou kromě užitečnosti třeba i krásné?

Foto: archiv firem

Dřevěné hodiny Poplar wood (1169 Kč) jsou vyrobeny z dřevěné dýhy z topolu (Nordicday.cz). Hitem posledních let jsou skleněné hodiny Nextime 8156 Time Lines za 199 Kč (alza.cz) a analogové hodiny Nextime Stripey 2615ro za 699 Kč (alza.cz).

Článek

K dispozici máme hodiny plastové, kovové, dřevěné, skleněné, kyvadlové, digitální, stolní, rádiem řízené, ale i dětské, dokonce nalepovací či designové.

Jejich výhodou je univerzálnost použití, spolehlivé strojky, moderní tvary, příznivá cena i volba materiálů, velikostí a tvarů. Takové hodiny pak lehce dotvoří atmosféru každého interiéru.

Foto: Kika

Zajímavé nástěnné hodiny (269 Kč), materiál sklo 5 mm, rozměr 33 x 4 cm, oživí každý moderní interiér.

Bohatý výběr

Plastové hodiny se vyznačují odolností, příznivou cenou a hodí se hlavně do prostor se zvýšenou vlhkostí, třeba do kuchyně. Na jednu tužkovou baterii vydrží hodiny v systému quartz v chodu přibližně jeden rok.

Kovové hodiny jsou stále oblíbenější díky moderním trendům v bydlení. Kromě stříkaného plechu se používá broušený hliník i leštěná nerezová ocel a kvalitní bateriové strojky v systému quartz nebo sweep.

Foto: JVD

Dřevěné stolní hodiny z kolekce Á La Campagne (1590 Kč) jsou ideální ozdobou každého interiéru, melodie Westminster, velikost pouzdra: 242 x 305 mm.

Dřevěné hodiny jsou díky přírodnímu vzhledu, atraktivním tvarům a odstínům (tmavý ořech, světlejší mořený dub, světlý buk a oblíbená třešeň) žádaným doplňkem do moderních i rustikálních interiérů.

Skleněné hodiny různých tvarů, barev i povrchových úprav nabízejí mnoho možností. V interiéru se uplatní hodiny s mléčným matovaným sklem, nebo titanovým či grafitově zabarveným číselníkem.

Foto: JVD

Nástěnné hodiny (3290 Kč) ve stylu francouzské Provence mají klasický design quartzových kyvadlových hodin. Kombinují dřevo, kov i sklo a dokážou oživit stylový prostor.

Kyvadlové hodiny mají dlouhou tradici. Dnes je kyvadlo hlavně estetickou ozdobou. Kromě několika mechanických modelů je většina řízena přesnými bateriovými strojky.

Digitální hodiny jsou určeny milovníkům moderních technologií, kteří kromě zajímavého vzhledu ocení množství nabízených funkcí a informací, tichý chod a přesný čas.

Foto: JVD

Nástěnné hodiny (3290 Kč) ve stylu francouzské Provence mají klasický design quartzových kyvadlových hodin. Kombinují dřevo, kov i sklo a dokážou oživit stylový prostor.

Stolní hodiny s nadčasovým designem, u nichž nelze na první pohled určit stáří, jsou vkusným doplňkem klasického interiéru. Použitím různých odstínů dřeva, silné vrstvy laku a zlacených prvků vypadají luxusně.

Rádiem řízené hodiny se automaticky seřizují signálem DCF 77 na správný čas i datum bez nutnosti dalšího řízení, včetně nastavení na letní či zimní čas. Jen vyžadují dobré umístění.

Foto: JVD

Nástěnné hodiny (790 Kč) netradičního tvaru.

Designové hodiny kombinují klasické nástěnné hodiny a vkusné dekorativní motivy. Každý motiv zaujme na první pohled a díky propracovanému designu umožní bez problémů číst čas.

Foto: Kika

Regál Audrey s hodinami (5990 Kč) ve vzhledu Old-Fashioned, barva bílá,dřevo jedle masiv/MDF,1 zásuvka, 5 polic a hodiny (š/v/h: 56x192x22 cm).

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám