Hlavní obsah

Architektura světových muzeí v podobě, která je doslova k nakousnutí

Novinky, nes

Upéct a zkompletovat perníkovou chaloupku přijde někomu jako běžná předvánoční rutina, méně zkušeným kuchařkám pak jako vrchol jejich umění. Právě na slově umění se letos rozhodli stavět fotograf Henry Hargreaves s kuchařkou a stylistkou Caitlin Levinovou a vytvořili sérii fotografií svých „perníkových chaloupek“, které vytvořili jako miniaturní modely známých světových muzeí a galerií. Jejich výtvory jsou doslova k nakousnutí.

Foto: Profimedia.cz

Kuchařka a stylistka Caitlin Levinová (vlevo) a fotograf Henry Hargreaves společně s jedním ze svých sladkých modelů – Muzeem Aan de Stroom v Antverpách.

Článek

Novozélanďan s Američankou se při výrobě striktně drželi sladkostí jako stavebního materiálu. Kusy kamene nahradili pečlivě vyřezanými útvary z napečených perníkových plátů, obklady s pravidelným čtvercovým vzorem snadno imitují tabulky čokolády.

Tmavá kulatá okna elegantně vytvořili z lékořicových šneků. Nazmar nepřišly ani tyčinky od lízátek, které využili na povrchu jedné ze staveb, kde fungují jako sloupky. Pro kuličkový povrch se přímo nabízely kulaté bonbóny a jako barevné dlaždičky posloužily polštářkové žvýkačky.

Foto: Profimedia.cz

Guggenheimovo muzeum v New Yorku

Foto: Profimedia.cz

.... Ostří a kalich klid její tam hlídá. Kol díla mistrů, co čest vzdali jí, pod nebem hvězdným spánkem věčným spí.... Kdo by nepoznával skleněné pyramidy před pařížským Louvrem, na něž se odkazuje jedna z indicií ve známém díle Šifra mistra Leonarda.

Umělci si k napodobení vybrali budovy muzeí z celého světa. Z USA se ke ztvárnění přímo nabízelo Muzeum Solomona R. Guggenheima v New Yorku, jež navrhl věhlasný americký architekt Frank Lloyd Wright.

Jeho charakteristický bílý povrch tvoří u modelu poleva na perníkovém podkladu. Milovníci francouzského Louvru jistě okamžitě rozeznají tolik diskutované skleněné pyramidy před pařížskou galerií, které jsou ulity ze stejného materiálu jako cucací bonbóny.

Foto: Profimedia.cz

Perník a želé doplňují tyčinky z lízátek, co by sloupky na budově římského muzea Maxxi, kterou navrhla Zaha Hadid.

Foto: Profimedia.cz

Perníková verze londýnského muzea Tate Modern

Dalšími stavbami původem ze Starého světa jsou miniatura Muzea Aan de Stroom (MAS) v Antverpách, Národní muzeum umění 21. století Maxxi v Římě, jež navrhla známá britská architektka a malířka iráckého původu Zaha Hadid, a nakonec budova muzea Tate Modern v Londýně.

Foto: Profimedia.cz

Muzeum Karuizawa v japonském Naganu - čokoládová verze

Foto: Profimedia.cz

Mexické muzeum Soumaya může samo o sobě v lidech vzbuzovat dojem, že je spíše obří cukrovinkou, než architektonickým dílem. Ve sladkém zmenšeném provedení se pak tyto domněnky jen naplnily.

Ten, kdo neodolá kousku dobré čokolády, měl by soustředit svou pozornost na zmenšeninu muzea Karuizawa z japonského Nagana. Jeho stěny jsou tvořeny tabulkami právě této pochutiny.

Posledním dílem je pak Muzeum Soumaya z Mexico City, jehož stěny z perníku pokrývají desítky kulatých bonbónů, zatímco schody před ním jsou vyrobeny z proužků kyselého želé.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám