Hlavní obsah

Majestátní vila Emilie Kolínové stojí na městských hradbách

Novinky, Text: Eva Erbanová, editace: tnk

V Jindřichově Hradci je k vidění rodinná vila paní Emilie Kolínové, manželky někdejšího primáře místní nemocnice. Ta si pro svůj dům vybrala pozemek na městských hradbách. Vila tak dostala majestátní vzhled.

Foto: autorský tým Slavné vily Jihočeského kraje

Vila s adresou: Na Hradbách 36, Jindřichův Hradec

Článek

Stavba vznikla na začátku třicátých let 20. století. Do té doby stál na pozemku u západního okraje Husových sadů starší dům. Projekt vily si paní Kolínová objednala u Antonína Mečíře, který byl v té době považován za nejvýznamnějšího architekta ve městě.

Mečíř vilu navrhl jako dominantní objekt, ke kterému po stranách připojil nižší přístavky. Symetrické uspořádání i motiv vstupní sloupové haly dodávají stavbě klasicizující nádech, byť je jasné, že v základních rysech se Mečířův návrh chtěl přiblížit k čistému stylu purismu a funkcionalismu.

Foto: autorský tým Slavné vily Jihočeského kraje

Stavba je prosvětlena velkými okny.

Uvnitř dům plnil dvě funkce. Sloužil hlavně pro rodinné bydlení, ale poskytoval i prostor pro menší lékařskou praxi primáře Kolína.

Přesnou informaci o původním uspořádání interiéru vily není dnes možné získat, protože ve stavebním archívu města se nezachovala její plánová dokumentace. Známe jen popis stavebního záměru s názvem „O stavební komisi obecního představenstva města Jindřichova Hradce“.

Foto: autorský tým Slavné vily Jihočeského kraje

Vstup do vily krášlí výrazné osvětlení.

Podle zmíněného dokumentu měly být v suterénu umístěny ordinační místnosti, kuchyň a byty pro služebné. Do přízemí, ze kterého se vycházelo na terasu a dva balkóny, chtěl architekt umístit halu, předsíň s příslušenstvím, do patra pokoj pro komornou a velkou předsíň s galerií.

Po únorovém převratu stát vilu majitelům zabavil, až do 90. let 20. století sloužila jako jesle. S úpravou pro provoz jeslí nastaly změny v jejím interiéru. V současné době vila patří opět potomkům rodiny Kolínových, kteří se pustili do její rekonstrukce.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám