Na radu architektů z brněnského ateliéru Europrojekta si majitelé vybrali místo v nejvyšší části nově zastavovaného svahu. Z východu je částečně zastíněn malým listnatým hájkem, dotvářejícím intimitu parcely, a má zcela jistě nejkrásnější výhled ze všech domů, které zde v budoucnu vyrostou.

Na architekty pak čekal nelehký úkol: jak se vyrovnat s architektonickým odkazem, který tu zanechaly předchozí generace, přinést nové myšlenky a zároveň se s pokorou a citem zapojit do hezkého přírodního prostředí?

Přízemní dům z východní strany ohraničuje rozlehlý, mírně svažitý pozemek s volným výhledem na panoráma Zlína a okolí. Na západní straně dům zakončuje výrazná moniéra, která kryje velkou terasu.

Přízemní dům z východní strany ohraničuje rozlehlý, mírně svažitý pozemek s volným výhledem na panorama Zlína a okolí. Na západní straně dům zakončuje výrazná moniéra, která kryje velkou terasu.

FOTO: www.mujdum.cz

„Ctíme zásady funkcionalistické školy, na kterou se snažíme navazovat,“ říká autor návrhu stavby, architekt Martin Kareš.

„Čistota tvarů, vztah k místu, střízlivý design, přehledná dispozice, přímé komunikační a pohledové linie považujeme za základní výchozí principy, na nich jsme se s našimi klienty také od počátku shodli.“

Severozápadní nároží domu se vznáší nad svahem, podepřeno pouze subtilním sloupem, a kryje garážové stání pro 2 auta. Vjezd majitelé ponechali otevřený, oplocená je pouze část zahrady před hlavním vstupem do domu.

Severozápadní nároží domu se vznáší nad svahem, podepřeno pouze subtilním sloupem, a kryje garážové stání pro 2 auta. Vjezd majitelé ponechali otevřený, oplocená je pouze část zahrady před hlavním vstupem do domu.

FOTO: www.mujdum.cz

Spojením dvou pozemků vznikla parcela o ploše přes 1500 m2, dostatečně velká pro pohodlný dům, který bude sloužit rodině se dvěma dospělými dětmi a poskytne veškerý komfort všem členům rodiny i návštěvám.

Přízemní stavba je situována v nejvyšší části svahu, její obytná „tvář“ se obrací k velké rekreační travnaté ploše.

Horizontální linie plochých střech kopíruje reliéf terénu – část u lesa, kterou obývají děti, je výše než ústřední společná obývací část a zóna rodičů. Jednoduchý tvar domu se pojí s hladkou kompaktní fasádou a jednoduchou kompozicí prosklených ploch.

Horizontální linie plochých střech kopíruje reliéf terénu – část u lesa, kterou obývají děti, je výše než ústřední společná obývací část a zóna rodičů. Jednoduchý tvar domu se pojí s hladkou kompaktní fasádou a jednoduchou kompozicí prosklených ploch.

FOTO: www.mujdum.cz

Dispozice rozložená do široce rozevřeného písmene V uzavírá severovýchodní roh pozemku a kopíruje jeho tvar.

Vstup je umístěn na nároží, na zádveří přímo navazuje vstupní hala pro příjem hostů a společný obývací prostor.

FOTO: www.mujdum.cz

Díky proskleným posuvným stěnám se každému, kdo přichází, otevírá přímý průhled napříč střední částí domu přes terasu, zahradu a sousední zástavbu až na město, zakončený v dáli linií širokého obzoru.

Vstupní halu a společnou obývací část dělí a zároveň spojuje stěna z čirého bezpečnostního skla, která umožňuje průhled přes jídelnu až na zahradu. Komunikační prostory v domě mají příjemné denní světlo.

Vstupní halu a společnou obývací část dělí a zároveň spojuje stěna z čirého bezpečnostního skla, která umožňuje průhled přes jídelnu až na zahradu. Komunikační prostory v domě mají příjemné denní světlo.

FOTO: www.mujdum.cz

V pravé polovině domu, která zčásti vyčnívá nad svahem, se nachází zázemí (šatna, prádelna), pokoj pro hosty a ložnice rodičů s vlastním příslušenstvím a velkou rohovou krytou terasou. Tato zóna je zčásti podsklepená a zčásti vykonzolována nad svahem.

Na míru vyrobená kuchyňská linka z lakovaných MDF desek v odstínu cappuccino krásně vynikne díky kontrastu s výraznou dřevěnou podlahou.

Na míru vyrobená kuchyňská linka z lakovaných MDF desek v odstínu cappuccino krásně vynikne díky kontrastu s výraznou dřevěnou podlahou.

FOTO: www.mujdum.cz

Architektonický záměr odlehčit velkou hmotu stavby a oprostit ji od podloží se pojí s praktickým využitím – volný prostor pod přečnívajícím severozápadním nárožím stavby slouží jako kryté garážové stání. Odtud vede přístup přes suterén domu po schodišti do šatny v přízemí.

Celý interiér domu spojuje krásná třívrstvá podlaha z tropického dřeva merbau a střízlivé vybavení v bílé a šedé barvě. Elegantním doplňkem domu funkcionalistického střihu jsou svítidla Lucis.

Celý interiér domu spojuje krásná třívrstvá podlaha z tropického dřeva merbau a střízlivé vybavení v bílé a šedé barvě. Elegantním doplňkem domu funkcionalistického střihu jsou svítidla Lucis.

FOTO: www.mujdum.cz

Levé „křídlo“, které směřuje po svahu k listnatému hájku, užívají dospělé děti. Mají k dispozici vlastní koupelnu, šatnu a další úložné prostory ve vestavěných skříních. Ve snaze o maximální propojení se zahradou úroveň podlah sleduje úroveň terénu, a proto leží tato část domu o tři stupně výše nad obývacím pokojem.

Nábytek do obývacího pokoje byl vyroben na míru podle návrhu architektů. Jedinou ozdobou střídmých geometrických tvarů je působivá struktura africké dýhy makasar.

Nábytek do obývacího pokoje byl vyroben na míru podle návrhu architektů. Jedinou ozdobou střídmých geometrických tvarů je působivá struktura africké dýhy makasar.

FOTO: www.mujdum.cz

Kvalitu bydlení spoluvytváří, ruku v ruce s funkční dispozicí, také vybavení interiéru. Z velké části bylo vyrobeno na míru podle návrhu architektů, v duchu tradice funkcionalistické vily, v jednotném designu.

Základní barevná a materiálová škála se skládá z tmavě hnědého dřeva (dekorativní tropická dýha makasar, wengé, třívrstvá dřevěná podlaha merbau), bílé omítky, světle lakovaných MDF desek.

Pokoje dospělých dětí se barevně liší, dcera ladila svůj interiér do odstínů bílé a fialové.

Pokoje dospělých dětí se barevně liší, dcera ladila svůj interiér do odstínů bílé a fialové.

FOTO: www.mujdum.cz

Podobné odstíny mají i keramické obklady v koupelně. Koncept interiéru je založen na třech barevných tónech, které se navzájem prolínají a doplňují, od nábytku až po obklady. Úložné prostory zůstávají skryty v šatnách a vestavěných skříních, v interiéru vidíme jen kuchyňskou linku, jídelnu, sezení a další nezbytný nábytek.

Tlumené barvy a střídmé vybavení nahrávají dominantnímu výhledu ven do krajiny. Rovněž exteriér domu se obešel bez kontrastů, jednoduchá horizontální linie stavby, hladké šedé a bílé fasády a stříbrné rámy hliníkových oken spoluvytvářejí harmonický dojem.

Koupelna s italským velkoformátovým obkladem a dlažbou ve smetanovém odstínu.

Koupelna s italským velkoformátovým obkladem a dlažbou ve smetanovém odstínu

FOTO: www.mujdum.cz

Prosvětlená terasa

Nárožní terasu s krásným výhledem může rodina díky výrazné železobetonové moniéře užívat po velkou část roku, je tu dost místa pro relaxaci i pro rodinné stolování. Aby v interiéru nechybělo denní světlo a slunce, je část moniéry zasklena třívrstvým bezpečnostním sklem.

Názor majitelů

Dům splnil naše požadavky na moderní, klidné a účelné bydlení. Architektům se podařilo zasadit moderní stavbu do krásné přírody a vytvořit tak pěkné životní prostředí.

Obytný prostor v domě a jeho propojení se zahradou je pro nás po příchodu ze zaměstnání návratem do oázy klidu a pohody, neustále si tu připadáme jako na dovolené.

Slovo autorů

Rodinná vila byla postavena s odkazem na funkcionalistické tradice, a to včetně vnitřního prostorového řešení dispozic. Snažili jsme se oddělit část majitelů a část dětí tak, aby se obě generace svým životem navzájem nerušily, ale žily pod jednou střechou v blízkém vztahu.

V ložnici rodičů převládají uklidňující světlé barvy – bělený dub, nábytek v odstínu cappuccino, doplňuje je několik prvků s tmavou dýhou.

V ložnici rodičů převládají uklidňující světlé barvy – bělený dub, nábytek v odstínu cappuccino, doplňuje je několik prvků s tmavou dýhou.

FOTO: www.mujdum.cz

Tvar vily tvoří jednoduchý průnik kubických hmot, a to s ohledem na principy nízkoenergetických staveb a využití pasivních solárních zisků energie. Za touto zdánlivou jednoduchostí stojí pečlivě promyšlený koncept reagující na světové strany a svažitost pozemku.

Kladli jsme důraz na otevřený společenský prostor rodiny, který reaguje a volně se prolíná s okolní obytnou zahradou. Prostory vnější a vnitřní do sebe nenásilně vstupují a navzájem se ovlivňují v každou denní či roční dobu.

Autoři
Autoři: Ing. arch. Robert Rais, Ph.D. (1977), Ing. arch. Martin Kareš, Ph.D. (1977)

Robert Rais a Martin Kareš jsou absolventi Fakulty architektury VUT v Brně, dříve členové ateliéru Prof. arch. Ivana Rullera, žijící legendy funkcionalismu, oceněné státním vyznamenáním. V r. 2003 založili vlastní architektonický ateliér Europrojekta, zabývají se navrhováním nejrůznějších typů občanských a bytových staveb, urbanistickou i vzdělávací činností.

Realizovali více než stovku rodinných domů, čímž se řadí k nejúspěšnějším ateliérům v České republice. Získali řadu renomovaných ocenění za architekturu, např. Cenu Bohuslava Fuchse, Zvláštní cenu Státního fondu rozvoje bydlení, v r. 2011 obdrželi cenu Fasáda roku a další.

Napište nám
Postavili jste dům nebo rekonstruovali byt a rádi byste se pochlubili?
Napište nám do redakce na adresu: bydleni@novinky.cz.

Zdroj: www.dumabyt.cz