Hlavní obsah

Inteligentní domácnost lze nově ovládat i pomocí televize

Novinky, nes

Ovládání tzv. inteligentních domů bývají obvykle implementovaná buď do vlastních dotykových panelů, nebo například do tabletů či chytrých telefonů. Osvěžující novinkou na trhu je společný projekt českého výrobce inteligentních elektroinstalací Elko EP a společnosti Samsung, jímž je aplikace iNels Home Control umožňující velice přehlednou kontrolu nad domem pomocí televize.

Foto: Elko EP (2x)

Na rozdíl od tabletů a dotykových panelů nabízí televizní obrazovka dostatek prostoru pro přehledné zobrazení všech funkcí systému.

Článek

Největší předností implementovaného ovládání domu do televize je mnohem větší přehlednost daná samozřejmě velikostí obrazovky.

Přes televizi je díky aplikaci možné naprogramovat časové spínání světel, zapínání spotřebičů, zavírání a otevírání garážových vrat či příjezdové brány, závor nebo roztahování a stahování krytu bazénu. Stejně tak lze ovládat i markýzy, žaluzie nebo kamerový systém, přičemž lze kombinovat i více úkonů najednou.

S inteligentními televizory se dnes lze snadno připojit na internet, prohlížet si například sociální sítě, nebo stahovat filmy. Bylo tedy jen otázkou času, než některá z firem vyvine aplikaci pro ovládání vlastního bytu přes televizi.

Foto: Elko EP

Pomocí televize s jednoduchou aplikací je možné ovládat domácí osvětlení, stahovat žaluzie, vytápění atd.

Aplikace je dostupná pro televizory Samsung Smart TV 2012 a novější s bezdrátovou elektroinstalací iNELS. Centrem elektroinstalace je „chytrá krabička” eLAN-RF, která umožňuje ovládání i přes chytrý telefon nebo tablet.

Napište nám

Postavili jste nový dům, rekonstruovali byt anebo máte hezky zařízenou zahradu a rádi byste se ostatním čtenářům pochlubili a inspirovali je?

Napište nám do redakce na adresu bydleni@novinky.cz, připojte pár průvodních vět a několik snímků vašeho díla.

Základní vybavení lze pořídit do 5000 Kč. Majitel jej přitom v budoucnu může rozšiřovat o další prvky, které pak snadno a jednoduše doinstaluje.

Reklama

Související témata:

Související články

Tipy na praktické dárky pro šikovné hospodyně

Podle nedávných průzkumů mají prý ženy obvykle lepší představu o tom, co by chtěly najít pod stromečkem, než muži. Na druhé straně lidová moudrost praví, že...

Jak zazimovat zahradní jezírko s rybami

Zahradní jezírko s rybami je živým organismem. A jako takové, bez velké nadsázky, se brzy začne ukládat k zimnímu spánku. Jaké práce nás při jeho zazimování...

Výběr článků

Načítám