Hlavní obsah

V Londýně roztál dvoupodlažní dům

Novinky, nes

Dům, který se rozpustil, a zbyla z něj jen střecha, měli možnost vidět návštěvníci letošního ročníku londýnského festivalu umění Merge, který se pravidelně koná ve čtvrti Bankside. Autorem tradičně vyhlížející cihlové stavby je čtenářům Novinek již dobře známý designér a umělec Londýňan Alex Chinneck.

Foto: Alex Chinneck

Po dobu jednoho měsíce se dům v londýnské čtvrti Bankside rozpouštěl, až z něj na zemi zůstala jen střecha a zatuhlé kaluže vosku.

Článek

Jak je u autora již zvykem, jeho dílo mělo jen matně uchopitelný název A pound of flesh for 50p, což lze přeložit jako Libra masa za 50 pencí.

Foto: Robyn Ross

Dům byl postaven z osmi tisícovek voskových cihel.

Samotný dům, který se na počátku festivalu na vlas podobal spoustě anglických cihlových budov, v průběhu akce pozvolna tál, a tím jako by zajížděl do země, až na konci zůstala na chodníku jen střecha a kolem ztuhlé kaluže vosku.

Právě z tohoto materiálu bylo totiž vyrobeno všech 8000 cihel, z nichž byl objekt postaven. Aby stavba držela pohromadě a vypadala co nejrealističtěji, nechal autor voskové cihly uložit na lůžka z terakotového písku.

Foto: Chris Tubbs

Příprava projektu zabrala rok. Bylo třeba vymyslet takové složení materiálů, aby byl objekt v prvních dnech k nerozeznání od typických londýnských cihlových domů.

Dům se nakonec rozpouštěl celý měsíc. Aby byl proces rovnoměrný a objekt se nezřítil na jedné straně příliš neřízeně, nechal autor nakonec dům rozpouštět ručně. Posloužil k tomu elektrický ohřívač používaný například k urychlení vytvrzení lepidel.

Foto: Alex Chinneck

Hloubavější návštěvníky tající dům přivedl i k myšlenkám na pomíjivost veškerého lidského tvoření.

Foto: Alex Chinneck

Tající dům byl kromě jiného připomínkou staré svíčkárny, která byla ve čtvrti založena před několika staletími.

Projekt, na němž mladý Angličan pracoval přes rok společně s chemiky, výrobci vosku a inženýry, byl především oslavou a připomínkou staré svíčkárny, kterou na daném místě založili před několika staletími. Kolemjdoucí tak do víkendu měli možnost vidět typ architektury, která se den po dni proměňuje.

Foto: Profimedia.cz

A takový to byl na počátku hezký cihlový domek.

Napište nám

Postavili jste nový dům, rekonstruovali byt anebo máte hezky zařízenou zahradu a rádi byste se ostatním čtenářům pochlubili a inspirovali je?

Napište nám do redakce na adresu bydleni@novinky.cz, připojte pár průvodních vět a několik snímků vašeho díla.

Reklama

Související témata:

Související články

Mladá učitelka má byt v barvách makronek

Když si mladá učitelka z tchaj-wanského města Kaohsiung chtěla zařídit byt, oslovila designéry z místního ateliéru House Design Studio. Navrhli jí interiér ve...

Výběr článků

Načítám