Hlavní obsah

Flexibilní domov, který se umí přizpůsobit

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Lokalita Prahy 6 přirostla Miroslavovi a Erice k srdci, proto byli rádi, že se jim podařilo najít vhodné rodinné bydlení nedaleko místa, kde dosud žili v pronájmu. Nový domov získali v době, kdy bylo ještě možné ledacos při jeho realizaci ovlivnit.

Foto: www.modernibyt.cz

Srdcem bytu je multifunkční a multimediální centrum, které podle potřeby slouží také jako pracovna. Rozkládací sedací soupravu doplňuje stolek eRt elliptical table Ch. a R. Eamesových.

Článek

Včasný zásah vašeho architekta do realizace projektu navrženého developerem se určitě vyplatil. Měli jste jistě víc možností byt přizpůsobit individuálním potřebám.

Miroslav: To jistě. Vše jsme začali řešit ještě ve fázi před územním rozhodnutím. Bylo to o to snazší, že dnes už bývalá manželka Erika je architektka.

Foto: www.modernibyt.cz

Prostor chodby v zádveří je opatřen zapuštěnou čisticí zónou a vybaven nástěnnými skříňkami, které slouží jako botník. Primárně jsou ale určeny pro využití v kuchyni.

Erika: Možnost vyjednávat s developerem, zasáhnout do konstrukcí a dispozice bytu považuji za zcela zásadní. Pokud k zásahu dojde později, je méně možností situaci ovlivnit a zpravidla to stojí mnohem víc času i peněz. V tomto projektu se to povedlo. Ovlivnili jsme vše, co bylo v dané situaci pro rodinu stěžejní.

Vaše rodinná situace se změnila a tím zřejmě i využití bytu.

Miroslav: S Erikou jsme velmi dobří přátelé. Interiér bytu se utvářel postupně, pracovala na něm průběžně několik roků až doposud. Dnes zde žiju převážně sám nebo se synem, kterého máme ve střídavé péči.

S mou přítelkyní, která má dceru, ale zvažujeme společné bydlení. Interiér lze do jisté míry přizpůsobit. Developerem byl tento prostor 86 m2 koncipován jako čtyřpokojový byt.

Foto: www.modernibyt.cz

Kuchyň je z dýhované a laminované MDF desky na míru danému prostoru podle návrhu Eriky. Varná deska je prakticky zapuštěná do pracovní desky. Jejím překrytím tak lze operativně získat další pracovní plochu.

Erika: Oceňuji zde pěkný výhled a příjemný bezprostřední kontakt s okolní zelení. To bylo prioritou stejně jako dosažení otevřeného vzdušného prostoru. Proto jsme odstranili příčku mezi dvěma místnostmi a obývací prostor tak ještě zvětšili. Pokud ale nastane potřeba celek přepažit, není problém vytvořit zde posuvnou stěnu.

Prostor může sloužit jako samostatný dětský pokoj, ložnice nebo pokoj pro hosty. Protože Miroslav často pracuje i doma, vytvořili jsme tu takové multifunkční centrum, které se stalo srdcem domova.

Miroslav: Na vzdušnosti prostoru přidávají i vyšší stropy (2,9 m). Prostor je smysluplněji využitý také proto, že zde nejsou žádné zbytečné komunikační plochy. Dveře a okna od podlahy ke stropu také hrají velkou roli ve vnímání výšky stropu a pomáhají k příjemnému zvýraznění proporcí interiéru.

S jakou představou stylu jste utvářeli nový domov?

Miroslav: Nejsme zastánci žádného antik stylu a velké zdobnosti, oběma je nám blízký funkcionalismus a jednoduché linie. Důvěřoval jsem Erice, omezeni jsme byli jen poměrně nízkým rozpočtem.

Foto: www.modernibyt.cz

Pracovní ostrůvek je využívaný oboustranně. Z kuchyně poskytuje běžné úložné prostory a ze strany do obývacího pokoje slouží jako bar. Jídelní stůl ve shodném designu je doplněn plastovými židlemi DSR.

Erika: I pro nás jsem na bytě pracovala jako ve vztahu klient a architekt. Společně jsme si zformulovali zadání a pak už to bylo na mně. Musela jsem znát přesnou představu, jak má vše fungovat. S omezenými prostředky bylo třeba práce rozfázovat s ohledem na priority v daných úsecích. Nechtěli jsme jít do žádných designových extrémů.

Rozhodli jsme se pro jádro interiéru z americké třešně a teplé barevné odstíny, které se dobře propojily s exteriérem domu. Základ vyznívá neutrálně, aby ho bylo možné individuálně dotvářet.

Měl jste nějaká osobní přání?

Miroslav: Přál jsem si kompletní ozvučení interiéru, kvalitně a skrytě rozvést kabely v celém bytě a nelituji toho.

Foto: www.modernibyt.cz

Kůží čalouněné lůžko Las Vegas je podsvětlené a rámují ho dvě ze stropu zavěšené lampičky.

Ta červená plastika krásně oživila celý prostor. Oslovuje vás moderní umění?

Miroslav: Plastiku jsem si pořídil sám až později a mám k ní zcela specifický vztah. Je to takový technický produkt i umění v jednom. Plastika je kinetická, vychyluje se do stran. Jmenuje se Tančící věž. Investoval jsem do vtipného doplňku.

Interiér se vám podařilo skvěle dotvořit designovými předměty, jako jsou ikonické židle manželů Eamesových nebo jejich atraktivní konferenční stolek...

Miroslav: Komunita architektů – prostředí, kde se často pohybuji, mě samozřejmě v dobrém slova smyslu ovlivňuje. Židle vybírala Erika, ale stolek jsem si později pořídil sám.

Foto: www.modernibyt.cz

Komfort koupelny zvyšují vyhřívaná podlaha z litého teraca, naklápěcí zrcadla, která překrývají úložné prostory mělkých skříněk, i dvě keramická umyvadla.

Podoba vašeho interiéru se rodila pozvolna. Jaké úpravy ho ještě čekají?

Miroslav: Jistými zásahy ho bude zřejmě třeba přizpůsobit pro soužití čtyř osob s ohledem na dvě starší děti. Během léta plánujeme předělat dětský pokoj. Je příjemné, že k bytu náleží ještě sklep a parkovací stání a jsem velmi rád, že stávající interiér umožňuje flexibilní proměnu.

Nemusíme tak opouštět lokalitu a hledat jiné bydlení. Mám to tady moc rád, pracuji zde i odpočívám a díky prosklení se tu cítím nějak víc součástí přírody.

Slovo architektky: Ing. Arch. Erika Vašutová
Pokud potřebujete nepříliš velký prostor rozčlenit pro různé využití a odpovídajícím způsobem ho vybavit, je třeba se také zamyslet nad tím, kdo danou plochu a také kdy a jak využívá. Pokud by byl tento obývací pokoj jen relaxačním prostorem, byl by většinu dne nevyužívaný. Protože je ale vybaven také jako pracovna, slouží majiteli i v průběhu dne.

Napište nám

Postavili jste nový dům, rekonstruovali byt anebo máte hezky zařízenou zahradu a rádi byste se ostatním čtenářům pochlubili a inspirovali je?

Napište nám do redakce na adresu bydleni@novinky.cz, připojte pár průvodních vět a několik snímků vašeho díla.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám