Hlavní obsah

Živý dům se sklářskými detaily od Bořka Šípka zpestřuje architekturu Liberce

Novinky, tnk

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Výtvarník a designér Bořek Šípek se opět rozhodl zabrousit do světa architektury. Po luxusním paláci Ehrlich v Plzni, který byl dokončen v loňském roce, se pustil do detailů nové čtyřpodlažní budovy v Liberci. Ta díky němu získává na zajímavosti a originalitě.

Foto: archiv, Databox Živý Dům (4x)

Stavbu s názvem Databox Živý dům má ozvláštnit umělec Bořek Šípek.

Článek

Stavba Databox Živý dům má rozlohu velkorysých 1800 m² a stojí v Hrazené ulici v Liberci. Budova poskytne prostor pro kanceláře, obchody a v budoucnu i pro bytové jednotky různých dispozic.

Dá se očekávat, že cena nemovitosti díky účasti designéra stoupne a byty budou o něco dražší, než je v lokalitě běžné.

Foto: archiv, Databox Živý Dům

Stavbu mají ozvláštnit i skleněné prvky připomínající ruhé krápníky.

Jde vlastně o pět obytných domů spojených do jednoho s prvky ze sklářské dílny. Ty navrhl Šípek speciálně pro tuto stavbu. Součástí architektonické obnovy zanedbané stavby se stala i blízká platanová alej určená k odpočinku a přilehlá městská komunikace.

„Naší snahou bylo vytvořit příjemné místo pro lidi, které bude vhodné pro práci, bydlení, zábavu i volný čas a myslím, že se nám to ve spolupráci s panem Šípkem povedlo,“ uvedl Daniel Peterka, investor stavby a majitel internetového portálu Živéfirmy.cz, který bude v části budovy sídlit.

Foto: archiv, Databox Živý Dům

Stará budova už byla v hodně dezolátním stavu.

Návrh proměny staveb počítá s možností přestavby otevřených prostorů na menší kanceláře nebo bytové jednotky různých dispozic. "Firmy si obvykle nechávají postavit pravoúhlé administrativní budovy nebo kolosální byznys centra, pro Živéfirmy.cz jsme však navrhli v podstatě celou ulici,“ sdělil architekt Bořek Šípek.

„Významných architektonických projektů se v Liberci realizovalo v posledních letech opravdu velmi málo. A když se naskytla možnost podpořit projekt výstavby variabilního domu podle návrhu pana Šípka, ani na chvíli jsme nezaváhali. Líbilo se nám, že se nejedná o skleněnou krychli, která by mohla stát kdekoliv, také proto jsme se rozhodli budovu pojmenovat Databox Živý dům,“ říká Peterka.

Jednotlivé stavby má sjednotit fasáda. Ta vytváří iluzi pěti navzájem nezávislých bytových domů, jednotlivá patra interiéru jsou však vzájemně zcela provázaná a tvoří otevřenou variabilní plochu.

Foto: archiv, Databox Živý Dům

Interiér stavby zatím připomíná klasické kancelářské prostory.

Cílem je, aby budovy působily dynamickým a originálním dojmem. Toho je možné dosáhnout i díky dekoracím, kterých je v současné architektuře užíváno hodně málo.

Na návrhu multifunkční budovy spolupracovali také významní architekti Ondřej Kukral a Pavel Rek. Slavnostní otevření budovy se uskuteční 12. prosince 2014 od 16:00 a bude spojené s vernisáží výstavy díla Bořka Šípka.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám