Hlavní obsah

Vilu Floriana Hernycha krášlí secesní kovové lampy i mříže

Novinky, Text: Zdeněk Lukeš, editace: tnk

Majitel úspěšné textilní továrny Florian Hernych si nechal postavit majestátní rozlehlou vilu s věží, která patří k dominantám Ústí nad Orlicí. V interiéru se zachovalo hodně původních prvků v secesním stylu.

Foto: autorský tým Slavné vily Pardubického kraje (Štěpán Bartoš)

Vila s adresou: Ústí nad Orlicí, 17. listopadu čp. 72

Článek

Dům se zahradou je umístěný v prestižní lokalitě v centru města na několika parcelách, které majitel postupně získal. Projekt vily byl zadán významnému pražskému staviteli Matěji Blechovi, který právě v té době realizoval v centru metropole řadu významných palácových staveb.

Blecha sám už v té době neprojektoval hlavní strany svých staveb, ty navrhoval jeho hlavní architekt Emil Králíček a externě významný Ohmannův žák z pražské Uměleckoprůmyslové školy Jiří (Georg) Justich, který působil také ve Vídni.

Foto: autorský tým Slavné vily Pardubického kraje (Štěpán Bartoš)

Vstup do vily je hodně reprezentativní.

Určit autorství je ale v případě Hernychovy vily obtížné (plány podepsal, jak bylo tehdy obvyklé, jen odpovědný stavitel – tím byl Blecha). Podoba hlavní strany vily je ale blízká Králíčkovu charakteristickému rukopisu.

Foto: autorský tým Slavné vily Pardubického kraje (Štěpán Bartoš)

Díky výraznému prosklení je společenský prostor maximálně prosvětlen.

Některé motivy, jako je vysoká jehlancovitá střecha, vížka vetknutá do nároží – by mohly skutečně naznačovat Králíčkovu práci, ale v té době už lehce zastaralá dekorace na pomezí historismu a zoomorfní secese se zvířecími motivy by spíš naznačovala Justichovu tvorbu. Není nakonec vyloučeno, že jde o společný projekt obou osobností.

Foto: autorský tým Slavné vily Pardubického kraje (Štěpán Bartoš)

Chloubou interiéru jsou i skvěle sladěné vzory a barevné tóny dlaždic.

Koncepce stavby postavené v letech 1906–1907 Josefem Hernychem je každopádně velmi zajímavá. K hranolu vlastního domu jsou připojeny další hmoty – štíhlá věž, nárožní výstupek a další útlá věž vetknutá do nároží.

V objektu se zachovala celá řada autentických prvků exteriéru i interiéru – secesní kovové lampy, mříže, štuková dekorace, dřevěné vnitřní schodiště, broušená okna atd.

Foto: autorský tým Slavné vily Pardubického kraje (Štěpán Bartoš)

Strop haly krášlí dekorované stropy a masivní lustr.

Později byla na část vily s terasou přistavěna zimní zahrada. Po rozsáhlé rekonstrukci a náročném restaurování byla vila otevřena na jaře 2008 s novou multifunkční náplní.

Sídlí zde například Kulturně společenské centrum česko-polského pohraničí.

Reklama

Související témata:
Jan Hernych

Související články

Výběr článků

Načítám