Hlavní obsah

Rekonstrukce statku v jižních Čechách dopadla na jedničku

Novinky, nes

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Mladí manželé koupili v jižních Čechách statek, který chtěli užívat k rekreačním účelům společně se svými rodiči. Protože na objektu byly před koupí provedeny z architektonického hlediska jen kosmetické úpravy, dříve než jej rodina začala využívat, povolala na pomoc architekty ze studia Skvadra, kteří stavení rekonstruovali podle jejich potřeb. Dům má novou, moderní dispozici s některými velmi povedenými nápady.

Foto: Daniela Dostálková

Zápraží se směrem k vratům do dvora svažuje.

Článek

Statek má tradiční půdorys. Je tvořen trojicí budov uspořádaných do písmene U. Hlavní budova stojí na levé straně dvora a pokračuje stodolou na jeho zadní straně. Napravo je původně technická budova.

Foto: Daniela Dostálková

Zvenčí působí stodola nenápadným dojmem. Téměř nic neprozrazuje magickou atmosféru uvnitř.

Foto: Daniela Dostálková

Kvůli přisvětlení pracovny a přímému přístupu do zadní zahrady bylo jedno původní okno nahrazeno proskleným dveřním otvorem zakrytým dřevěnou okenicí.

Foto: Daniela Dostálková

Půdní prostory hlavní budovy jsou prosvětleny střešními okny orientovanými na vnější stranu stavby.

Prvním úkolem, na nějž se architekti zaměřili, bylo rozšíření a nové rozčlenění obytné plochy v hlavní budově statku. Část, kde byla původně světnice s kuchyní, je vyčleněna pro rodiče majitelů. Ti mají k dispozici svůj pokoj, kuchyň, ložnici a koupelnu.

V rámci rekonstrukce bylo v přízemí třeba udělat nové topení i osvětlení, zbrousit strop, na podlahách je nová stěrka a výměnou prošla samozřejmě také okna. Před vchodem do domu přibylo přirozeně vyhlížející kamenné zápraží v podobě rampy, které se směrem k vratům snižuje.

Foto: Daniela Dostálková

Přízemí hlavní budovy obývají prarodiče.

Foto: Daniela Dostálková

Architekti nechali kámen původních zdí vyznít coby dekorační prvek v koupelně.

Mladý pár obývá půdu, kde je nejen jeho ložnice s koupelnou a šatnou, ale také ateliér. V ložnici zaujme pokračování dubové podlahy na stěnách. Prostor je tím hezky sjednocen.

Zajímavostí je i rozmístění oken na půdě. Jen jedno z nich směřuje do dvora. Je to především kvůli zachování původního rázu objektů při pohledu ze dvora a i kvůli hospodaření s teplem v horních místnostech. Prostory jsou převážně osvětleny ze severní strany, takže se místnosti v letních měsících nepřehřívají.

Foto: Daniela Dostálková

U schodiště poblíž hlavního vstupu do budovy zaujme hezký nápad s věšákem.

Architekti kvůli snazší přístupnosti půdy a zároveň zachování soukromí obou generací vytvořili nové schodiště umístěné v blízkosti hlavního vstupu do domu. Aby se do vstupní haly vešlo, bylo třeba o něco zmenšit koupelnu prarodičů. Navíc ji zasunuli do původní ložnice.

Foto: Daniela Dostálková

Z dětského pokoje vedou jedny prosklené dveře na zahradu a jedny do stodoly.

Foto: Daniela Dostálková

Postýlka pro malou princeznu vypadá jako malé útulné hnízdečko.

Zcela novým prostorem, který vznikl v místě setkání hlavní budovy se stodolou, je dětský pokoj. Je záměrně umístěn v přízemí, aby to k dívence, jež jej obývá, neměli babička s dědečkem moc daleko, když budou na statku spolu na prázdninách.

Z dětského pokoje vedou ovšem i druhé schody vzhůru, a to k ložnici rodičů.

Foto: Daniela Dostálková

Druhé schodiště v domě spojuje dětský pokoj s galerií, odkud je to jen kousínek do ložnice rodičů.

Foto: Daniela Dostálková

Prostor nad dětským pokojem funguje jako galerie. Prosklená plocha je pochozí.

Foto: Daniela Dostálková

Prostor na dětským pokojíkem končí na jedné straně velkým oknem směřujícím do stodoly.

V dětském pokoji zaujme postýlka vestavěná spolu se šatnou do stěny. Dvě strany pokoje jsou otevřené velkými posuvnými skleněnými dveřmi. Jedny vedou do zahrady za dům, druhé do stodoly.

Dveře do zahrady jsou uloženy v masivním dřevěném rámu, který z venkovní strany působí zajímavě a v interiéru nabízí příjemné posezení u okna, například do budoucna pro čtení knížek.

Foto: Daniela Dostálková

Ložnice rodičů má stěnu blíže dětskému pokoji celou prosklenou.

Foto: Daniela Dostálková

Podkrovní prostor je průchozí.

Foto: Daniela Dostálková

Část podkroví slouží jako ateliér.

Přímo nad dětským pokojem vznikl zvláštní, velmi zajímavý prostor, který slouží jako svého druhu galerie. Část podlahy je prosklena pochozím sklem a ve střeše jsou velká okna vyklopitelná do podoby malého balkónku.

Díky jedinému oknu do dvora přichází do pokojíku pod galerií spousta odpoledního světla, které by se sem jinak, kvůli orientaci světových stran, nemohlo dostat. Navíc, rodiče mají dobrý přehled o tom, co se v pokojíku děje. Na druhé straně, neprůhledná podlaha poskytuje dítěti dole stále dost soukromí.

Foto: Daniela Dostálková

Průchod z dětského pokoje do stodoly

Foto: Daniela Dostálková

Dřevěný fundament může rodina rozličným způsobem využít při oslavách a společných aktivitách za nepříznivého počasí.

Foto: Daniela Dostálková

Architekti nechali některé tašky na střeše stodoly průhledné. Interiér tím prosvětlili a navíc uvnitř vytvořili téměř magickou atmosféru, která nejlépe vynikne ve chvílích, kdy skrz tašky dopadají dovnitř sluneční paprsky jako dlouhé prsty.

Proměna stodoly zahrnovala především její vyčištění a ve střeše jsou nově průhledné tašky, které propouštějí do jejího prostoru světlo. Sluneční paprsky takto pronikající do stodoly skrz střechu vytvářejí nádhernou hru světla a stínu.

Stodola je vyhrazena pro společenský život rodiny, k čemuž bude možné využít i malé pódium.

Foto: Daniela Dostálková

V menší postranní budově vznikla pracovna klienta. Zajímavým kontrastem k čistě bílé obloukové klenbě je hranatý černý krb.

Třetí, malá samostatná budova se pod rukama architektů proměnila v pracovnu klienta. Je v ní malá koupelna, vlastní pracovna s velkým krbem a část slouží jako sklad pro zahradní techniku.

V přízemí architekti ponechali viditelný původní klenbový strop. Kvůli přisvětlení pracovny a přímému přístupu do zadní zahrady jedno původní okno nahradili proskleným dveřním otvorem.

Napište nám

Postavili jste nový dům, rekonstruovali byt anebo máte hezky zařízenou zahradu a rádi byste se ostatním čtenářům pochlubili a inspirovali je?

Napište nám do redakce na adresu bydleni@novinky.cz, připojte pár průvodních vět a několik snímků vašeho díla.

Oboje venkovní dveře z pracovny jsou prosklené. Jejich novotvar je v historických souvislostech tlumen venkovním prkenným křídlem okenice, která má i ochranou funkci.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám