Hlavní obsah

Moderní dělicí příčky a stěny elegantně vyřeší potřebu soukromí

Právo, Gisela Růžičková

Dělení interiéru na více místností už dávno není jen záležitostí pevných zděných příček. Existují rozmanitá řešení, jak ho prakticky rozčlenit, a přitom se elegantně vyhnout klasice. Nechte se inspirovat!

Foto: J. A. P. (2x)

Ze skleněných desek lze vytvořit i dělicí příčku, třeba mezi jídelní částí propojenou s kuchyní a obývákem. Jde o celoskleněnou stěnu z pískovaného skla s květinovým motivem.

Článek

Příčkami obvykle rozdělujeme prostor tak, abychom ochránili jednotlivé části interiéru před působením nepříjemných vlivů. Ať už je to nedostatek soukromí, nebo naopak příliš mnoho místa.

Foto: SAPELI

Posuvné dveře Alegro ve struktuře dekoru třešeň, kterou doplňuje jemný pásek z dýhy javoru.

Dělicí příčky a stěny jsou nenosné, takže nepřenášejí jiné zatížení, ale vlastní hmotností zatěžují nosné konstrukce. S kvalitně provedenou tepelnou izolací příčky podstatně snížíme náklady na vytápění.

Příčky navíc vytvářejí estetickou i akustickou pohodu prostředí. Současné trendy ve stavebnictví se zaměřují hlavně na lehké dělicí stěny, i když při stavbách rodinných domů se stále hodně využívají tradiční materiály, ať už kvůli dostupnosti, snadné realizaci a také ceně.

Foto: J. A. P.

Grafosklo neboli zapečené sklo dobře funguje jako příčka, ale objevuje se také na zábradlí. Dohromady vytvářejí zajímavý celek.

V malých bytech vyplývá nutnost samostatných prostor nebo oddělených pracovních koutů z potřeb jednotlivých členů rodiny.

Způsoby rozčlenění

V rodinných domech se k rozdělení prostoru nabízejí nevyužité půdy, ale i větší místnosti. K tomuto účelu používáme různé materiály a jejich kombinace. Zvolíme-li jiný materiál, než jsou okolní stěny, docílíme vždy působivého dekoračního efektu.

Foto: IKEA

Potřebujeme-li v ložnici oddělit postele od šatny, není nic jednoduššího než použít závěs Sanela (1490 Kč) v trendové temně tyrkysové barvě.

Rozčlenění místnosti na funkčně nezávislé celky dosáhneme:

Pevnými dělicími příčkami zhotovenými ze stavebních materiálů, např. z cihel či tvarovek, dřeva, dřevěných panelů, dřevotřískových desek, sádrokartonu, skla či luxferů.

Rozmístěním nábytkových stěn, knihoven nebo šatních skříní.

Dekoračními stěnami a závěsy.

Foto: INKU

Harmonický předěl v interiéru vytvoří také paraván, na který použijeme kvalitní dekorační látku a barevně ji sladíme s dalšími kusy nábytku.

Vhodným rozmístěním nábytku v místnosti vytvoříme třeba dětské, pracovní či jídelní kouty. Sestavit se dají z nosných tyčí, plošných nebo prostorových prvků, ukotvených v podlaze a ve stropě.

Prostor rozdělíme i stěnou postavenou jen do určité výšky, která ohraničí příslušnou plochu, ale ponechá kout propojený se zbytkem místnosti. K oddělení prostoru používáme také jen náznakové prvky, jako jsou tyče, latě a podobně.

Funkce a prostor

Při použití dělicích stěn bereme v úvahu funkci vznikajícího prostoru. V ložnici to musí být hlavně dobrá zvukově izolační schopnost příček, proto by měl mít zvolený materiál dobré akustické vlastnosti.

Foto: SAPELI

Čisté a praktické řešení posuvných dveří Elegant v dýze zebrano do stavebního pouzdra Paralle, které zajišťuje dokonalý systém uložení a posouvání dveří.

Jednoduchým členěním prostoru jsou různé závěsy, které vykouzlí intimnější atmosféru. Kromě toho jsou závěsy významným dekorativním prvkem. Důležitý je správný výběr materiálu, jeho struktury, barvy a vzoru. Měl by být sladěn s celkovým zařízením interiéru a barevně ho dotvářet.

Alternativou k roletám a žaluziím jsou japonské posuvné stěny. Kromě zastínění oken jsou ideální i jako mobilní předěly místností, praktické zástěny nebo jako zajímavé pozadí.

Volba dalších možností

Posuvné dveře po stěně jsou řešením, které nepotřebuje stavební zásah. Vyžadují však volný prostor na stěně vedle dveří, kam se budou posouvat. V tomto pojetí vynikne dveřní křídlo, i když jsou dveře na stěnu „otevřené“.

Foto: KERASERVIS

Skleněná tvárnice Luxfery Basic Wave Matty Blue (190 x 190 x 80 mm za 229 Kč) je ideální pro využití v interiérech na dělicí stěny a příčky. Luxfery Basic spojují estetiku mnoha dekorů s funkčním aspektem průchodnosti světla.

Skleněné systémy jsou dalším dělicím interiérovým prvkem. Ale v místě celoskleněné stěny nesmí být zavedeno podlahové vytápění, strop ze sádrokartonu musí být zpevněn ocelovou konstrukcí či traverzou. Vždy bereme v úvahu přístupovou cestu na místo instalace, a to jak výšku průchozích stavebních otvorů, tak třeba šířku schodiště v bytovém či panelovém domě.

Stavební pouzdro pro zasouvací dveře je stavebním prvkem, který hraje v interiéru důležitou roli, umí šetřit místo a zároveň designově oddělit jednotlivé prostory. Dnes dokonce ladí stylem zárubně se zárubní otočných dveří.

Pískovaný motiv a grafosklo můžeme využít, ať už si zvolíme dveře v otočném či posuvném provedení, nebo velkoformátovou celoskleněnou stěnu.

Foto: HORNBACH

Rozčlenění interiéru podle vlastních představ není se sádrokartonovými deskami nic složitého a výsledek je vždy perfektní!

Luxfery čiré, ale i barvené v dutině nabízejí syté, plné barvy zářivých odstínů a přímo předurčují tvárnice pro použití do míst, kam chceme vnést radost, zábavu, i hravost barev. Pro dokonalé oddělení prostoru se hodí neprůhledné luxfery.

Oblíbený sádrokarton

Neexistuje místnost, která by se nedala rozdělit odlehčenými stěnami. Proto jsou oblíbené sádrokartonové systémy, které vynikají svými vlastnostmi, a jejich stavba probíhá navíc nenáročnou, tzv. suchou cestou.

Jsou impregnované, protipožární, mají zvýšenou pevnost a tvrdost, ale především vylepšené zvukové a tepelně izolační parametry, takže jsou k rozdělení místností domů i bytů ideální.

Foto: HORNBACH

Při stavbě příčky suchou cestou - za použití sádrokartonu - nejdříve vytvoříme spodní konstrukci z UW a CW profilů, podle potřeby je nastříháme a upevníme šroubovými hmoždinkami do stropu a podlahy.

Na popularitě získávají jak při stavbě nových domů, tak i u rekonstrukcí. Snadná manipulace, rychlost výstavby a ekologická nezávadnost jsou další devizy, proč se sádrokartonové systémy těší takové oblibě.

Předělit lze interiér a exteriér

Chceme-li předělit interiér od exteriéru, využijeme velkoformátové dveře, které nám umožní užívat si přímo z obývacího pokoje přírody, aniž bychom otevřeli okno. Jde o velkoformátové dveře v hliníkovém subtilním rámu, které sahají od podlahy až po strop.

Foto: DAFE PLAST

Velkoformátové dveře v hliníkovém rámu nám umožní propojit interiér s okolní přírodou, aniž bychom museli ven.

Jejich výhodou jsou výborné tepelně izolační vlastnosti, atraktivní vzhled, panoramatický systém zasouvání, bezpečnost, bezbariérový přístup a také pohodlné dálkové ovládání.

Může se Vám hodit na službě Zboží.cz:

Napište nám

Postavili jste nový dům, rekonstruovali byt anebo máte hezky zařízenou zahradu a rádi byste se ostatním čtenářům pochlubili a inspirovali je?

Napište nám do redakce na adresu bydleni@novinky.cz, připojte pár průvodních vět a několik snímků vašeho díla.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám