Hlavní obsah

Nový dům rodině vyhovuje umístěním i upravenou dispozicí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Když se majitelé domu poohlíželi po bydlení, hledali místo, kde budou mít blízko k rodičům, na letiště a především kde budou mít malé dcery ideální prostředí pro bezstarostné dětství.

Foto: www.modernibyt.cz

Obývací pokoj je zařízen v neutrálních barvách. Pohodlná tmavě šedá pohovka je doplněna zajímavým designovým křeslem. Bílá asymetrická knihovna vhodně doplňuje prostor a barvy mu dodává především obraz na stěně.

Článek

Původní záměr byl dům postavit, ale nakonec se plány změnily a rodina hledala hotovou stavbu. Nebyl to úplně snadný úkol, protože s jasnou představou a požadavky se ne vždy podaří dosáhnout cíle bez kompromisů.

Foto: www.modernibyt.cz

Kuchyň je oddělená od jídelního koutu barem. Minimalisticky pojatá kuchyňská sestava dodržuje barevnou koncepci. Tmavě šedá pracovní deska a skříňky v pískové barvě jsou doplněny designově zajímavou nerezovou digestoří – kombinace, která odolá času.

Hlavní důraz proto manželé nakonec kladli na lokalitu a dispoziční řešení stavby. Místo, které vybrali, vyhovuje jak jim, tak dvěma malým dcerkám.

Čím vás dům zaujal? Byla to láska na první pohled?

Hledali jsme dlouho, protože jsme měli hodně konkrétní představu, kterou nebylo úplně jednoduché naplnit. Tahle zástavba nás zaujala svým funkcionalistickým vzhledem a hlavně lokalitou.

Byl tu poslední volný dům na konci slepé ulice. Když jsme se na něj šli podívat, přivítali nás koně z vedlejšího pozemku. Dávali k nám hlavu přes plot a byl to úžasný zážitek ze skvělého místa.

Foto: www.modernibyt.cz

Na míru vyrobený masivní dubový stůl doplňují subtilní designové židle v oblíbené šedé. Stěny zdobí obrazy, nad jídelním stolem geometrické motivy od Zdeňka Sýkory.

Pak jsme zjistili, že tam bydlí lidé, kteří jsou nám věkově blízcí a mají v podobném věku i děti. Máme pětiletou a osmiletou holčičku, mohu je nechat pobíhat celé odpoledne venku a vždycky je najdu u někoho na zahradě. Děti jsou živelné a potřebují hodně pohybu a já jsem v klidu, protože vím, že se jim nemůže nic stát.

Co se týče domu samotného, ten nás zvenčí nenadchl ani barvou fasády, ani vnitřním vybavením. Museli jsme si představit, jak bude vypadat po všech úpravách, a v tom nám pomohla bytová designérka Barbora Léblová, která hned navrhla změny.

Jaké úpravy jste provedli?

Dispozice domu byla naštěstí výborná a v tomhle ohledu jsme dělali minimum úprav. Soustředili jsme se proto především na výměnu povrchů, kompletně jsme vyměnili dřevěné podlahy, dlažby a obklady v koupelnách a pořídili jsme nové schodiště. Původní schodiště bylo rustikální ve dřevě – červené třešni.

To když designérka viděla, okamžitě řekla, že musí pryč, a my jsme rádi, že jsme ji poslechli, přestože to byla velká investice. Schodiště je přece jenom dost výrazným prvkem interiéru a může mu hodně přidat, ale i dost ublížit.

Foto: www.modernibyt.cz

I v ložnici se opakuje jednoduchost a neutrální barevnost, kterou ozvláštňuje umění pro stěnách – ideální místo pro odpočinek, kde je vše v harmonii, nic neruší, a přesto nechybí originalita.

Další změny, které proběhly, se týkaly dispozice horního patra. Manžel je hodně vysoký a chtěl do koupelny hydromasážní vanu. V ložnici máme i nadstandardně velkou postel, takže jsme posunovali příčky, aby mohla v prostoru být obrovská vana i velká postel.

V přízemí zůstaly příčky, tak jak byly, došlo jen k výměně okna. Bylo velké, ale samozřejmě nezajišťovalo volný přístup na zahradu. Nahradili jsme ho tedy vstupními dveřmi, které propojují jídelní kout se zahradou, a to úžasně funguje.

Foto: www.modernibyt.cz

Toaletní stolek je doplněný židlí Mademoiselle „a la mode“ od Philippa Starcka navrženou pro Kartell. Jednoduché, praktické a pro ženu nenahraditelné území.

Zahrada s pergolou je krásně spojená s interiérem, uvnitř si můžete něco chystat, venku se griluje, děti, psi i dospělí pobíhají sem tam…

S výběrem interiérového zařízení vám pomáhala také designérka?

Ano. Bára byla skvělá a hned od začátku jsme si sedli. Líbil se nám její styl práce a přístup, jaký k nám měla. Je energická, ale nemáte pocit, že vás někam tlačí, něco vám vnucuje.

Navíc se vyzná ve výtvarném umění, studovala nejen design, ale i dějiny umění a také religionistiku a filozofii. Hodně cestuje, žila nějakou dobu v Itálii, kde studovala design, a má nadhled.

Foto: www.modernibyt.cz

Kvůli velké hydromasážní vaně se posunovala dělicí příčka. Koupelna dostala i novou dlažbu a obklady. Nepříliš povedenou modrou nahradila písková, tmavě hnědá a dřevo.

Bavilo mě, když jsme vybírali obrazy. Poradila nám i s tím, že máme věnovat pozornost tomu, jak na nás který obraz působí, a podle toho mu hledat vhodné místo v bytě.

Člověk si to někdy neuvědomí, podlehne kouzlu plátna, ale pak se na něj díváte třeba u každého jídla, a když je hodně expresivní nebo až agresivní, může vás to po čase rušit. Líbil se nám i její cit pro barvy.

Foto: www.modernibyt.cz

Dřevěná pergola posloužila i k zavěšení dětmi oceňované houpačky.

Shodli jsme se na šedé, pískové i barvách a dekorech dřeva a na celkové jednoduchosti a neutrálnosti základního vybavení. Dům se nám podařilo zařídit k naprosté spokojenosti nás všech. Je praktický, pohodlný a otevřený a žije se nám tu opravdu dobře.

Barbora Léblová, designérka
Studovala dějiny umění a design, zabývá se poradenstvím v oblasti interiérového designu, projekty a realizacemi interiérů, projekty a realizacemi rekonstrukcí rodinných domů, návrhy nábytku, atypických nábytkových kusů a vybavení a poradenstvím při výběru a nákupu uměleckých děl.

Martina Paulová, www.modernibyt.cz

Napište nám

Postavili jste nový dům, rekonstruovali byt anebo máte hezky zařízenou zahradu a rádi byste se ostatním čtenářům pochlubili a inspirovali je?

Napište nám do redakce na adresu bydleni@novinky.cz, připojte pár průvodních vět a několik snímků vašeho díla.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám