Hlavní obsah

Mobilní dřevostavbu s netradičním jménem si majitelé nemohou vynachválit

Novinky, nes

Kdybyste slyšeli vyprávět naše čtenáře Danielu a Romana o Rošťákovi, asi byste zpočátku nabyli dojmu, že je řeč o nějakém domácím mazlíčkovi. Možná i potomkovi. Kdo ale u nich byl na návštěvě, ví dobře, že Rošťák se jmenuje jejich domek. Je to mobilní dřevostavba, kterou pár obývá trvale a svou volbu si nemůže vynachválit.

Foto: Archiv čtenářky (8x)

Zkuste vymyslet přiléhavější jméno pro dům s fasádou nápadně připomínající rošt. Tomu snad ani nelze říkat jinak, než Rošťák.

Článek

Všechno začalo koupí pozemku se stodolou na jižní Moravě v blízkosti řeky Dyje na hranici CHKO Pálava. Manželé mají ke kraji vřelý vztah, oceňují jeho genius loci.

Proč koupili pozemek se stodolou, je zřejmé. Roman Šafránek je akademickým malířem, a tak by se měla proměnit v prostorný ateliér. Zbývalo vymyslet nízkorozpočtové bydlení, které by manželům vyhovovalo, ale zároveň aby je pokud možno nezadlužilo.

Foto: Archiv čtenářky

Dům má odvětrávanou fasádu z modřínových latí.

Inspiraci hledali v Ročence architektury z roku 2000, kde jim padl zrak na medailonek věnovaný oceněné dřevostavbě roku od studia Archteam. Nelenili a jeli se na její realizaci u Kroměříže podívat. Po prohlídce bylo rozhodnuto. Jejich cesta k bydlení se bude ubírat právě tímto směrem.

Foto: Archiv čtenářky

Bydlení v mobilním dřevěném domku v sobě zahrnuje některé nevšednosti. Kolik majitelů tradičních domů například kdy uvidí své obydlí viset ve vzduchu?

V následujících letech manželé navštívili ještě několik dalších dřevostaveb a začali cíleně hledat takový domek, který by jim firma na parcelu přivezla již hotový a jen ho usadila na místo.

Nakonec zvolili domek typu Natur o velikosti 10x4 m od společnosti Wood-con. Jeho název zněl Rošťák, a kdo se podívá na latěmi obkládané stěny, musí uznat, že se snad ani jinak jmenovat nemůže.

Foto: Archiv čtenářky

Kuchyňská linka patřila k vybavení domu.

„K tomuto typu stavby jsme si na stavebním úřadě museli vyřídit tzv. Územní souhlas. Dům je položen na železobetonových pilotech o průměru 40 cm, vrtaných do nezámrzné hloubky. Zároveň je připojen na inženýrské sítě, tzn. na veřejnou kanalizaci, přívod NN a přívod vody. O d obce má přiděleno i číslo popisné,“ píše čtenářka Daniela, která přiznává, že nejobtížnějším bodem veškerého zařizování bylo jednání s úřady.

Ty zatím, podle jejich zkušeností, nejsou zvyklé řešit žádosti občanů o trvalé bydlení v mobilních dřevostavbách.

Foto: Archiv čtenářky

Na kuchyň s jídelním stolkem navazuje malý pracovní kout.

Praktickým rysem dřevostavby, pro niž se s manželem rozhodli, bylo její částečné zařízení od výrobce. Domek získali už se zabudovanou kuchyňskou linkou, koupelnou včetně sanity, bojlerem, elektrickými přímotopy a kamny na dřevo s venkovním komínem, která mají sloužit jako záložní zdroj.

Daniela s Romanem po důkladném proměření dokoupili většinu nábytku, úložné prostory a doplňky.

Foto: Archiv čtenářky

Anebo, jak tento otevřený prostor nazývá čtenářka, kuchyňoobývací pokoj.

Příbytek o celkové ploše 40 m2 je projektován k užívání dvěma dospělými lidmi, což manželům vyhovuje. Občas je navštíví dcera ze studií. Trvalé obyvatele má Rošťák ale tři.

Když Daniela a Roman vyrazí ráno do práce, stává se králem domácnosti kocour Kuba. Ten se může do budoucna těšit, že se jeho území ještě o trochu zvětší. Páníčkové totiž plánují pořídit malou přístavbu ve stejném stylu jako je Rošťák. Bude v ní knihovna a malá infrasauna.

Foto: Archiv čtenářky

Zařízení ložnice bylo třeba dokoupit zvlášť, stejně jako další nábytek.

„Každopádně žijeme mnohem více v souladu s přírodou, vnímáme její proměny, nálady, život zvířat, především ptáků, kteří v pravidelných cyklech navštěvují naši zahradu - vlaštovky, strakapoud, čápi, ale i netopýři. Na zemi objevujeme nové a nové krtince a k večeru sem tam dupou ježci,“ popisuje závěrem základní rysy života v Rošťákovi čtenář Roman.

Foto: Archiv čtenářky

Uspořádání interiéru

Může se Vám hodit na službě Zboží.cz:

Napište nám

Postavili jste nový dům, rekonstruovali byt anebo máte hezky zařízenou zahradu a rádi byste se ostatním čtenářům pochlubili a inspirovali je?

Napište nám do redakce na adresu bydleni@novinky.cz, připojte pár průvodních vět a několik snímků vašeho díla.

Reklama

Související témata:

Související články

Želví roubenka sklízí zasloužený obdiv

Se svým dílem se nám pochlubil kolínský čtenář Jiří. Pro své dvě suchozemské želvy postavil venkovní příbytek, a protože je pečlivý, dal si na něm opravdu...

Výběr článků

Načítám