Hlavní obsah

Rodinný dům na horách slouží ke sportu i odpočinku

Právo, Sylva Svobodová

Stavba rodinného sídla na horách trvala zhruba rok. Výsledkem je krásný, prostorný a vzdušný objekt, kolem kterého není plot, ale volná příroda. Dům stojí ve svahu na travnatém pozemku, hned vedle je naučná turistická stezka.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Majitelé zvolili fasádu z modřínového dřeva.

Článek

Láska ke sportu a horám přivedla majitele až ke stavbě prostorného a do detailu promyšleného domu.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Střecha je z přírodního materiálu - elegantního bezúdržbového titanzinku.

Původně si v českých horách pořídili apartmánový byt, ve kterém trávili se svými třemi dětmi víkendy i zimní dovolenou. Natolik se jim zde zalíbilo, že začali uvažovat o trvalém přesídlení.

I když jim to ještě pracovní povinnosti a škola nejmladšího potomka nedovolují, výměna rušného města za pohodové bydlení už není sen, ale realita.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Celkový pohled na dům a garážové stání

Ladili podle titanzinku

Atypický dům, který skvěle zapadá do místní krajiny, jim s citem navrhl liberecký architekt, se kterým byli od začátku spokojeni, dokonce se z nich postupem času stali přátelé.

Majitelé měli štěstí i na realizační firmu, která odvedla poctivou práci, a tak naštěstí nezažívali perné chvilky při stavbě, jako tomu bývá u jiných investorů.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Dům má hlavní vstup přes zastřešené garážové stání, na které volně navazuje atrium se světlíkem. Je to praktická dispozice, protože majitelé nemusí v zimě rovnou přede dveřmi odhazovat závěje sněhu.

Dům na první pohled zaujme fasádou, která je z modřínu (postupně šisuje do tmavě šedého odstínu), a gabionovými zdmi. Střecha je z odolného bezúdržbového přírodního materiálu - titanzinku v provedení tmavě břidlicově šedá. Z tohoto materiálu je i žlab a obklad garáže.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Ve vstupním atriu nelze přehlédnout vysloužilou sedačkovou lanovku. Dříve byla slavná - jezdívala na Sněžku.

Zabarvení se majitelům natolik líbilo, že podle něho ladili celkovou koncepci domu a částečně i vybavení interiéru. Na první pohled je vidět preference přírodních materiálů a vzájemná kombinace odstínů - bílé, šedé a osobitého dřeva.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Majitelé i s celou rodinou hodně sportují. V suterénu mají místo na uložení kol, lyží, háky na sušení lyžařských bot, kutilskou dílnu, prádelnu.

Netypický vchod do domu

Architekt byl, jak se říká, naladěn na stejnou notu jako majitelé a navrhl nekomplikovaný, praktický a funkční dům, který slouží rodině ke sportu, relaxu i jako místo setkávání s přáteli.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Hlavní obytný prostor, z něhož se vstupuje skrze velká francouzská okna na venkovní terasu. V místnosti nechybí krb, podlaha v kombinaci přírodní dřevo (dub) a odolný čedič.

Vchod do domu není jako u běžných staveb skrze vstupní dveře, ale přes garážové stání. To navazuje na střechou prosvětlené atrium, takže majitelé nemusí v zimě odhazovat přede dveřmi závěje sněhu.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Odpočinkové místo, nebo podle potřeby i pracovna, se nachází v přízemí domu. Dominantní je tu červená sedačka a stylová knihovna.

Z atria v suterénu se vstupuje do prostorné dílny, prádelny a místnosti, kde se ukládají horská kola a lyže celé sportující rodiny.

Do obytné části se dostaneme po schodišti, které je v severní části po celé délce domu, takže neruší chod rodiny.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Kuchyň je v provedení bílý lesk, jídelní stůl a úložné skříňky jsou vyrobené na zakázku. Výmalba v kombinaci bílá a dva jemné odstíny šedé.

Dostatek úložných prostor

V přízemí jsou hlavní obytná část s jídelnou a kuchyní, ložnice rodičů, pracovna a koupelna s toaletou. Úložné prostory nabízejí bílé vestavěné skříně na chodbě.

Celé spodní patro je kompaktním promyšleným celkem, v němž hraje prim bílá barva, dva odstíny šedé v kombinaci s přírodní dřevem (dubová podlaha) a čedičovou podlahou.

Foto: Petr Hloušek, Právo

V horním patře jsou dva samostatné apartmány. Slouží jako víkendové dětské pokoje nebo zázemí pro přátele.

Kuchyňská linka v bílém lesku navazuje na velký jídelní stůl vyrobeným na míru. Z obýváku lze vstoupit na venkovní terasu (z odolného exotického dřeva) a užít si výhled na protilehlý kopec.

Jaké jsou výhody titanzinkové střechy a obkladů?
Odpovídá Ing. Martin Link, technik firmy Rheinzink
Titanzinek je přírodní materiál, který je naprosto bezúdržbový, bez nutnosti dalších nátěrů. Jeho součástí je i speciální ochrana povrchu před poškozením při jeho zpracování. Střechu stačí pouze vizuálně zkontrolovat před zimou a po ní (především, zda jsou v pořádku žlaby a svody.) Titanzinek je jednovrstvý masivní barevný kov, u kterého nejsou žádné dodatečné vrstvy. Tento materiál permanentně patinuje, čímž se přirozeně vytváří stálá ochrana povrchu před povětrnostními vlivy. Navíc, když se nechtěně poškrábe, sám se zacelí. Na výběr jsou dva typy předzvětralého titanzinku: modrošedý a tmavě břidlicově šedý. Na tomto domě je použitá provětrávaná střecha, žlab je na první pohled skrytý, zapuštěný do okapní hrany, tvarem však řešený jako podokapní. Přední část je nižší než zadní, takže při návalu deště se voda přelije mimo stavbu. Ukončení krytiny je provedeno tak, aby mohl odcházet kondenzát, který může za určitých klimatických podmínek vznikat z její spodní strany. Všechny detaily na střeše byly zpracovány s ohledem na odpovídající materiálovou i funkční životnost celé stavby.
Foto: Petr Hloušek, Právo

Majitelé jsou velmi společenští. V horním patře zařídili společnou kuchyňku, jídelnu a dva samostatné apartmány.

Po chodbě s pohledovým šedým betonem a schodišti se dostaneme do horního patra. Zde majitelé mysleli na přátele a podřídili tomu i dispozici. V centru obytného prostoru je společná kuchyňka s jídelnou, vpravo a vlevo od ní pak dva samostatné apartmány a dětské pokoje.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Vkus a decentnost se projevuje i v koupelně. Kombinace čistě bílé se dřevem působí nadčasově a zároveň útulně.

Technické údaje
Architekt: Ing. arch. Josef Patrný, autor návrhu stavby
Realizace celé stavby včetně klempířských prací s titanzinkem RHEINZINK: HAVAX, a.s.
Velikost domu: základna 15 x 9 m
Vytápění: tepelné čerpadlo, podlahové topení, krb, který má rozvod do všech místností, dům je v nízkoenergetickém režimu.
Klasické zdění: porotherm
Střecha: typ sedlová provětrávaná, bezúdržbový titanzinek, který se použil na střechu, žlab a obklad garáže.

Napište nám

Postavili jste nový dům, rekonstruovali byt anebo máte hezky zařízenou zahradu a rádi byste se ostatním čtenářům pochlubili a inspirovali je?

Napište nám do redakce na adresu bydleni@novinky.cz, připojte pár průvodních vět a několik snímků vašeho díla.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám