Hlavní obsah

Kousek od lesa vyrostl moderní dům, který pojme více generací

Název lokality Na Krásné vyhlídce na úpatí Ještědského hřebene výmluvně charakterizuje největší půvab poměrně exponovaného místa – impozantní výhled na město v pozadí s hřebeny Jizerských hor a Krkonoš.

Foto: Jiří Ernest, www.mujdum.cz

V interiéru dávali majitelé přednost českým výrobcům, ale vybírali s ohledem na kvalitu. Sedačku dodala firma Polstrin, jídelní stůl a židle jsou z továrny TON, svítidla od brněnské firmy Lucis. Tapeta s velkým rostlinným dekorem byla dovezena z Anglie.

Článek

Projekt domu dostal do vínku příznivou polohu a orientaci pozemku ke světovým stranám – parcela se nachází na mírném východním svahu v blízkosti lesa, z východní a severní strany je ohraničena příjezdovými komunikacemi.

Foto: Jiří Ernest, www.mujdum.cz

Dům v podélném směru spadá ze svahu, jeho jižní část je podsklepena a zvenku obložena deskami s šedým nátěrem. Horní dvě podlaží kryje obložení z modřínových latí. Z obývacího pokoje se vychází ven na terasu propojenou se zahradou.

Manželé středního věku, kteří často přijímají návštěvy vnoučat a dalších příbuzných, neměli zpočátku jasnou představu o pojetí domu, spíše se přikláněli k tradičnímu řešení, přáli si však pohodlné komfortní bydlení.

Nechali se rychle přesvědčit o výhodách návrhu moderního domu, který bude možné využívat i jako dvougenerační bydlení.

Foto: Jiří Ernest, www.mujdum.cz

Kuchyňskou linku vyrobil truhlář na míru z lakovaných MDF desek s vysokým leskem, pracovní deska je z materiálu Technistone.

Vzhledem k místním klimatickým podmínkám byla pro ně důležitá také energetická úspornost, zpočátku proto počítali s nízkoenergetickou dřevostavbou. V době, kdy se dům projektoval, však nenašli dodavatele s dostatečnými zkušenostmi a zárukami v této oblasti a navíc cena dřevostavby byla srovnatelná se zděným domem, a proto se nakonec rozhodli pro zděnou technologii se sendvičovým obvodovým pláštěm a dřevěnou fasádou.

Foto: Jiří Ernest, www.mujdum.cz

Společnému obývacímu prostoru dominuje velké těleso, spojené s instalačním jádrem a obložené břidlicí. Finská krbová kamna Jotul jsou malá, ale po většinu roku bez problémů vyhřejí velký společný obytný prostor.

Investovali také do kvalitních dřevohliníkových oken s izolačními trojskly, která přinášejí významné úspory. Na architekturu a dispozici neměli žádné zvláštní nároky, důvěřovali koncepci architektky Terezy Janků a v průběhu projektování do této koncepce promítli některé své nápady a požadavky.

Foto: Jiří Ernest, www.mujdum.cz

Účelná dispozice, vyvážený design

Dům stojí v severní části pozemku při příjezdové komunikaci. Jeho podélná osa směřuje po spádnici tak, aby obytné místnosti využívaly jižní slunce, měly krásný výhled a na jižní straně pozemku zůstala velká slunná zahrada.

Foto: Jiří Ernest, www.mujdum.cz

V přízemí se nachází krytý přístřešek pro dva automobily, jehož střecha přechází až k vstupním dveřím. Na severní straně domu je umístěno zádveří, schodišťová hala, pracovna a komora, jižní část se dělí na společný obývací prostor s kuchyní, jídelnou, sezením a samostatnou ložnicovou zónu (chodba, ložnice rodičů, koupelna s WC a pracovna). K jižní fasádě přiléhá dřevěná terasa se vstupem na zahradu.

Foto: Jiří Ernest, www.mujdum.cz

Celý interiér propojuje jednota barev a materiálů – dubové dřevo (podlaha, dveře, zárubně, schodnice, vestavěné knihovny), jemné odstíny šedé, bílé a antracitové barvy.

Patro obsahuje schodišťovou halu, koupelnu, WC, komoru a tři pokoje s jižní orientací. Horní podlaží může v budoucnu sloužit jako samostatný byt, v jednom z pokojů jsou připraveny přívody na instalaci kuchyňské linky.

Foto: Jiří Ernest, www.mujdum.cz

Ložnice je vybavena velkorysým úložným prostorem. Skříně vyrobil truhlář na míru podle návrhu architektky, s důrazem na kvalitní kování.

Vyvážený poměr kvality a ceny

Projekt využívá svažitosti pozemku, dům je z poloviny podsklepen. Do suterénu vede přístup po schodišti z přízemí a zároveň zvenku ze zahrady.

Kromě technického zázemí a prádelny je tu místo i pro dílnu, sklad, saunu a na přání majitelů zde architektka navrhla i samostatný „vlhký“ sklípek na uskladnění brambor či zeleniny.

Foto: Jiří Ernest, www.mujdum.cz

Do koupelny si majitelé vybrali matný velkoformátový keramický obklad 40 x 60 cm, který připomíná přírodní kámen, a nábytek s dubovou dýhou.

„Snažila jsem se bydlení navrhnout tak, aby bylo funkční, praktické a nadčasové. Spolu s majiteli jsme kladli důraz na kvalitní tradiční materiály (dřevo, kámen, kov, sklo) a perfektní řemeslné provedení, zejména u atypických detailů, což je u nás pro některé dodavatele stále ještě kámen úrazu. A také na vyvážený poměr kvality a ceny, jaký lze najít i na domácím trhu,“ říká Tereza Janků.

Foto: Jiří Ernest, www.mujdum.cz

„Zvolili jsme dubové masivní podlahy, dveře s dubovou dýhou a nábytek od českých výrobců. Podařilo se vybrat takovou kuchyňskou linku, sezení, jídelní stůl, postele i svítidla, aby vše splňovalo požadavky na dobrý poměr kvalita/cena, navíc potěší oko elegantním moderním designem.“

Slovo architekta

Nová výstavba v místě není nijak zvlášť regulována, ale společně s majiteli jsme se shodli na architektuře, která spojí tradiční ráz podhorského domu, soudobou moderní dispozici a moderní výrazové prostředky a technologie.

Foto: Jiří Ernest, www.mujdum.cz

Garážové stání s masivní dřevěnou trámovou konstrukcí je zastřešeno OSB deskami. Jeho součástí je přístavek, který slouží jako dílna, lyžárna atd.

Jednoduchá obdélníková stavba s nízkou sedlovou střechou, dřevěným obložením fasády a velkými jižními okny se nesnaží na sebe strhávat pozornost, ale moderním způsobem aplikovat tradiční principy a materiály, které do zdejší krajiny patří.

Staré dobré instalační jádro
Pojem instalační jádro získal díky jeho spojení se socialistickou panelovou výstavbou takřka pejorativní význam, jde však o praktickou myšlenku. Středem domu prochází dva průduchy na odvod spalin a samostatná zděná šachta obsahující veškeré hlavní rozvody vody, odpadů, elektřiny, vytápění, vzduchotechniky … Toto řešení usnadňuje přístup, kontrolu a regulaci jednotlivých rozvodů a také veškeré budoucí opravy, úpravy a údržbu instalací. Přístup do jádra je z každého podlaží velkými instalačními dvířky.
Autor: Ing. arch. Tereza Janků (1980)
Autorizovaná architektka, vystudovala architekturu na Fakultě architektury ČVUT Praha. Odbornou praxi získala v ateliérech Pavel Hnilička Architekti a Loxia, v r. 2007 založila vlastní ateliér Spacio. Zabývá se návrhy obytných a občanských staveb, rekonstrukcí, interiérů od studie až po realizaci.
Napište nám
Postavili jste dům nebo rekonstruovali byt a rádi byste se pochlubili? Napište nám do redakce na adresu: bydleni@novinky.cz.

Jitka Pálková, www.dumabyt.cz 

Technické údaje

Zastavěná plocha: 189 m2

Užitná plocha: 248 m2

Konstrukce: betonové základové pasy, spodní stavba z betonových tvárnic, zdicí systém Porotherm, vnější zateplení min. vlna 180 mm + větraná vzduch. mezera + obložení z modřínových hranolů, suterén obložen Cetris deskami, keramobetonové stropy, dřevěný krov (příhradové vazníky), střešní krytina Lindab Seamline pozinkovaná. Vzhledem k vysoké koncentraci radonu v podloží je spodní stavba odizolována speciální fólií a odvětrána odvětrávacími kanálky.

Výplně otvorů: okna dřevohliníková s izolačními trojskly (Heat mirror), vchodové dveře hliníkové Hörmann, vnitřní dveře dýhované do obložkových zárubní Sapeli

Vytápění: ústřední – plynový kotel + podlahové konvektory + radiátory, krbová kamna Jotul, v koupelnách podlahové elektrické vytápění

Technické vybavení: centrální vysavač, elektronické zabezpečení, videotelefon, na pozemku vrtaná studna

Cena stavby: cca 7000 Kč/m3

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám