Hlavní obsah

Čtenář tři čtvrtě roku rekonstruoval panelákový byt. Výsledek je ohromující

Novinky, nes

Čtenář Pavel žije trvale v Praze, ale pochází z podhůří Beskyd. Aby se měl kam vracet za rodinou a přáteli, koupil si nedávno v místě svého rodiště dvoupokojový panelákový byt a začaly se dít věci. Jak říká, každý člověk touží svému domovu vtisknout něco ze své osobnosti, dát mu punc jedinečnosti. On se rozhodl napodobit lehce industriální styl loftových bytů na Manhattanu.

Foto: Archiv čtenáře (22x)

"Vyrostl jsem v industriálním kraji, proto je mi industriální styl blízký," říká o svém pojetí rekonstrukce panelákového bytu Pavel.

Článek

Pavel si pochvaluje, že dům, v jehož třetím patře se byt nachází, byl nakonec v mnohem lepším stavu, než se před koupí obával. Byl nově zateplen, byl v něm nový výtah a obecně veškeré společné prostory působily příjemným dojmem.

Samotný byt byl naopak prý v poměrně dezolátním stavu, což ovšem Pavlovým záměrům vyhovovalo. Veškerého vybavení se okamžitě zbavil.

Knihovna má vyjímatelné dřevěné boxy v různých barvách.

Polštářky na sezení v knihovně jsou ručně vyráběné a plněné pohankou.

V nově pojatém prostoru chtěl přiznat industriální prvky a především snížit počet pěti dveří, které do vstupní chodby původně ústily. Vedly do ložnice, na WC, do koupelny, do chodby vedoucí do kuchyně a do obýváku.

„Celý návrh jsem si v hlavě vytvářel zhruba dva měsíce. Skládal jsem si střípky mozaiky. Hledal jsem referenční prvky, materiály, povrchy, kombinoval barvy, promýšlel osvětlení. Chtěl jsem loftový styl, ale samozřejmě, musel jsem si vystačit s nízkými stropy,“ říká Pavel.

Nakonec si v tabulkovém editoru nakreslil půdorys včetně pohledu na zdi a vše později spolu s pětistránkovým elaborátem zanesl kamarádovi, který mu na počítači vytvořil 3D vizualizaci.

V celém bytě jsou na stropech odhalené panely. Včetně všech nepřesností, jichž se původní stavitelé domu dopustili.

Jako konferenční stolek slouží 70 let starý lodní kufr vyrobený v New Yorku.

V bytě 2+kk o výměře 51 m2 vyboural příčku mezi kuchyní a obývákem, čímž vytvořil otevřený prostor propojující obytnou zónu s kuchyní.

Celý byt nechal vysekat až na panel, a to jak na podlaze, tak i na stropě, kde přiznal jeho „syrový“ charakter včetně původních stavebních nepřesností. V bytě nakonec zůstaly jen obvodové zdi.

Dvířka kuchyňské linky jsou z lipové překližky.

Jednou z ozdob kuchyňské linky je vodovodní baterie a stylové kuchyňské spotřebiče.

„Bytové jádro, ale i obklady stěn jsem realizoval poměrně složitou cestou. Použil jsem tvárnice Tresk, které neubraly tolik místa. Nešlo je ovšem vylévat betonem, aby se nezvýšila stavební zátěž podlah. Vše se nakonec podařilo a výsledek mě těší,“ popisuje Pavel.

Další úpravou bylo zvednutí podlahy a její zvukové zaizolování. Předsevzetím, které se Pavlovi povedlo dodržet, byla důsledná absence keramických obkladů.

Polička v kuchyni je z vodovodních trubek.

Kryt na karmu slouží zároveň jako tabule pro vzkazy.

Skutečně náročným úkolem se ukázalo hledání dodavatele probarvené stěrky, který by byl ochoten dojet do malého města kvůli pár metrům čtverečním. Nakonec zvolil stěrku od Flode, s jejímž vzhledem je velmi spokojený a stejně tak i s tím, jak koresponduje se šedou barvou tvárnic.

Výšku dveří protáhl Pavel až ke stropu.

Věšák v předsíni nahrazují nápadité šňůrky s keramickými háčky.

„Největší radost mi ale udělali místní truhláři z firmy Elka-nábytek. Dal jsem jim zadání, a přestože vizualizace neřešila technologický rozkres úplně, se vším si bravurně poradili. Nikdy předtím například nedělali patinu, a přesto, když jsem viděl hotové patinované obklady v ložnici, výsledek mě dostal,“ pochvaluje si Pavel.

Truhláři nakonec na míru vyrobili komodu ve stylu koncertní bedny do ložnice, čtyřdveřovou šatní skříň v ložnici (dvě křídla má schovaná pod palubkami), všechny posuvné dveře, knihovnu, postel z palet i zařízení kuchyně.

Jediné dveře v bytě, které mají standardní výšku.

Šedá barva dominuje i koupelně.

Jedním z mála prvků, s nimiž toho Pavel nemohl moc udělat, byla plastová okna. Rozhodl se proto vypíchnout alespoň prostor kolem nich a odlišit je pomocí kazetového obkladu.

„Pro pocit loftovějšího charakteru jsem se rozhodl vést dveře až ke stropu. Jejich počet jsem zredukoval na troje,“ říká Pavel. Okénka v nich jsou od výrobce, který jimi osazuje vrata průmyslových montovaných hal, kliky dveří patří taktéž do výrobního programu společností, které jimi osazují různé stroje.

Pavlovi se rovněž podařilo sehnat svítidla ze staré továrny a jejich průmyslový vzhled ještě podtrhl porcelánovými izolátory umístěnými na stropě, které navíc stylově propojil kabely.

Umyvadlo je usazeno na ocelové skříňce.

Na toaletě zůstal záměrně ponechán litinový svod.

Industriální prvky návštěvník objeví i v kuchyni. Na první pohled zaujme police z vodovodních trubek, v níž je zabudované světlo připojené k pohybovému čidlu. Stačí tak jen přejet rukou pod poličkou a celá kuchyňská deska se rázem osvětlí.

Postel je vyrobena z přepravních palet.

Komoda je vyrobena ve stylu koncertních beden.

„Chtěl jsem být originální u každé položky, u každého kousku nábytku, u každého prvku v bytě. Oslovil jsem jednu paní, která háčkuje a plní pohankou polštáře, zda by mi udělala pěkná psaníčka na sezení v knihovně. Sofa pochází z natáčení reklamy na mexické pivo, lodní kufr je z jedné stodoly, kde ležel snad 70 let a vyroben byl v New Yorku. Obraz Private vytvořila jedna studentka z barevných nití a nabitých hřebíků, na WC jsem zachoval litinový svod jako dekorační prvek,“ vypočítává Pavel.

Dřevěné obklady na zdi jsou patinované, obraz nad ložem je z hřebíků a barevných nití.

Čtyřdveřová skříň má krajní křídla maskovaná palubkami.

Posuvné dveře jsou ze dřeva.

Rekonstrukce bytu nebyla právě snadná, tím spíš, že Pavel vše řídil na dálku 400 km po telefonu. Za tři čtvrtě roku měl ale konečně hotovo a výsledek stojí za to.

„Jděte si svou cestou, buďte sami sebou. Nic není nemožné, jen se musí chtít,“ vzkazuje všem, které jeho styl rekonstrukce oslovil, a rádi by se vydali podobnou cestou.

Původní dispozice

Nová dispozice bytu s rozvržením barev

Může se Vám hodit na službě Zboží.cz:

Napište nám

Postavili jste nový dům, rekonstruovali byt anebo máte hezky zařízenou zahradu a rádi byste se ostatním čtenářům pochlubili a inspirovali je?

Napište nám do redakce na adresu bydleni@novinky.cz, připojte pár průvodních vět a několik snímků vašeho díla.

Reklama

Související články

Želví roubenka sklízí zasloužený obdiv

Se svým dílem se nám pochlubil kolínský čtenář Jiří. Pro své dvě suchozemské želvy postavil venkovní příbytek, a protože je pečlivý, dal si na něm opravdu...

Výběr článků

Načítám