Hlavní obsah

Domy z nového materiálu, kterého je všude dost, zaujmou svou nevšedností

Novinky, nes

Stavbu z plastových láhví, tzv. PETek, začíná po celém světě propagovat čím dál více organizací. Zatímco jedny akcentují snadnou dostupnost tohoto neobvyklého stavebního materiálu, jiné se soustřeďují na fakt, že na každý dům se spotřebuje několik tisíc PETek, čímž se v daném místě alespoň trochu pomůže s jejich recyklací. Ať tak, či tak, PETkové domy jsou ekologické a levné.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Domy z plastových láhví, písku a hlíny mají originální designVideo: Reuters

 
Článek

Ve všech částech světa se staví z PETek prakticky stejným způsobem. Láhve se naplní pískem či hlínou a pak se seskládají do požadovaného tvaru na sebe tak, aby vytvořily stěny budovy. Pojivovým materiálem bývá nejčastěji jíl. Takto lze vytvářet domy jak o pravoúhlých půdorysech, tak kruhové stavby. Záleží jen na nápaditosti autora a místních zvyklostech.

Nevšední materiál lze stejně jako cihly či tvárnice využít k vytvoření zajímavých vzorů, ať již na interiérové nebo exteriérové straně stěn. Dna s paprskovitým tvarem, jež mají například obaly od Coca-Coly, mohou zůstat mírně odhalená, čímž vznikne roztomilý hvězdičkový vzorek.

Obnažená však mohou zrovna tak zůstat i hrdla láhví opatřená víčky. Hračičkové z barevných uzávěrů dokážou vytvořit zajímavé obrazce.

Foto: Profimedia.cz

Stavby z plastových láhví se budují po celém světě. V afrických zemích speciální programy touto cestou řeší nejen krajní nedostatek bytů, ale také rostoucí hromady prázdných lahví od balených vod.

Plastové láhve plněné pískem mají podle svých propagátorů nesporné výhody. Tou hlavní je nepochybně fakt, že jsou zadarmo. Z užitného hlediska pak jistě stojí za zmínku, že na rozdíl od cihel nejsou křehké a díky pískové výplni odolají i velkému tlaku.

Snadno vzdorují chladu i horku. Pokud se majitel rozhodne dům přestavět, může bez problému použít ty samé láhve.

Foto: Profimedia.cz

Kdo se chce o stavbu z PET lahví pokusit alespoň v malém měřítku, může začít například skleníkem. V tom případě se obejde i bez jejihc plnění pískem.

V centrální Kolumbii se propagaci udržitelných staveb z PET láhví věnuje designová škola Organizmo, již vede manželský pár designérů Ana Maria Gutierezzová a Itamar Sela. Pro své studenty pořádají pravidelné workshopy, při nichž si mladí lidé v praxi osvojují tradiční stavební techniky s využitím nového nenákladného materiálu.

„Cílem je zachránit starobylé objekty, při jejichž stavbě si autoři počínali velice empiricky. Vyučujeme proto mladé lidi tradičním stavebním technikám, aby mohli tyto typy budov zase začít stavět a začlenit je do současného světa. Myšlenkou je snížit neblahý vliv stavebnictví na životní prostředí pomocí staronových metod,“ říká architektka Monica Butragová, která se workshopů účastní.

Anketa

Chtěli byste si také zkusit něco postavit z PET láhví?
Už máme postaveno a jsme spokojeni
3,6 %
To by určitě stálo za vyzkoušení
60,7 %
Nevím, nejsem si jistý/á
1,4 %
Moc tomu nedůvěřuji, možná kdybych to viděl/a na vlastní oči
10,2 %
Nesmysl, není nad tradiční stavební materiály
24,1 %
Celkem hlasovalo 910 čtenářů.

Napište nám

Postavili jste nový dům, rekonstruovali byt anebo máte hezky zařízenou zahradu a rádi byste se ostatním čtenářům pochlubili a inspirovali je?

Napište nám do redakce na adresu bydleni@novinky.cz, připojte pár průvodních vět a několik snímků vašeho díla.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám