Hlavní obsah

V bývalé továrně na sirky vznikl moderní apartmán, kde prostor hraje prim

Část londýnského East Endu tvoří tříhektarový pozemek, na kterém se už na počátku 19. století rozkládala slavná továrna na zápalky Bryant and May. Dnes je z industriálního území luxusní rezidenční čtvrť, jejíž obyvatelé mají na dosah urbanistický ráj.

Foto: www.modernibyt.cz

Nejsvětlejší částí bytu je obývací pokoj s ohromnými industriálními okny. Neutrální světle šedou pohovku doplňuje černé kožené křeslo, které majitelé pořídili v dražbě, a orientální sekretář.

Článek

Ve čtvrti Bow Quarter se nachází 19 městských domů a 714 bytů v sedmi samostatných budovách. K uzavřené komunitě náleží i velké centrum pro volný čas, kde si rezidenti mohou užívat plavání v uzavřeném bazénu, saunu, spa a plně vybavené fitness.

To vše v prostředí, kde je bezpečněji než na policejní stanici a které nabízí úchvatné prostory k zařízení výjimečného interiéru.

Foto: www.modernibyt.cz

Kuchyňská sestava skrývá dva systémy osvětlení. Nad pracovní deskou jsou vestavěné halogeny, které dostatečně osvětlují pracovní plochu, a nad závěsnými skříněmi je nepřímé, neonově oranžové ambiente osvětlení, které zdůrazňuje velikost prostoru.

Když se do jednoho z bytů přišel podívat architekt Yanik Allard, byl unesen možnostmi, které prostor poskytoval. Luxusně vysoké stropy nabízely mnohá řešení. V našem příběhu ale hrál ústřední roli pes.

Černý labrador Scaut měl mít volný a pohodlný přístup do všech koutů šedesátimetrového apartmánu.

Foto: www.modernibyt.cz

Bílá modulová knihovna Billy poskytuje dostatek úložného prostoru mezi okny. Starožitný jídelní stůl doplňují plastové židle od Ray a Charlese Eamesových a vše osvětluje závěsné svítidlo Caboche.

Další požadavek, se kterým se Yanik naprosto ztotožnil, bylo jednoznačné rozhodnutí zachovat otevřený prostor. Byla tedy nutná kompletní rekonstrukce, při níž došlo k odstranění několika příček bránících světlu vstoupit do prostoru tak jako nyní okny vysokými přes dva metry.

Architekt okamžitě pochopil, že je potřeba využít výšky stropu a rozdělit prostor na dvě patra, ale zároveň neporušit monumentální dojem z výšky prostoru.

Foto: www.modernibyt.cz

Výška prostoru je téměř nekonečná a tím, že se podařilo zachovat velkou část plochy otevřenou až ke stropu, nabízí horní patro kouzelný pohled.

„Rozhodli jsme se vytvořit patro, ve kterém je situovaná privátní část bytu – ložnice, koupelna s WC a malá pracovna. Zároveň jsme ponechali celý prostor otevřený a dolní plochu využili jako kuchyň, jídelnu, obývací pokoj a přidali druhou koupelnu.

Další úkol, trošku obtížnější, ač se to vzhledem ke složitosti patra nezdá, zněl nahradit původní točité schodiště jedním rovným se dvěma rameny. Důvodem bylo, aby se Scaut mohl snadno pohybovat po celém bytě,“ říká autor projektu.

Foto: www.modernibyt.cz

Výška obývacího pokoje je monumentální. Industriální obloukovitá okna ji podtrhují a umožňují výhled do zajímavého okolí.

Výsledkem je vyvážený otevřený interiér, ve kterém jsou privátní a společná zóna opticky propojeny, a přesto jsou funkčně odděleny.

Mezi patry

Výškově nadstandardní prostor tedy vybudováním samonosného patra získal další využitelnou plochu, aniž by patro ukrojilo obývacímu prostoru úžasnou plochu a výšku. Obývací pokoj sahá přes dvě patra a jeho nesporným luxusem jsou obrovská okna a množství denního světla, které se do místnosti dostane.

Foto: www.modernibyt.cz

Malá pracovna v patře je plně otevřená do prostoru.

Dřevěná dubová podlaha má zabudované topení a koresponduje s novým schodištěm. Industriální prostor si žádal jednoduchost a čisté linie, a tomu se přizpůsobilo i barevné ladění nábytku.

Foto: www.modernibyt.cz

Koupelna je obložená vápencem. I zde si architekt pohrál se světlem.

Interiér je zařízen v bílé, černé a šedé a majitelé nakombinovali designové kusy s nábytkem z dražby nebo koupeným v obchodě se starožitnostmi.

Kuchyň vyplňuje prostor pod závěsným patrem a zachovává si původní industriální prvky, jako je třeba cihlová zeď natřená na bílo.

Foto: www.modernibyt.cz

Z jednoduše zařízené ložnice se vchází do přilehlé šatny a koupelny.

Bílá barva zde převládá, objevuje se na velkých plochách stěn, na modulární knihovně i na kuchyňské sestavě a přispívá ke světlosti a jednoduchosti prostoru.

Vrchní patro zůstává privátní zónou a odlišuje se i barevností a zvolenými materiály. Podlahu pokrývá jednobarevný koberec, díky němuž je prostor členitější.

Martina Paulová, www.modernibyt.cz

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám